Συνολικές προβολές σελίδας

Κυριακή 30 Νοεμβρίου 2008

ΚΑΣΟΣ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ



Αυτές ει ναι οι ανάγκες του νησιού στο θέμα της υγείας όπως καταγράφονται από το επαρχείο Κάρπαθου .Κάσου
1. Κατασκευή του νέου Πολυδύναμου Περιφερειακού ιατρείου σε χώρο που έχει παραχωρήσει ο Δήμος .2. αναπλήρωση ιατρού , ειδικότητας Γενικής Ιατρικής, ή παθολογίας,, η θεση παραμένει καινή πέντε μήνες 3. Προμήθεια κατάλληλου εξοπλισμού του γιατρού ο οποίος συνταγολογει στο διάδρομο.4. Προμήθεια μηχανημάτων: πήξης αίματος, υπερήχου για οστεοπόρωση, υπέρηχος κοιλιάς , αερίων αίματος, ακτινολογικού.5. Προμήθεια ασθενοφόρου ,((ΜΙΑ ΖΏΗ ΠΕΡΙΜΈΝΩ ΜΑ ΔΕΝ ΓΊΝΕΤΑΙ ΤΊΠΟΤΑ)
.6. Κατασκευή ακτινολογικού θαλάμου, σύμφωνα με την υπάρχουσα μελέτη ( ΠΟΥ ΑΡΑΧΝΙΆΖΕΙ ΣΤΗΝ ΤΕΧΝΙΚΉ ΥΠΗΡΕΣΊΑ)7. Πρόσληψη τεχνικού για το ακτινολογικό .(ΔΙΌΤΙ ΤΟ ΜΗΧΆΝΗΜΑ ΧΡΕΙΆΖΕΤΑΙ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΌ ΧΈΡΙ) 8. Πρόσληψη οδηγού ασθενοφόρου.9. Ένταξη του ιατρείου στο διαδικτυακό πρόγραμμα σύζευξης.(ΑΚΌΜΑ? ΔΕΝ ΕΙ ΧΕ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΊ?)10. Επισκέψεις κλιμακίων ιατρών διαφόρων ειδικοτήτων, ανά τακτά χρονικά διαστήματα.11. Νομοθετική ρύθμιση των κινήτρων ιατρών ΕΣΥ άγονων, και προβληματικών περιοχής Α΄ Κατηγορίας (ΑΥΤΌ ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΊΟ ΕΙ ΝΑΙ ΠΟΥ ΜΑΣ
ΑΝΗΣΥΧΕΊ ΠΌΤΕ ΟΙ ΑΣΚΟΎΝΤΕΣ ΤΟ ΛΕΙΤΟΎΡΓΗΜΑ ΤΟΥ ΑΣΚΛΗΠΙΟΎ ΕΓΚΑΤΈΛΕΙΨΑΝ ΤΟ ΚΈΝΤΡΟ ΓΙΑ ΝΑ ΥΠΗΡΕΤΉΣΟΥΝ ΆΓΟΝΗ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΚΉ ΠΕΡΙΟΧΉ?
ΌΠΩΣ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΛΟΎΜΕ ΕΜΕΊΣ ΟΙ ΊΔΙΟΙ?

Δευτέρα 24 Νοεμβρίου 2008

ΣΕΡΝΙΚΟΒΟΤΑΝΟ η ΣΑΧΛΑΜΠ









Όταν καλή ώρα χειμωνιάζει στην Αίγυπτο τα ψυχρά απογεύματα πολλές φορές περνούσαμε απο τα σαλεμπιτζιδικο παιδιά τότε αρκούμαστε στη ζεστασιά του ας ανακαλύψομε λοιπόν και την ιδιότητα αυτού του ροφήματος
Το Σαλέπι είναι ένα είδος ορχιδέας που φύεται στα βουνά των Βαλκανίων και της Μικράς Ασίας. Το ρόφημα Σαλέπι παράγεται από τους βολβούς του φυτού. Επιστημονικά ονομάζεται ΟΡΧΙΣ Ο ΓΡΑΠΤΟΣ και στη λαϊκή γλώσσα σερνικοβότανο. Κατά την μυθολογία, ο Όρχις ήταν γιος μιας νύμφης και ενός Σάτυρου, που καταδικάστηκε να γίνει φυτό επειδή βίασε μια ιέρεια στη διάρκεια των Βακχικών μυστηρίω. Το σαλέπι είναι γνωστό σαν βότανο από τον Ασκληπιό και τον Ιπποκράτη.
Παλιά, οι γιατροί θεράπευαν με βότανα και το σαλέπι το χρησιμοποιούσαν σαν φαρμακευτικό βότανο για το λαιμό, το στομάχι, το άσθμα και το κρυολόγημα. . Είναι μαλακτικό πιοτό διαδεδομένο ιδιαίτερα στην Ανατολή και οι άραβες το προφέρουν σάχλεμπ.
σήμερα σαχλεμπ βρίσκεται να αγοράσετε από τα Αραβικά καταστήματα στην ΚΑΛΛΙΘΈΑ
καλό σαχλαμπ έχει ΤΟ ΝΕΦΕΡΤΊΤΗ στην οδο ΠΕΡΙΚΛΈΟΥΣ 44 Ο ΜΟΧΆΜΕΝΤ ΚΑΤ ΚΑΤ
ΤΗΛ 2109595480كوب منالبودرة2 كوب من الماء1 ملعقة كبيرة من السحلب 1 2 ملعقة كبيرة من السكرربع ملعقة صغيرة زنجبيل مطحونالطريقةيخلط الحليب و السكر و السحلب ثم يضاف الماء و يحرك جيداًيوضع المزيج على نار هادئة مع التحريك باستمرار حتى يصبح ذا قوام كثيفيصب في الأكواب و يزين بمبشور الزنجبيل ثم ي

ΚΥΔΩΝΟΠΑΣΤΟ


1 κιλό κυδώνια
1 κιλό ζάχαρη
λίγη ΤΖΟΥΡΓΙΑ(η )
αμύγδαλα ξεφλουδισμένα και κομμένα
λίγη ζάχαρη κρυσταλιζέ
Αλείφουμε ένα ταψί με λίγο λάδι.
Πλένουμε και ξεφλουδίζουμε τα κυδώνια, τα κόβουμε στα τέσσερα και βγάζουμε τα κουκούτσια.
Τα βάζουμε να βράσουν με ελάχιστο νερό και την τζουργιαη σε σιγανή φωτιά μέχρι να μαλακώσουν.
Τα περνάμε από την μηχανή του πουρέ.
Τα ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα με την ζάχαρη και βράζουμε το μείγμα ανακατεύοντας διαρκώς.
Το μείγμα πρέπει να ξεκολλάει από τα τοιχώματα της κατσαρόλας.
Ρίχνουμε τα αμύγδαλα και ανακατεύουμε ξανά. Απλώνουμε το μείγμα στο λαδωμένο ταψί σε πάχος 2 εκατοστών και το αφήνουμε να κρυώσει.
Το κόβουμε και πασπαλίζουμε τα κομμάτια με ζάχαρη κρυσταλιζέ.

ΓΛΥΚΟ ΚΥΔΩΝΙ ΤΡΙΦΤΟ

κάθε τέτοιο καιρό χειμώνα οι κασιωτησες νοικοκυρές στην Αίγυπτο έφτιαχναν γλυκό
κυδώνι ορίστε μια υπεροχή παλιά συνταγή,η ζάχαρη που χρησιμοποιούσαν ήταν ζαχαροκάλαμου κρυσταλλική διαλυματου,και για λεμόνι χυμό από λαιμ
1 κιλό κυδώνια
2 κουταλιές χυμό λεμονιού
3 κούπες νερό
750 γρ. ζάχαρη
λίγη τζουργαη
1/2 κούπα γλυκόζη
Καθαρίστε τα κυδώνια και περάστε τα από την καρλακαζα(χοντρό τριφτη). Ρίξτε τα αμέσως μέσα στο νερό, μαζί με το χυμό λεμονιού, για να μη μαυρίσουν και βράστε τα, ώσπου να μαλακώσουν και ν' απορροφήσουν σχεδόν όλο το νερό. Ρίξτε μέσα τη ζάχαρη κι αφήστε το γλυκό να σταθεί ως την επόμενη μέρα. Βράστε το, ώσπου να δέσει καλά το σιρόπι. Λίγο πριν το κατεβάσετε από τη φωτιά, προσθέστε 2 κλωναράκια τζουργιαη και τη γλυκόζη. Όταν κρυώσει το γλυκό και πριν το βάλετε σε βάζα, αφαιρέστε την αρμπαρόριζα. Μ' αυτό τον τρόπο, το γλυκό παίρνει ένα βαθύ ροζ χρώμα.

ΣΑΠΟΥΝΙ ΜΕ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ

Καιροί δυσκόλεψα έχεις λαδι που περισσεύγει φτιάξε σαπούνι να η ρετσέτα
ΓΙΑ έξε σαπούνια . Χρόνος παρασκευής: 20-30 λεπτά. Χρόνος ωρίμανσης σαπουνιού: 4-6 εβδομάδες. Βασικά ΥΛΙΚΆ 1)ελαιόλαδο 5οο δρα μια2)Νερό 150 δράμια (κατά προτίμηση Από τη λάσια βρόχινο3) 70 δράμια Οξύ καυστική σόδα ή KOH, καυστική ποτάσα)Βότανα 2-3 της σούπας Αιθέρια έλαια 5-6 σταγόνες .Σε μια κατσαρόλα ρίχνω το νερό και το ζεσταίνω μέχρι να χλιαρινει .Ρίχνω λίγη-λίγη την καυστική σόδα ή ποτάσα ανακατεύοντας συνεχώς με ξύλινη κουτάλα. Αφού διαλυθεί καλά, ρίχνω το λάδι συνεχίζω το ανακάτεμα σε χαμηλή φωδιά.Κάποια στιγμή ο "χυλός" - αρχίζει , να "δένει" κάπως .Σ' αυτό το σημείο κλείνω τη φωτιά και αφήνω να πάρει λίγες ακόμα βράσεις. Αποσύρω απ' τη φωτιά, αφήνω να σταθεί λίγη ώρα και κατόπιν το βάζω σε καλούπια. Τα αιθέρια έλαια τα προσθέτω αργότερα, όταν δούμε πως το σαπούνι μας έχει αρχίσει να "γίνεται".Αφήνω να κρυώσει και αποθηκεύω σε χώρο μακριά από ρεύματα.ΠΡΟΦΥΛΑΞΕΙΣ η καυστική σόδα και η καυστική ποτάσα, είναι οξέα , ποτέ με γυμνά χέρια, φοράμε πάντα χοντρά γάντια και δεν εισπνέομαι τους ατμούς,φοράμε μάσκα μιας χρησης.το "φρέσκο" σαπούνι δεν είναι κατάλληλο για χρήση χρειάζεται να "μείνει" , να ωριμάσει ώστε ν' αποβάλλει τον οξύ του χαρακτήρα σχηματισμός λευκής σκόνης στην επιφάνεια του σαπουνιού είναι ένα καλό σημάδι πως το σαπούνι μας είναι πια έτοιμο. Παρόλα αυτά, όσο "παλιώνει" το σαπούνι, τόσο καλύτερο γίνεται.
γάντια κατάλληλα και μάσκες θα βρει τε στο ΦΡΥ στο χρωματοπωλείο του
ΔΗΜΉΤΡΗ ,ΦΟΥΛΑΣ ΚΑΛΑΦΑΤΑ

Πέμπτη 20 Νοεμβρίου 2008

ΝΕΟΙ ΚΑΣΙΩΤΕΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ




Ο ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ ΤΟΥ LIDO
ΝΙΚΟΣ ΓΡΗΓΟΡΙΑΔΗΣ
Εκδ. Ινδικτος

Νοέμβριος 1916-Ιανουάριος 1953. Τρεις γενιές Ελλήνων της Αλεξάνδρειας, μια πορεία ζωής από την Κάσο στην Αίγυπτο και πάλι πίσω. Μια γυναίκα, η Μαρία, που ακολουθεί «αμέτοχη» τη μοίρα της, κι ένας άντρας, ο Μιχάλης, ο ιδιοκτήτης του νυχτερινού κέντρου «Lido», στο λιμάνι της Αλεξάνδρειας, θα εμπιστευτούν στην υπομονή και στη σιωπή ο καθένας τη δική του επιθυμία. Η μοίρα όμως είναι εκείνη που θα τους φέρει τελικά κοντά, μα και θα τους απομακρύνει. Ένα μυθιστόρημα-ποταμός από τον πρωτοεμφανιζόμενο Νίκο Γρηγοριάδη.

ΞΥΔΑΚΗΣ ΝΙΚΟΛΑΣ


Ο Νίκος Ξυδάκης γεννήθηκε στο Κάιρο το 1952. Εκεί έζησε τα παιδικά του χρόνια, στην παρακμή μιας μεγάλης ελληνικής παροικίας. Η καταγωγή του, είναι από τα νησιά της Σάμου και της Κάσου. Στην Ελλάδα ήρθε το 1963, στο μεγαλύτερο κύμα επιστροφής των Ελλήνων της Αιγύπτου.Η μουσική που γράφει, έντονα αναφέρεται σ' αυτούς τους τόπους καταγωγής του και κυρίως στον αέρα ενός ολόκληρου κόσμου ελληνικού που περιπλανιόταν σε τόπους άλλοτε ιερούς, άλλοτε κοσμοπολίτικους της κοντινής Ανατολής αλλά και σε βιώματα αυστηρά προσωπικά.
Σταθερός και επίμονος στις συνεργασίες του με στιχουργούς, ερμηνευτές και μουσικούς, δίνει ιδιαίτερο βάρος στα λόγια των τραγουδιών. Συνεργάζεται σχεδόν αποκλειστικά τα τελευταία χρόνια με τον Θοδωρή Γκόνη και τον Μιχάλη Γκανά, που οι στίχοι τους προέρχονται από μία μεγάλη ποιητική παράδοση ελληνική.Το συγκρότημα με το οποίο ηχογραφεί και εμφανίζεται ζωντανά αποτελείται από εξαίρετους σολίστ ανατολικών οργάνων και δυτικών, οι οποίοι συνηχούν στην ατμόσφαιρα αυτής της μουσικής και την καθορίζουν.
Στη δισκογραφία εμφανίστηκε το 1978 με την "ΕΚΔΙΚΗΣΗ ΤΗΣ ΓΥΦΤΙΑΣ", έναν δίσκο που τάραξε τα νερά της δισκογραφίας. Τους στίχους στην "Εκδίκηση της γυφτιάς" έγραψε ο ΜανώληςΡασούλης και τραγούδησε ο Νίκος Παπάζογλου, ο Δημήτρης Κοντογιάννης και η Σοφία Διαμαντή. Η ίδια συνεργασία επαναλαμβάνεται το 1979 στον επόμενο δίσκο με τίτλο "ΤΑ ΔΗΘΕΝ".
Μετά από τέσσερα χρόνια περίπου κυκλοφορεί το "ΠΡΩΤΟ ΒΡΑΔΥ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ" σε στίχους του ίδιου του συνθέτη, του Μιχάλη Γκανά και ΜανώληΡασούλη. Εδώ ο Νίκος Ξυδάκης για πρώτη φορά εμφανίζεται και σαν ερμηνευτής των τραγουδιών του, ενώ στο δίσκο συμμετέχουν επίσης η Γλυκερία και ο ΜανώληςΛιδάκης.Το 1985 κυκλοφορεί η "ΜΑΝΙΑ" με τη μουσική που έγραψε ο Νίκος Ξυδάκης για την ταινία του Γιώργου Πανουσόπουλου και δύο τραγούδια ερμηνεύουν η Ελευθερία Αρβανιτάκη και ο ίδιος ο συνθέτης.
ΤΟΥ ΝΟ ΝΑΜΕ

Τετάρτη 19 Νοεμβρίου 2008

ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗΣ(ΠΟΙΗΤΗΣ)1906-1994




Ο Δημήτρης Αντωνίου γεννήθηκε στην Μπέιρα της Μοζαμβίκης το 1906 ήταν γιος του Γιάννη Αντωνίου και της Μαρίας Πνευματικού πατέρας του ήταν από τους εκλεκτοτερους Κασιώτες καραβοκύρηδες της εποχής ει χε μεταξύ άλλων πλοίων το ΑΚΡΌΠΟΛΙΣ, KAI TO SAINT Πέρασε τα πρώτα παιδικά του χρόνια στη γενέτειρά του και στο Σουέζ και ολοκλήρωσε τις εγκύκλιες σπουδές του στην Αθήνα, όπου εγκαταστάθηκε με την οικογένειά του το 1912. Φοίτησε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και ασχολήθηκε παράλληλα με την εκμάθηση ξένων γλωσσών και ερασιτεχνικά με την ορυκτολογία, τη βοτανική, την εντομολογία, τη ζωολογία, τη μουσική. Από το 1928 ακολούθησε,καριέρα στην εμπορική ναυτιλία και υπηρέτησε μεταξύ άλλων πλοίων σαν ύπαρχος και πλοίαρχος στα επιβατηγά της NOMIKOS LINES, Αχιλλεύς,και Αγαμέμνων Συνταξιοδοτήθηκε το 1968. Κατά τη διάρκεια του ελληνογερμανικόυ πολέμου υπηρέτησε ως έφεδρος αξιωματικός στο αντιτορπιλικό Κείος. Νέος μπήκε στον κύκλο του Παλαμά και γνωρίστηκε με τους Κωνσταντίνο Τσάτσο, Γιώργο Σεφέρη, Οδυσσέα Ελύτη και τους άλλους λογοτέχνες της λεγόμενης γενιάς του Τριάντα, με τους οποίους συμπορεύτηκε στην ανανέωση του ελληνικού ποιητικού λόγου. Στα γράμματα πρωτοεμφανίστηκε το 1936 από τις σελίδες των Νέων Γραμμάτων με τη δημοσίευση ποιημάτων που κρίθηκαν ευνοϊκά από το Γιώργο Σεφέρη. Εξέδωσε τρεις ποιητικές συλλογές (Ποιήματα, Ινδίες [Β΄ Κρατικό Βραβείο Ποίησης - 1967], Χάι-Κάι και Τάνκα [Α΄ Κρατικό Βραβείο Ποίησης - 1972]), ενώ πολλά έργα του (ποιήματα, λογοτεχνικά δοκίμια, μεταφράσεις) βρίσκονται δημοσιευμένα σε εφημερίδες και περιοδικά. ο καπεταν-Μιμης ποιητής της Κασου πέθανε στην Αθήνα στις 4 Φεβρουάριου 1994 κηδεύτηκε στις 8 Φεβρουάριου του 1994 στο κοιμητήριο του κοκκινου μύλου1. Για περισσότερα βιογραφικά στοιχεία του Δ.Ι.Αντωνίου βλ. Αργυρίου Αλεξ., «Δ.Ι.Αντωνίου», Η ελληνική ποίηση · νεωτερικοί ποιητές του Μεσοπολέμου, σ.200-201 (της εισαγωγής) και 298 (της ανθολογίας). Αθήνα, Σοκ όλης, 1979, Χατζηφώτης Ι.Μ., «Αντωνίου Δημήτριος», Μεγάλη Εγκυκλοπαίδεια της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας2. Αθήνα, Χάρη Πάτση, [1968] και χ.σ., «Αντωνίου Δημήτριος», Παγκόσμιο Βιογραφικό Λεξικό1. Αθήνα, Εκδοτική Αθηνών, 1983. (Πηγή: Αρχείο Ελλήνων Λογοτεχνών, Ε.ΚΕ.ΒΙ.).
ΤΟ ΣΠΊΤΙ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΈΝΕΙΑΣ ΤΟΥ ΕΙ ΝΑΙ ΣΤΟ ΦΡΥ ΜΕ ΤΑ ΤΟ ΔΗΜΑΡΧΕΊΟ ΔΕΞΙΆ ΠΡΟΣ ΑΓΊΑ ΜΑΡΊΝΑ

ΚΑΣΙΩΤΕΣ ΠΟΙΗΤΕΣ(αντωνιου)

Τραβερσωμενοι ας παμε
Τραβερσωμένοι ας πάμε έτσι ακόμα!.
.Πρωτοχρονιά έξη φορές μακρι' απ' το σπίτι
Λιμάνια νέα ακόμα υπάρχουνε για να μας στείλουν
,κυνηγητό του ναύλου γύρω απ' τα δώδεκα σελίνια
απ'το ποτάμι πάνω για το Κόντινεντ ' δε θα τελειώσεις
.Πρωτοχρονιά έξη φορές μακρι' απ' το σπίτι,
τα γράμματα έχουν γίνει πια σωρός που τα βαριέμαι
σ' ένα συρτάρι' να μην ξαναγράψεις
Δ,Ι.Αντωνιου

ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

ΚΑΛΆ ΘΑ ΚΆΜΟΥΝ ΚΆΠΟΙΟΙ,ΝΑ ΜΗΝ
ΤΟ ΞΕΧΝΟΎΝ
*'Αρθρο 22 - (Προστασία της εργασίας)
1. H εργασία αποτελεί ΔΙΚΑΊΩΜΑ και προστατεύεται από το ΚΡΆΤΟΣ, που μεριμνά για τη δημιουργία συνθηκών απασχόλησης ΌΛΩΝ των πολιτών και για την ηθική και ΥΛΊΚΗεξύψωση του εργαζόμενου αγροτικού και αστικού πληθυσμού. Όλοι οι εργαζόμενοι, ανεξάρτητα από φύλο ή άλλη διάκριση, έχουν δικαίωμα ΊΣΗΣαμοιβής για παρεχόμενη εργασία ίσης αξίας.2. Mε νόμο καθορίζονται οι γενικοί όροι εργασίας, που συμπληρώνονται από τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας συναπτόμενες με ελεύθερες διαπραγματεύσεις και, αν αυτές αποτύχουν, με τους κανόνες που θέτει η διαιτησία.3. Νόμος ορίζει τα σχετικά με τη σύναψη συλλογικών συμβάσεων εργασίας από τους δημόσιους υπαλλήλους και τους υπαλλήλους οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης ή άλλων νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου.4. Οποιαδήποτε μορφή αναγκαστικής εργασίας απαγορεύεται.Eιδικοί νόμοι ρυθμίζουν τα σχετικά με την επίταξη προσωπικών υπηρεσιών σε περίπτωση πολέμου ή επιστράτευσης ή για την αντιμετώπιση αναγκών της άμυνας της Χώρας ή επείγουσας κοινωνικής ανάγκης από θεομηνία ή ανάγκης που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία, καθώς και τα σχετικά με την προσφορά προσωπικής εργασίας στους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης για την ικανοποίηση τοπικών αναγκών. 5. Το Κράτος μεριμνά για την κοινωνική ασφάλιση των εργαζομένων, όπως νόμος ορίζει.
ΠΗΓΗ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

ΕΝΟΙΚΙΆΣΕΙΣ ΕΡΓΑΖΌΜΕΝΩΝ,ΑΠΟΛΎΣΕΙΣ,ΑΝΑΘΕΏΡΗΣΗ ΒΑΡΈΩΝ ΚΑΙ ΑΝΘΥΓΙΕΙΝΏΝ,ΑΥΞΉΣΕΙΣ ΣΥΜΒΟΥΛΏΝ ΔΕΗ,ΔΗΜΌΣΙΑ ΥΓΕΊΑ ΣΕ
ΕΝΤΑΤΙΚΉ ΑΚΟΎΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣ? ΑΚΟΎΩ ΝΑ ΛΕΣ ΑΞΑΕΡΦΕ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΒΑΦΗΣ ΕΝΑΣ ΑΙΓΥΠΤΙΩΤΗΣ ΠΟΙΗΤΗΣ




Ο Κωνσταντίνος Καβάφης γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου τον Απρίλιο του 1863. Ήταν το τελευταίο παιδί του ζεύγους Πέτρου και Χαρίκλειας Καβάφη. Όταν γεννήθηκε ο ποιητής, η οικογένειά του βρισκόταν σε περίοδο οικονομικής και κοινωνικής ακμής. Μετά τον θάνατο του πατέρα του, η ζωή της οικογένειας από οικονομικής απόψεως έγινε πάρα πολύ δύσκολη. Γι’ αυτό η Χαρίκλεια,Καβάφη μετά παιδιά της έφυγε για την Αγγλία. Είχε συγγενείς εκεί από το σόι του άντρα της, οι οποίοι θα βοηθούσαν τα μεγαλύτερα από αυτά να τακτοποιηθούν σε δουλειές. Τα δύο πρώτα χρόνια η οικογένεια εγκαταστάθηκε στο Λίβερπουλ και στη συνέχεια μετακόμισε στο Λονδίνο. Στο σπίτι που έμεναν, εν τοιχίστηκε το 1975 αναμνηστική πλάκα, που αναφέρει, ότι εκεί έζησε ο Κ. Π. Καβάφης.Κατά την παραμονή της οικογένειας Καβάφη στην Αγγλία, ο ποιητής φοίτησε σε αγγλικό σχολείο. Έμαθε πάρα πολύ καλά την αγγλική γλώσσα, στην οποία θα γράψει αργότερα πολλά από τα κείμενά του.Περί τα τέλη του 1877 η μητέρα του επιστρέφει με τους γιους της στην Αλεξάνδρεια, αλλά και πάλι η διαμονή τους εκεί θα είναι σύντομη. Τα χρόνια αυτά, ο Κ. Καβάφης εγγράφεται στο Λύκειο «Ερμής», όπου θα συναντήσει τους μετέπειτα φίλους του: τον Μικέ Ράλλη και τον Στέφανο Σκυλίτση.Από τότε περίπου άρχισε η μεγάλη αγάπη του για τα γράμματα. Διάβαζε συνεχώς. Παράλληλα, άρχισε να συντάσσει ένα ιστορικό λεξικό, το οποίο θα σταματήσει «στη μοιραία λέξη Αλέξανδρος». Το καλοκαίρι του 1882, η Χαρίκλεια Καβάφη υποχρεώνεται, λόγω της εθνικιστικής εξέγερσης του ΟΡΑΜΠΗ να πάρει τα παιδιά της και να καταφύγει στην πατρική της οικογένεια, στην Κωνσταντινούπολη. Το πρώτο κείμενο του Καβάφη που σώζεται στο Αρχείο του, γράφτηκε το 1882. Πρόκειται για ένα ημερολόγιο σε αγγλική γλώσσα με τίτλο: «Κωνσταντινουπολιάς–Ένα έπος», στο οποίο περιγράφονται οι προετοιμασίες για την αναχώρηση της οικογένειας από την Αλεξάνδρεια, το πολεμικό κλίμα των ημερών εκείνων, καθώς και το ταξίδι ως την Κωνσταντινούπολη. Στην Πόλη ο Καβάφης αρχίζει να γράφει στίχους, στην ελληνική και στην αγγλική γλώσσα. Παράλληλα, μετέφραζε ποιήματα. Τον Οκτώβριο του 1885, η μητέρα του ποιητή, μαζί με τα παιδιά της επιστρέφουν στην Αλεξάνδρεια. Με την εξαίρεση κάποιων σποραδικών ταξιδιών στο Παρίσι, στο Λονδίνο και κυρίως στην Αθήνα, ο ποιητής δεν θα εγκαταλείψει ποτέ τη γενέτειρά του, όπου άρχισε να δημιουργεί το έργο του. οι πληροφορίες που υπάρχουν για τη ζωή του Καβάφη στην Αλεξάνδρεια κατά την περίοδο 1885-1892 είναι ασαφείς. Εκείνο τον καιρό φαίνεται να υποαπασχολείται σε διάφορες εργασίες. Ως δημοσιογράφος της εφημερίδας «Τηλέγραφος» έχει κάρτα εισόδου στο Χρηματιστήριο. Το 1886 δημοσιεύει ποιήματα και πεζά.Το 1889 αρχίζει η πιο θλιβερή περίοδος της ζωής του. Η περίοδος αυτή θα σημαδευτεί από μια σειρά θανάτων αγαπημένων του προσώπων. Πεθαίνει ο παιδικός του φίλος Μικές Ράλλης, και ακολουθούν, ο αδελφός τους Πέτρος-Ιωάννης, ο παππούς του Γεωργάκης Φωτιάδης, η μητέρα του, ο αδελφός του Γεώργιος, ο αδελφός του Αριστείδης, ο αδελφός του Αλέξανδρος, ο εξάδελφός του Γ. Ψυλλιάρης, ο αδελφός του Παύλος, και ο πιο αγαπημένος από τους αδελφούς του ο Τζων.Οι θάνατοι αυτοί ήταν επόμενο να σημαδέψουν τη ζωή του.
Άρχισε να εργάζεται ως άμισθος υπάλληλος στην υπηρεσία Αρδεύσεων το 1889, με Άγγλους προϊσταμένους. Το 1892 γίνεται έμμισθος. Στην υπηρεσία αυτή θα εργαστεί για μεγάλο διάστημα. «Τι τον έκανε να μείνει σ’ αυτή την υπηρεσία τόσα χρόνια, όπως σημειώνει ο Στρατής Τσίρκας, δεν το γνωρίζουμε. Ίσως να ήθελε ένα μικρό και σταθερό μισθό από μια δουλειά χωρίς απαιτήσεις, ώστε να του αφήνει χρόνο για την ποίηση».Το 1901 παίρνει τρίμηνη άδεια από την εργασία του και κάνει το πρώτο του ταξίδι στην Αθήνα. Συνοδεύεται από τον αδελφό του Αλέξανδρο. Για το ταξίδι αυτό ο Καβάφης κρατάει ημερολόγιο. Τότε έκανε και τη σημαντικότερη γνωριμία του: γνώρισε τον Γρηγόριο Ξενόπουλο, ο οποίος, μετά από δύο χρόνια, έγραψε και δημοσίευσε στο περιοδικό «Παναθήναια» ένα πολύ σημαντικό άρθρο, γι’ αυτόν, με τον τίτλο «Ένας ποιητής». Ήταν η πρώτη εγκωμιαστική παρουσίαση της καβαφικής ποίησης στο αθηναϊκό κοινό. Το πρώτο ταξίδι του Καβάφη στην Αθήνα θα ακολουθήσουν κι άλλα. Σ’ ένα απ’ αυτά θα γνωρίσει και τον Πορφύρα.Το σπίτι του στην οδό Λέψιους 10, στην Αλεξάνδρεια, έγινε τόπος προσκυνήματος, όλων των λογίων της εποχής. Από το σαλόνι του, θα περάσουν σημαντικές προσωπικότητες, όπως ο Άγγλος μυθιστοριογράφος Ε.Μ. Φόρστερ, ο οποίος θα συμβάλει αποφασιστικά στη γνωριμία του αγγλόφωνου κοινού με την ποίηση του Καβάφη, ο φουτουριστής Μαρινέτι, ο Αντρέ Μωρουά, ο Καζαντζάκης, ο Ουράνης, η Κοτοπούλη, η Κυβέλη, ο Λογοθετίδης, η Μυρτιώτισσα, κ.ά. Σ’ αυτό το σπίτι θα ζήσει ως το τέλος της ζωής του. Εκεί θα γράψει το μεγαλύτερο μέρος του έργου του.Η ελληνική κυβέρνηση θα του απονείμει το 1926 το παράσημο του Φοίνικος. Είναι η μοναδική επίσημη διάκριση που έγινε στον ποιητή.
Ο μεγάλος γολγοθάς του άρχισε το 1930, με ενοχλήσεις στον λάρυγγα. Γρήγορα αποδείχθηκε ότι έπασχε από καρκίνο. Με σύσταση των γιατρών του έρχεται στην Αθήνα το 1932, όπου του γίνεται τραχειοτομία. Επικοινωνεί με τους επισκέπτες του με γραπτά σημειώματα. το ενδιαφέρον των λογοτεχνών της εποχής ήταν συγκινητικό και ενθαρρυντικό για τον άρρωστο ποιητή. Στο Νοσοκομείο γνωρίστηκε και με τον Ναπολέοντα Λαπαθιώτη, ο οποίος τον επισκεπτόταν σχεδόν καθημερινά.Επιστρέφει στην Αλεξάνδρεια, αλλά η κατάστασή του διαρκώς χειροτερεύει. Το ζεύγος Σεγκοπούλου, που ήταν και κληρονόμοι του, τον μετέφερε στο Ελληνικό Νοσοκομείο της Αλεξάνδρειας, όπου πέθανε στις 29 Απριλίου 1933. Την ημέρα ακριβώς που είχε γεννηθεί πριν από 70 χρόνια.Σημαντική χρονιά για τον ποιητή πρέπει να θεωρηθεί το 1891, όταν εκδίδει σε αυτοτελές μονόφυλλο το ποίημα «Κτίσται», που δημοσιεύθηκε και στο αθηναϊκό περιοδικό «Αττικόν Μουσείον».Από το 1912 ως τον θάνατό του, ο ποιητής θα θέσει σε κυκλοφορία, σε ιδιωτικό πάντα επίπεδο, και με ονομαστικώς καταγραφόμενους κάθε φορά αποδέκτες τις «συλλογές» των μονόφυλλων, οι οποίες παρουσιάζουν ποικιλία περιεχομένων, με προσθαφαιρέσεις ποιημάτων και συχνά ιδιόχειρες διορθώσεις και προσθήκες. Όπως απέδειξε ο Γ. Π. Σαββίδης, κυκλοφόρησαν συνολικά 10 τέτοιες συλλογές. ».Η πρώτη συγκεντρωτική έκδοση των ποιημάτων του Κ. Π. Καβάφη, έγινε μετά τον θάνατό του, με επιμέλεια της Ρίκας Σεγκοπούλου και με τη συνεργασία του Γ. Παπουτσάκη (1935).
Στο Τρίτο Συμπόσιο Ποίησης που έγινε στο Πανεπιστήμιο των Πατρών, το 1983, και ήταν αφιερωμένο στον Κ. Π. Καβάφη, έγινε εκτενής αναφορά από τους ομιλητές στο γλωσσικό όργανο του ποιητή., η ανάμειξη στοιχείων της δημοτικής και της καθαρεύουσας, συντελούν στο να μας φαίνεται η γλώσσα του ιδιάζουσα. Η γλώσσα του Καβάφη είναι προϊόν σύνθεσης, και συνειδητής επιλογής. συμπαθούσε τη δημοτική. Το όνομά του μάλιστα κάποτε αναφερόταν μεταξύ των πρωτεργατών και υποστηρικτών του Εκπαιδευτικού Ομίλου. Σήμερα έχουν έρθει στο φως και άλλα στοιχεία που δείχνουν ποια ήταν η γλωσσική ιδεολογία του και οι απόψεις του για το γλωσσικό».
Το 1983, το περιοδικό «Η Λέξη» έκανε ένα μεγάλο αφιέρωμα στο έργο του Κ. Π. Καβάφη. Το ίδιο αφιέρωμα το επανεξέδωσε το περιοδικό το 2003, για να τιμήσει το έτος Καβάφη.Ο Νίκος Εγγονόπουλος στο κείμενό του αναφέρει:«Δε μπορεί να είναι κανείς χριστιανός και να φαντάζεται τον Καβάφη πεθαμένο. Ο Καβάφης μάς βοηθάει να ζήσουμε. Ο Καβάφης δεν ήταν ένας παράξενος άνθρωπος, ξένος προς την Αλεξάνδρεια. Με τα χρήματά του, την ομοφυλοφιλία του, τους τρόπους συμπεριφοράς του, ήταν ένας Αλεξανδρινός. Τη ζωή του ο ποιητής τη ζει αλλά και τη μυθοποιεί, ερμηνεύει διαφορετικά όσα του συμβαίνουν, μεταχειρίζεται ορισμένα στοιχεία της, όπως η ποίηση το θέλει, έτσι που ο βίος να υφαίνεται με το έργο. Σίγουρα ο Καβάφης κάθε μέρα , έπλαθε. Πρόσωπα που κυκλοφορούν σήμερα στους δρόμους της Αλεξάνδρειας και που τα βλέπεις άξαφνα μπροστά σου. .Ο Ευγένιος Αρανίτσης γράφει για τον ποιητή: «Άλλοι διάσημοι άνθρωποι γίνονταν όταν πεθάναν Ο Καβάφης έγινε επιστήμη. Έτσι γεννήθηκαν οι καβαφολόγοι που έχουν μελετήσει κάθε πτυχή της ζωής του, έχουν διαβάσει, αντιγράψει, τυπώσει και σχολιάσει την κάθε λέξη που έγραψε, έχουν φτιάξει μεγάλους τουριστικούς οδηγούς της Αλεξάνδρειας, έχουν δώσει διαλέξεις, έχουν φτιάξει καταλόγους, λεξικά, βιογραφίες, κριτικογραφίες και άλλα Και η ιστορία συνεχίζεται (απ’ ό,τι ξέρω).»Ο Καβάφης τελείωσε την καριέρα του στις 29 Απριλίου του 1933, σ’ ένα μακρόστενο φέρετρο τοποθετημένο στην εκκλησία του Αγίου Σάββα όπου οι καμπάνες χτυπούσαν αραιά και πένθιμα...».Ο Κωνσταντίνος Καβάφης, ο μεγάλος αυτός ΑΙΓΥΠΤΙΩΤΗΣποιητής, που σημάδεψε με την παρουσία του και το έργο του, τον 20ό αιώνα, πέρασε θριαμβευτικά στην Ιστορία κι από ’κει στην αιωνιότητα...
ΤΟ ΝΟ ΝΑΜΕ

ΜΟΥΣΤΑΛΕΒΡΑ

Υλικά:• 3 1/2 φλυζάνια μούστο • 1/2 φλυζάνι νισεστέ (ΠΑΝΤΟΠΩΛΕΊΟ ΤΣΟΥΚΆΛΑ ΦΡΥ)• 1/2 φλυζάνι νερό • Εμετι Σουσάμι τσε κανέλα • Αμύγδαλα ξεφλουισμένα και κοπανισμένα για άρτυμα
Εκτέλεση:
1. Βάζετε στα κουμιλα το μούστο να βράσει.
2. Προσθέτετε το νισεστέ και ταράσεται
3. Μόλις βράσει το μείγμα με το μούστο, ρίχνετε το χυλό από το νισεστε λίγο-λίγο ανακατεύοντας πολύ γλήορα να μην σβολιάσει.
4. Ανακατεύγετε συνεχώς μέχρι να έσει.
5. Σερβίρετε σε μπολάκια και αφήνετε να κρυώσει.
6. Πασπαλίζετε με κανέλλα, αμύγδαλα και σουσάμι.

ΣΥΝΤΑΓΗ.Βρετος Μανος CHEF

Δευτέρα 17 Νοεμβρίου 2008

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

Για την τουριστική ανάπτυξη της Επαρχίας Καρπάθου – Κάσου αποφασίστηκε να συγκληθεί με πρωτοβουλία του Επαρχείου σύσκεψη με όλους τους επαγγελματικούς φορείς της Καρπάθου σε συνεργασία και με την ακτοπλοϊκή εταιρία G.A Ferries ώστε να προσφερθούν ελκυστικά πακέτα τουριστικών προσφορών καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.διαβασαμε στην
ανάρτηση από το μπλοκ ΝΈΑ ΚΆΣΟΣ,αναρωτιόμαστε την ΚΑΣΟ ποιος επαγγελματικός
φορέας θα την αντιπροσώπευσή?ΠΟΙΕΣ ΘΑ ΕΊΝΑΙ ΟΙ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΈΣ ΤΙ ΜΈΣ?

ΠΌΣΕΣ ΕΠΙΤΈΛΟΥΣ ΏΡΕΣ ΘΑ ΚΆΝΕΙ ΤΟ ΤΑΞΕΊΔΙ.μήπως πρέπει να γίνει σύσκεψη και με την ΔΕΗ?Ξεχάσαμε της διακοπές ρεύματος?

Κυριακή 16 Νοεμβρίου 2008

ΛΙΚΕΡ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΟΥΣΑΦΙΡΕΟΥΣ

Τώρα που οι καιροί εδυσκολεψα και τα φράγκα δύσκολα βγαίνου που σου σου να περισσεύου και για τραταμέντα ερχουτε και εορτες ποσο.η νοικοκυρά όμως πως να το καωμε όλο και κάτι σκαρφίζεται,να λοιπός και μια συνταγή για ΛΙΚΈΡ,θα χρειασθούμε350γρ. ζάχαρη 170γρ. φλούδες πορτοκαλιών 1.250γρ οινόπνευμα καμία δεκαρα μοσχοκάρφια και εμετι κανέλα Καθαρίζουμε τις φλούδες των πορτοκαλιών έτσι ώστε να μην πομένει σε αυτές άσπρη ψίχα. Τις βάζο με σε γουδί και τις κοπαναμε με τη ζάχαρη. Ρίχνουμε σε γυάλινο βαζάκι (που να σφραγίζει καλά, για να μη φεύγει το άρωμα) το οινόπνευμα και τις φλούδες και τα αφήνομε για 5-6 ημέρες. Βράζομαι τη ζάχαρη με λίγο νερό 1 -2 λεπτά, ρίχνοντας μέσα και τα μοσχοκάρφια και την κανέλα. Όταν κρυώσει τη ρίχνομαι στο γυάλινο βαζάκι στο οποίο έχουμε τις φλούδες και το οινόπνευμα και τα αφήνομε πάλι 5-6 μέρες, ανακινώντας το βάζο για λίγο, μέρα παρά μέρα. Περνάμε το υλικό από τουλουπάνι από πάνω δυο φορές. Το λικέρ είναι έτοιμο. Κατά τον ίδιο τρόπο γίνεται, το λικέρ μανταρινιού, λεμονιού,, νεραντζιού.ΟΤΑΝ ΘΑ ΤΟ ΤΡΑΤΆΡΕΤΑΙ ΤΟ ΤΕ ΘΑ ΟΥ ΜΕ ΤΟ ΑΠΟΤΈΛΕΣΜΑ

Σάββατο 15 Νοεμβρίου 2008

ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ




14 Νοέμβρη 1973
Οι φοιτητές της Αθήνας καταλαμβάνουν το Πολυτεχνείο.ΜΕ Σύνθημά τους: ΨΩΜΙ- ΠΑΙΔΕΙΑ- ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ- ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ.
Ώρα 7 μ.μ. οι φοιτητές απόφασιζουν« να μείνουν στο Πολυτεχνείο».Συγκροτείται Συντονιστική Επιτροπή απ΄ όλες τις σχολές και επιβάλλει έλεγχο μεταδίδει τα δικά της συνθηματα από μεγάφωνα και μικρό πομπό, και συγκεντρώνει τρόφιμα, φάρμακα κλπ. Γύρω στο Πολυτεχνείο χιλιάδες λαος τούς συμπαραστέκονται
15 Νοέμβρη 1973
Γέμισαν τα κτίρια του Πολυτεχνείου και το προαύλιο από φοιτητές και απέξω δεκάδες χιλιάδες λαού και μαθητών, που έρχονται από τα σχολεία , με τρόφιμα, φάρμακα κλπ.
Εκλέγεται Συντονιστική Επιτροπή που συμμετέχουν και ΔΥΟ ΕΡΓΑΤΕΣ, και σε ανακοίνωση της λέει: η εκδήλωση του Πολυτεχνείου είναι αντιφασιστικη και αντιημπεριαλιστικη.
Λειτουργεί ΝΕΟΣ πομπός, που τώρα ακούγεται σ’ όλη την Αττική. «Εδώ Πολυτεχνείο! Εδώ Πολυτεχνείο! Σας μιλά ο Ραδιοφωνικός Σταθμός των ελεύθερων αγωνιζόμενων φοιτητών, των ελεύθερων αγωνιζόμενων Ελλήνων. Κάτω η χούντα, κάτω ο Παπαδόπουλος, έξω οι Αμερικάνοι, κάτω ο φασισμός.
16 Νοέμβρη 1973
Πάνω από 150.000 άνθρωποι είναι γύρω από το Πολυτεχνείο και βροντοφωνάζουν ΚΑΤΩ Η ΧΟΥΝΤΑ
Ώρα 7 και μισή μ.μ. δίνετε διαταγή να χτυπηθεί πρώτα ο λαος, γύρω απο το Πολυτεχνείο. Δακρυγόνα πέφτουν συνεχώς , Ο λαός ανάβει φωτιές , σφαίρες και οι πρώτοι νεκροί ,μέσα και έξω από το Πολυτεχνείο. Ο λαός στήνει οδοφράγματα,
Ώρα 24μμτ Αθήνα στρατός και τανκ και καταλαμβάνουν επίκαιρες θέσεις.
17 Νοέμβρη 1973
ώρα 2 π.μ Τανκς πλησιάζουν το Πολυτεχνείο. .
Ώρα 3 π.μ. οδομαχίες γύρω από το Πολυτεχνείο μέχρι το πρωί.
Ώρα 11 π.μ. επαναφέρεται στρατιωτικός νόμος. Ένα τανκ γκρεμίζει τη πόρτα του Πολυτεχνείου. Ρίχνονται ριπές. Στρατός και αστυνομικοί μπαίνουν στο προαύλιο. Οι φοιτητές προσπαθούν να φύγουν, δέχονται επιθέσεις. φαντάροι , βοηθούν, φοιτητές να φύγουν, Πολλοί συλλαμβάνονται και οδηγούνται στην Ε.Σ.Α
Ο νέος δικτάτορας.ΙΩΑΝΙΔΗΣ ανοίγει το δρόμο για τη διχοτόμηση της Κύπρου.
Οι στρατιωτικοι παραδιδουν την εξουσια,και επανερχεται η δημοκρατια 23 ΝΕΚΡΟΙ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ:16 Νοεμβρίου 1973...1. Σπυρίδων Κοντομάρης (ετών 57, 20.30)2. Διομίδης Κομνηνός (ετών 17, 21.30)3. Σωκράτης Μιχαήλ (ετών 57, μεταξύ 22.30 & 23.00)4. Βασίλειος Φάμελλος (ετών 26, 23.30)5. Torill Engeland Magrette (ετών 22, 23.30)6. Γεώργιος Σαμούρης (ετών 22, 24.00)7. Δημήτριος Κυριακόπουλος (βραδυνή ώρα - κατέληξε 19/11/73)8. Σπύρος Μαρίνος (Γεωργαράς) (ετών 35, βραδυνή ώρα)17 Νοεμβρίου 1973...9. Νικόλαος Μαρκούλης (ετών 24 , πρωινή ώρα, κατέληξε 19/11/73)10. Αικατερίνη Αργυροπούλου (ετών 76, 10.00, κατέληξε Μάϊο '74)11. Στυλιανός Καραγεωργής (ετών 19, 10.15)12. Μάρκος Καραμανής (ετών 23, 10.30)13. Αλέξανδρος Σπαρτίδης (ετών 16, 10.30-11.00)14. Δημήτριος Παπαϊωάννου (ετών 60, 11.30)15. Γεώργιος Γερτζίδης (ετών 48, 11.30)16. Βασιλική Μπεκιάρη (ετών 17, 12.00)17. Δημήτρης Θεοδωράς (ετών 5 1/2, 13.00)18. Αλέξανδρος Βασίλειος (Μπασρί) Καράκας (ετών 43, 13.00)18 Νοεμβρίου 1973...19. Αλέξανδρος Παπαθανασίου (ετών 59, 10.00)20. Ανδρέας Κούμπος (ετών 63, 11.00, κατέληξε στις 30/1/1974)21. Μιχαήλ Μυρογιάννης (ετών 20, 12.00)22. Κυριάκος Παντελεάκης (ετών 43, 12.00-12.30)23. Ευστάθιος Κολινιάτης (κατέληξε στις 21/11/73)ΠΗΓΗ:Ταχυδρόμος 15/11/2003, τεύχος 194Έρευνα: Πάνος Μπαΐλης
Συν άλλοι 16 "άγνωστοι" σύμφωνα και με το πόρισμα Τσεβά και με το Εθνικό Ιδρυμα Ερευνών που κανένας δεν τους αναζήτησε...

Παρασκευή 14 Νοεμβρίου 2008

ΦΤΗΝΑ ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΚΑΣΟ???


Κατά την διάρκεια της δεξίωσης που παρέθεσε ο εφοπλιστής Κος Αγουδημος ,στις 6 Νοέμβριου το μεσημέρι επί την ευκαιρία της έναρξης των δρομολογίων ,στο δημοτικό
συμβούλιο του νησιού μας ,δεσμεύθηκε να μειώσει την τιμή των εισιτηρίων,το ΡΟΔΑΝΘΗ θα
αντικατασταθεί από το ΆΝΘΗ ΜΑΡΊΝΑ το ταξείδι θα διαρκεί 12 ώρες από το λιμάνι του
Πειραιά

ΜΙΑ ΟΒΡΙΟΠΟΥΛΑ ΘΕΡΙΖΕ(ΚΑΣΙΩΤΙΚΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ)


το τραγούδι αναφέρεται σε μια εβραιοπουλα ανύπαντρη μητέρα που αποφασίζει το εξώγαμο παιδί της να το κρεμνίσει,για να γλυτώσει το κοινωνικό διασυρμό,Στο δρόμο συναντά μια πέρδικα
Μια ΟΒΡΙΟΠΟΥΛΑ ΘΕΡΙΖΕ ΤΣΙ ΗΤΟ ΤΣΑΙ ΓΚΑΣΤΡΩΜΕΝΗ
ΔΕΜΑΤΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΔΕΜΑΤΙ ΑΠΟΥ ΤΗΝ ΑΛΛΗ
ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΤΩΝ ΕΚΑΗΣΕ ΧΡΟΥΣΟΝ ΥΙΟΝ ΤΣΑΙ ΚΑΝΕΙ
ΤΣΑΙ ΣΤΗΝ ΠΟΔΙΑ ΤΗΣ ΤΟ ΑΛΕ ΤΣΑΙ ΠΑΕΙ ΝΑ ΤΟ ΚΡΕΜΙΣΕι
ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΑΠΟΥ ΠΗΑΙΝΕ ΠΕΡΔΙΚΑ ΤΗΣ ΠΑΝΤΗΣΣΕΙ
ΜΩΡΗ ΣΤΣΥΛΑ,ΜΩΡΗ ΑΝΟΜΗ,ΜΩΡΗ ΚΑΤΣΗ ΥΝΑΙΚΑ,
ΕΓΩ ΧΩ ΔΩΔΕΚΑ ΠΟΥΛΙΑ ΤΣΙ ΟΥΛΑ ΘΑ ΤΑ ΝΕΤΡΕΨΩ
ΤΣΙ ΕΣΥ ΕΚΑΜΕΣ ΧΡΟΥΣΟΝ ΥΙΟ ΤΣΑΙ ΠΑΣ ΝΑ ΤΟ ΚΡΕΜΙΣΕΙΣ?
ΤΣΙ Η ΚΟΡΗ ΜΕΤΑΝΟΗΣΕ ΤΣΑΙ ΠΙΣΩ ΤΟ ΝΤΙΑΙΡΕΙ
ΤΣΑΙ ΜΕΣΣΤΗΝ ΚΟΥΝΙΑ ΤΟΑΛΕ ΝΑΝΑΡΙΣΜΑ ΤΟΥ ΛΕΕΙ
ΓΙΕ ΜΟΥ Α ΞΕΡΤΩΣΕΙΣ ΤΣΑΙ ΕΝΕΙΣ ΤΣΑΙ ΙΝΕΙΣ ΤΣΥΝΗΑΡΗΣ
ΤΣΑΙ ΣΟΥ ΠΑΝΤΗΞΕΙ ΠΕΡΔΙΚΑ ΝΑ ΜΗ ΤΗΝΕ ΣΚΟΤΩΣΕΙΣ
ΓΙΑΤ ΕΙΝ ΕΚΕΙΝΗ Η ΜΑΝΑ ΣΟΥ ΤΣΙ ΕΓΩΜΑΙ Η ΝΑΝΝΑ ΣΟΥ.

πηγη ΚΑΣΙΩΤΙΚΟΣ ΠΑΛΜΟΣ αρ τ 60 νοεμβριος 1992 σελ532

Ω ΜΑΝΑΜΟΥ ΜΟΣΧΟΒΟΛΟΥ(ΛΑΔΙΑ ΑΡΩΜΑΤΙΚΑ)


Σήμερα που όλοι θελουσι κάτι το διαφορετικό,και μουρμουρίζει η πεθερά σας ότι εν ειξαίρεται τίποτα καιρός να τις κλει(δ)ώσετε το στόμα με ρετσετες αρωματικού λαδιού
1)μισό λίτρο λαδ(ι) Δεντρολίβανο από τη ν αλιτάνα 3 κλαράκια και 7 σπυριά μαύρο πιπέρι λά(δ)ι, ενα και ενα για ψητά κρέατα 2). 5 πιπεριές μιτσες κοτσινες καυτερές μέσα στο λά(δ)ι και θα έχετε ένα λά(δ)ι,φωδια ότι πρέπει για τυροκαυτερή3). ½ φλιζάνι φρέσκα φύλλα δυόσμου ή( β)ασιλικού λάδι για ρύζι, μακαρόνια ή βραστές πατάτες.4) 3 κουταλές της σούπας αθυμάι στο λάδι , ιδανικό για κουλούρες, φέτα, ψητά κρέατα 5)3 κουταλές της σούπας
ρίγανη απο τιςΓΡΕΣ,μερικές σκελίδες σκόρδο από το κηπουλα και εμετι κουσμπαρα την λένε τα καμινέτα κολιανδρο εδωνα από το συνεταιρισμό και θα έχετε λα(δ)ι σουπερ,μετα απο αυτα
η αχρόνιστη η πεθερά θα πάψη να θωρεί τον ΜΑΜΑΛΆΚΗ και θα πίνει νερό στο όνομα σας

Τετάρτη 12 Νοεμβρίου 2008

πουτινγκα απο την ΑΓΛΕΤΕΡΑ


Υλικά 250 γρ. αλεύρι 150 γρ. τριμμένη ψίχα ψωμιού 200 γρ. ζάχαρη 100 γρ. σταφίδες σουλτανίνα 300 γρ. σταφίδες 150 γρ. κόντιτα πορτοκάλι 200 γρ. μαρμελάδα πορτοκάλι 100 γρ. αμύγδαλα 100 γρ. ξηρά δαμάσκηνα 3 αυγά 1/2 λίτρο μαύρη μπίρα 1 κουταλάκι του γλυκού μπαχάρι και γαρίφαλα τριμμένα 1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα σε σκόνη 1/2 ποτήρι ρούμι 1 μήλο το ξύσμα 1 λεμονιού 200 γρ. μαργαρίνη και λίγη επιπλέον για τη φόρμα αλάτι Εκτέλεση Χτυπάτε τη ζάχαρη με τα αυγά σε ένα μεγάλο μπολ και προσθέτετε σιγά σιγά τη μαργαρίνη κομμένη σε μικρά κομματάκια, το αλεύρι κοσκινισμένο, την ψίχα του ψωμιού, τις σταφίδες, τα δαμάσκηνα ψιλοκομμένα, τα κόντιτα, τα αμύγδαλα, το ξύσμα του λεμονιού, την κανέλα, τη μαρμελάδα, τα μπαχαρικά και λίγο αλάτι. Περιχύνετε τα υλικά με την μπίρα και το ρούμι, τα ανακατεύετε όλα προσεκτικά, σκεπάζετε το μπολ με μια υγρή πετσέτα και αφήνετε το μείγμα να ξεκουραστεί τουλάχιστον 12 ώρες σε δροσερό μέρος. Την επόμενη μέρα αλείφετε με μαργαρίνη μια πυρίμαχη ημισφαιρική φόρμα για πουτίγκα. Προσθέτετε στο μείγμα το μήλο κομμένο σε κυβάκια και το αδειάζετε στη φόρμα. Το σκεπάζετε με αντικολλητικό χαρτί και μετά με μια λινή πετσέτα, που δένετε σφιχτά γύρω από τη φόρμα για να την κλείσετε. Ψήνετε σε μπεν μαρί 6-7 ώρες, προσθέτοντας κάθε τόσο ζεστό νερό, καθώς θα πρέπει να μείνει σταθερή η ποσότητα στο μπεν μαρί. Βγάζετε το γλυκό και το αφήνετε να κρυώσει. Ξεφορμάρετε την πουτίγκα πάνω σε ένα νοτισμένο πανί. Δένετε τις άκρες του πανιού και αφήνετε το γλυκό να ξεκουραστεί ως την ημέρα των Χριστουγέννων σε μέρος δροσερό που να αερίζεται. Η πουτίγκα πρέπει να μείνει έτσι αρκετό καιρό για να απελευθερώσει το άρωμά της. Μία ώρα πριν τη σερβίρετε, ξαναβάζετε την πουτίγκα στη φόρμα τυλιγμένη σε λαδόκολλα και ψήνετε σε μπεν μαρί 2 ώρες ακόμη. Αναποδογυρίζετε την πουτίγκα σε ένα πυρίμαχο πιάτο και τη διακοσμείτε με χριστουγεννιάτικα στολίδια. Αν θέλετε την περιχύνετε με ρούμι ή κονιάκ και την ανάβετε μπροστά στους συνδαιτυμόνες σας (φλαμπέ). Πηγή: http://www.gourmed.gr

Τρίτη 11 Νοεμβρίου 2008

Ο ΑΓΙΟΣ ΜΗΝΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΕΛ ΑΛΑΜΕΙΝ







Όπως συνέβη κατά τον ελληνοϊταλικό πόλεμο του 1940-41,ΠΟΥ διάχυτηηταν η λαϊκή πίστη για προστασία της Θεοτόκου, έτσι και στην Αλεξάνδρεια είχε διαδοθεί ότι λίγο πριν από τη θρυλική μάχη του Ελ Αλαμέιν (Οκτώβριος 1942) παρουσιάστηκε ένας άγνωστος έφιππος, που περιερχόταν το συμμαχικό στρατόπεδο και εμψύχωνε τους στρατιώτες. Εξ αλλου και το τοπωνύμιο Ελ Αλαμέιν σημαίνει τον τόπο του Μηνά. Εδραιώθηκε έτσι στους Έλληνες στρατιώτες της Μ. Ανατολής η λαϊκή πίστη ότι ο άγιος Μηνάς ήλθε υπέρμαχος και σωτήρας. Ένα δημοσίευμα της εφημερίδας "Egyptian Gazette" (της 10 Νοεμβρίου 1942) αναφέρεται στο θέμα αυτό. Η εορτή του Αγίου Μηνά τελέστηκε με μεγαλοπρέπεια στον ναό του Αγίου Σάββα, χοροστατούντος του Παναγιωτάτου Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας Χριστοφόρου Β', ο οποίος και προέστη στην επινίκια και ευχαριστήρια δοξολογία την ίδια ημέρα (11 Νοεμβρίου 1942). Τη γενική επιθυμία να επανιδρυθεί το παλαιό κέντρο λατρείας του αγίου Μηνά στη λιβυκή έρημο και να ανεγερθεί ναός στην ίδια θέση πραγματοποίησε το Κοπτικό Πατριαρχείο της Αλεξάνδρειας. Ο Κόπτης Πατριάρχης Κύριλλος ΣΤ" θεμελίωσε τη νέα εκκλησία του αγίου Μηνά στις 27 Νοεμβρίου 1959, κοντά στην αρχαιολογική περιοχή της ιστορικής πόλης του. Αναβίωσε έτσι η λατρεία του αγίου και σήμερα έχει αναπτυχθεί εκεί μια ισχυρή μοναστική κοινότητα Κοπτών,

Δευτέρα 10 Νοεμβρίου 2008

Ο ΑΓΙΟΣ ΜΗΝΑΣ ΠΟΙΟΣ ΗΤΑΝ?


Ο Άγιος Μηνάς έζησε στην εποχή του βασιλιά Μαξιμιανού, γεννήθηκε στην Αίγυπτο, απο ειδωλολατρική οικογένεια,ο Μηνάς από έφηβος ασπάσθηκε τον χριστιανισμό Υπηρέτησε στα βασιλικά στρατεύματα, στα Νούμερα (στρατιωτικά τάγματα) τα λεγόμενα Ρουταλικά, υπό τον ηγεμόνα Αργυρίσκο, στο Κοτυάειο της Φρυγίας(Μ.ΑΣΙΑ). Εκείνο τον καιρό ο Ταξίαρχος Φιρμηλιανός μάζεψε στρατιώτες και επήγε στην Μπαρμπαριά -έτσι ονομαζόταν τότε η Β. Αφρική- για να την υπερασπίσει . Μαζί ήταν και ο Άγιος Μηνάς, που ξεχώριζε για την ανδρεία του και τη φρόνηση του. πράγμα που τον έκανε να έχει ιδιαίτερη εκτίμηση στο κύκλο των στρατιωτικων.Κάποια ημέρα δόθηκε διαταγή από το βασιλιά οι στρατιώτες να συλλαμβάνουν τους Χριστιανούς και να τους βασανίζουν . Ο Μηνάς ,αγνόησε το πρόσταγμα εγκατέλειψε το στράτευμα . και ανέβηκε στο βουνό. Προτίμησε να ζη με τα θηρία, παρά με τους ειδωλολάτρες. έμεινε αρκετό καιρό με νηστεία, αγρυπνία και προσευχή.
Μια μέρα, λοιπόν, που είχαν μεγάλο πανηγύρι οι ειδωλολάτρες, κατέβηκε από το βουνό και μέσα στο πλήθος κήρυξε λέγοντας:
- ένας είναι ο αληθινός Θεός, ο Χριστός, αυτά δε που σεις λατρεύεται είναι ξύλα αναίσθητα. . Οι ειδωλολάτρες έπιασαν τον Άγιο και τον έφεραν μπροστά στον ηγεμόνα Πύρρο. Ο Πύρρος . Τον ρώτησε, - Ποιος είσαι, άνθρωπε μου, από πού είσαι και ποια είναι η θρησκεία σου;- Πατρίδα μου είναι η Αίγυπτος, ονομάζομαι Μηνάς και ήμουν κάποτε στρατιώτης. Τώρα δε ήλθα να παρουσιασθώ μπροστά σε όλους και να ομολογήσω την πίστη μου στον Χριστό,. Θυμωμένος ο Πύρρος από την απάντησή, διατάζει την φυλάκισή του μέχρι να σκεφθεί πως θα τον θανατώσει Το άλλο πρωί, αφού είχε τελειώσει η εορτή, έφερε πάλι ο ηγεμόνας τον Άγιο μπροστά του και τον κατηγόρησε για δύο λόγους: γιατί άφησε το στρατό και δεύτερο επειδή μιλήσε με ασέβεια εμπρός σε τόσο πλήθος κατά την διάρκεια της εορτής. Βλέπω, Μηνά, ότι δεν είσαι νέος άμυαλος, για να μην καταλαβαίνεις το συμφέρον σου. Βρίσκεσαι πλέον σε γεροντική ηλικία. Μη προτιμήσεις τον θάνατο. Σκέψου φρόνιμα και θα τιμηθείς , οι θεοί θα σε συγχωρήσουν . Ο Άγιος γέλασε . ο Πύρρος έδωσε διαταγή στους στρατιώτες:
- τεντώστε τα μέλη του και κτυπήσετε τον αλύπητα, ο Άγιος καρτερικά υπέμενε, φίλος του Μηνα, στρατιώτης, Πηγάσιος, βλέποντας το καταπληγωμένο τον πλησίασε και του λέγει:- Δεν βλέπεις, ότι διαλύθηκε το σώμα σου από τις πληγές; Θέλεις να πεθάνεις άδικα; Πες, ότι θα θυσιάσει και ο θεός σου θα σε συγχωρήσει,. Ο Άγιος του απαντά:. τον Χριστό λατρεύω και θα με δυναμώσει να υποφέρω ο Πύρρος διέταξε να τον δέσουν ψηλά σε ξύλο όρθιο και με σιδερένια νύχια να του σχίζουν τις σάρκες του. Μηνά, δήλωσε υποταγή στον βασιλιά Μαξιμιανό, τον συμβουλεύει ο Πύρρος.- υπομένει σειρά βασανιστηρίων. Του τρίβουν το πληγωμένο σώμα με τρίχινο ύφασμα ή του καίουν τα μέλη Ο Πύρρος απορούσε με την συμπεριφορά του , Μηνά, από πού σου ήλθε τόση σοφία και απαντάς έτσι εσύ ένας στρατιώτης συνηθισμένος σε πολέμους και σφαγές;
- Ο Θεός μου μου δίνει την σοφία για να ελέγχω την ασέβειά σας.
Τα βασανιστήρια συνεχίσθηκαν μέχρι που ένας από τους στρατιώτες ο Ηλιόδωρος, συμβούλευσε τον Πύρρο
- οι Χριστιανοί, είναι επίμονοι και δεν αλλάζουν γνώμη., διάταξε να τον αποκεφαλίσουν. Ενώ βάδιζε ο Άγιος για τον τόπο της εκτέλεσης του, είπε σε κρυπτοΧριστιανούς.
- μετά τον θάνατό μου το σώμα μου να το πάτε στην πατρίδα μου την Αίγυπτο. Ο αποκεφαλισμός του έγινε την 11η Νοεμβρίου στις αρχές του 4ου αι. μ.Χ. . Οι δήμιοι άναψαν φωτιά για να κάψουν το σώμα του.Ό,τι κατάφεραν οι χριστιανοί να περισώσουν από την πυρά το μετέφεραν στην Αίγυπτο το έθαψαν κοντά στην Μαρεώτιδα λίμνη,(ΜΑΡΙΟΥΤ) νοτιοδυτικά της Αλεξάνδρειας. Στο σημείο εκείνο σταμάτησε, κατά την παράδοση, η καμήλα που μετέφερε τα λείψανα αρνούμενη πεισματικά να προχωρήσει. εκει ενταφιάσθηκαν τα λείψανα του Αγίου.Η περιοχή του τάφου πολύ σύντομα εξελίχθηκε σε προσκυνηματικό - λατρευτικό κέντρο.Ο Μέγας Κωνσταντίνος, όταν Πατριάρχης Αλεξανδρείας Ηταν ο Μέγας Αθανάσιος, ανήγειρε ναό πάνω στο τάφο Σε λίγα χρόνια δημιουργήθηκε εκεί εκτεταμένο κτιριακό συγκρότημα το οποίο περιελάμβανε δύο ναούς, μοναστήρι, ξενώνες και άλλες εγκαταστάσεις.

Η ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΜΗΝΑ ΣΤΗΝ ΑΙΓΥΠΤΟ










Το σημαντικότερο κέντρο λατρείας του αγίου Μηνά στους πρώιμους βυζαντινούς αιώνες ήταν ο ναός του στην έρημο της Λιβύης, κοντά στη Μαρεώτιδα λίμνη(Μαριουτ). . Ο πρώτος ναός ιδρύθηκε επί της βασιλείας του Μ. Κωνσταντίνου (306-337). Ο αυτοκράτορας τίμησε τον άγιο Μηνά, για τη θαυματουργική θεραπεία της λεπρής κόρης του, όπως βεβαιώνουν τα ανατολικά συναξάρια (κυρίως τα αιθιοπικά). Ένας μεγαλύτερος ναός ιδρύθηκε σύμφωνα πάντοτε με την ανατολική παράδοση, επί της πατριαρχείας του Μ. Αθανασίου (328-373). Επί του αυτοκράτορος Αρκαδίου (395-408) ιδρύθηκε στην ίδια θέση μεγαλοπρεπής ξυλόστεγη βασιλική, ο μεγαλύτερος χριστιανικός ναός στην Αίγυπτο. Η ανατολική (κοπτική και αιθιοπική) παράδοση αναφέρει ότι σ' αυτόν τον ναό ήλθε να προσκυνήσει αργότερα ο ίδιος ο αυτοκράτορας Ζήνων (474-475, 476-491), ο οποίος και διέθεσε ισχυρή δύναμη 1200 ανδρών, για την προστασία του ιερού από τις επιδρομές των Βεδουίνων . Η πόλη έλαβε και την προσωνυμία "Ζηνόπολις", Ο διάδοχός του αυτοκράτορας Αναστάσιος Α" (491-518) όρισε φορολογία των κατοίκων της περιοχής και των προσκυνητών, για τη συντήρηση του ιερού και των φρουρών του. Με κέντρο τον ναό οργανώθηκε με την πάροδο του χρόνου , η πόλη του αγίου Μηνά. Στην περίοδο της ακμής της η πόλη αυτή του Αγίου Μηνά στη Λιβυκή ερήμου είχε έντονο ελληνικό ύφος, όπως μαρτυρούν οι σωζόμενες επιγραφές διατηρήθηκε και μετά την αραβική κατάκτηση της περιοχής (μέσα 7ου αιώνα). Η μεταβολή όμως τωνσυνθηκών και οι συνεχείς επιδρομές των νομάδων της Λιβυκής ερήμου ερήμωσαν την πόλη του Αγίου Μηνά και την αφάνισαν. Μετά την αραβική κατάκτηση οι ειδήσεις μας για την εγκαταλελειμμένη πόλη του αγίου στη λιβυκή έρημο είναι σπάνιες. Ο Ανδαλούσιος Αραβας γεωγράφος Α1-Bekri (+1094) την αναφέρει εξ ακοής, ενώ ένα αιώνα αργότερα ο Abu Salih παρέχει την πληροφορία ότι η βασιλική του αγίου Μηνά σωζόταν και εκεί υπήρχε ακόμη το λείψανο του αγίου. Σύμφωνα με μεταγενέστερο αραβικό συναξάριο, το λείψανο του αγίου μεταφέρθηκε επί της πατριαρχείας του Βενιαμίν Β' (1327-1339) στο Κάιρο, όπου ιδρύθηκε νέος ναός του αγίου Μηνά, . Η εγκαταλελειμμένη πόλη στη λιβυκή έρημο , λεηλατήθηκε, και αφανίστηκε σχεδόν, καθώς ήταν ένα απέραντο λατομείο , που εξασφάλιζε έτοιμα δομικά υλικά στους Βεδουίνους της περιοχής. Η παλαιά αίγλη λησμονήθηκε, αλλά στην τοπική παράδοση των Βεδουίνων διετηρηθηκε η ανάμνηση της παλιάς πόλης (TellA bumna). Πίστευαν ότι στην περιοχή της ζούσαν πονηρά πνεύματα και κανείς δεν τολμούσε να περάσει από κει μετά τη δύση του ηλίου. Το επιστημονικό ενδιαφέρον για τη λησμονημένη αυτή πόλη και το ιερό της αφυπνίσε ένα άρθρο που δημοσίευσε το 1904 ο Άγγλος αιγυπτιολόγος Sir K.M. Blomfield. Αρχικα υπεθεσαν ότι η θέση της πόλης του αγίου Μηνά έπρεπε να αναζητηθεί στην Ανω Αίγυπτο, και στην περιοχή της Νιτρίας (Wady Natroun), στην έρημο των μεγάλων ασκητηρίων της Αιγύπτου. Η τύχη επιφύλαξε την ανεύρεση και συνεχείατην ανασκαφής της πόλης στη γερμανική αρχαιολογική αποστολή του Karl Kaufmann, το καλοκαιρι του 1905. Αξιολογώντας ενα τοπωνυμίο"Bou' mna" ή "Karm Abou 'm) στην τοπική γλώσσα των αραβοφελλάχων, ή αποστολή έφθασε την 1η Ιουλίου 1905 ακριβώς στη θέση της ιερής πόλης. . ΣΤΙς ανασκφές του Kaufmann, 1905 έως το 1909 αποκαλύφθηκε η έκταση και το μεγαλείο της πόλης και του ιερού. Ανσκάφηκε η βασιλική του α υτοκράτορος Αρκαδίου με όλο το συγκρότημα των κτιρίων της, το βαπτιστήριο, τα κοινόβλια, η πηγή του αγιάσματο, οι θέρμες, οι φούρνοι, τα κοιμητήρια κ.λπ. Λεπτομερή έκθεση των ευρημάτων, με φωτογραφίες και σχεδιαγράμματα δημοσίευσε ο Kaufmann, και πολλοί μελετητές Η σχετική βιβλιογραφία είναι ιδιαίτερα πλούσια και οι πληροφορίες εντυπωσιακές. Τον ελληνικό χαρακτήρα του ιερού βεβαιώνει η πληθωρική παρουσία ελληνικών επιγραφών.
Από τα σημαντικότερα και χαρακτηριστικότερα ευρήματα των ανασκαφών στην πόλη του αγίου Μηνά είναι οι λεγόμενες "ευλογίες". μικρά πήλινα φιαλίδια, σε διαφορα σχήματα, που χρησιμοποιούσαν οι προσκυνητές, για να μεταφέρουν αγίασμα ή λάδι από την κανδήλα του αγίου. Το πιθανότερο είναι ότι τα κρεμούσαν στο λαιμό τους ως φυλακτά. Αρχαιολογικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι ανάγλυφες παραστάσεις και οι επιγραφές στην επιφάνεια των ευλογιών. Ο άγιος εικονίζεται άλλοτε όρθιος προσευχόμενος ανάμεσα σε ζώα (συνήθως καμήλες) και άλλοτε έφιππος. εικονίζεται άλλοτε νέος και άλλοτε σε προχωρημένη ηλικία. Οι επιγραφές είναι κατά κανόνα ελληνικές και αναγράφουν: Ο ΑΓΙΟΣ ΜΗΝΑΣ, ΕΥΛΟΓΙΑ ΤΟΥΑ ΓΙΟΥ ΜΗΝΑ, ΕΥΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΚΑΛΛΙΝΙΚΟΥ ΑΓΙΟΥ ΜΗΝΑ και άλλα ανάλογα. Ορισμένες από τις ευλογίες αυτές είναι αληθινά έργα τέχνης

Κυριακή 9 Νοεμβρίου 2008

ΔΩΡΕΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ


Παρεδόθησαν και οι τελευταίοι δυο υπολογιστές στο Δημο Κάσου απο την ΑΛΦΑ ΤΡΑΠΕΖΑ,και συμπληρώθηκε αριθμός 7 μονάδων,5 παρεδόθησαν στα σχολεία του
νησιού και 2 στο Δήμο η εν λόγω δωρεά έγινε κατόπιν μεσολάβησις και ενεργειών του
πατριώτη μας Φουντη Μηνα υπαλλήλου της τράπεζας ,τέτοιες ενέργειες επιβάλλονται
και από άλλους Κασιώτες ΜΗΝΑ ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΎΜΕ

ΠΑ ΠΑ ΟΙ ΚΕΡΑΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΦΡΥ


τελικά ας χαμογελάσουμε έγινε η μετεγκατάσταση των κεραιών του ΟΤΕ απο το κέντρο του οικισμού Φρυ. οι συνεχείς κινητοποιήσεις έφεραν αποτελέσματα ΕΘΝΙΚΉ ΕΠΙΤΡΟΠΉ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΏΝ ΚΑΙ ΤΑΧΥΔΡΟΜΕΙΩΝμε την υπ,αριθμ ον373/30 απόφαση της με ημερομηνία 31/01/2006 επέβαλε πρόστιμο στην ΟΤΕ ΑΕ

Πέμπτη 6 Νοεμβρίου 2008

EΦΗΜΕΡΙΔΑ Ο ΚΑΣΙΩΤΗΣ ΑΡ.Φ.318 ΧΡΟΝΟΣ 29ος ΟΚΤΩΜΒΡΙΟΣ 2008


ΤΙΤΛΟΙΗ ΠΟΡΕΙΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΕΙΩΝ ΚΑΙ ΤΟ ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΛΙΜΑΝΙΟΥ ΜΑΣ,ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ ΤΩΝ ΔΩΔΕΚΝΗΣΩΝ(χρονογραφημα).ΑΠΟΚΤΗΣΑΜΕ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ,ΝΕΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΣΤΗΝ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΑΣ,ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ,ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ,ΠΡΟΣΕΧΕΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥ,ΚΙΝΗΣΗ ΤΡΟΧΟΦΟΡΩΝ,ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΣΦΑΓΕΙΟΜΗΧΑΝΗΜΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΠΟΣΙΜΟΥ ΝΕΡΟΥ,ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΩΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ,ΣΥΝΤΟΜΑ ΑΛΛΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ,ΠΑΝΔΩΔΕΚΑΝΗΣΙΑΚΟ ΒΡΑΒΕΙΟ,ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ,
ΑΚΤΟΠΛΟΙΚΟΣ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΣ,ΖΩΓΡΑΦΙΑ ΚΟΚΚΙΝΟΥ,ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ ΑΠΟ ,ΑΜΕΡΙΚΗ,ΚΡΙΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΡΙΣΕΙΣ,Ο ΔΗΜΟΣ ΕΝΗΜΕΡΩΝΕΙ,ΚΑΝΟΝΙ 5.ΕΚ ΕΥΡΩ ΣΤΗΝ ΑΤΕ ΚΑΡΠΑΘΟΥ,ΝΕΑ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ Ο.Α,ΑΝΑΖΗΤΕΙΤΑΙ ΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΟΣ ΓΙΑΤΡΟΣ,ΥΠΟΡΟΦΙΕΣ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΡΕΘΥΜΝΗ.ΓΡΑΦΟΥΝ.ΝΤΙΝΟΣ,ΖΑΧΑΡΗΣ.ΜΑΝΩΛΗΣ ΜΑΥΡΟΛΕΩΝ.ΦΑΓΚΟΥΛΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ,ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΣ,ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Τρίτη 4 Νοεμβρίου 2008

ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ 1935 ΚΑΣΟΣ

Ο Ελευθέριος Βενιζέλος με την σύζυγό του μετά το επαναστατικό κίνημα του 1935 κατέφυγε
με πολλούς αξιωματικούς του ναυτικού με το πολεμικό Αβέρωφ στο Αυλάκι που βρίσκεται ,νοτιοδυτικά της Κασου .το πλοίο αναχώρησε αμέσως μετά την επιβίβαση των.Ο ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ διανυκτέρευσε στο ΑΙ ΓΙΩΡΓΗ στις Χαδιες,το φαγητό που του σερβιριστηκε ήταν φακορυζο,μάλιστα ο Βενιζέλος χάρισε και το Σταυρό που είχε στο λαιμό του,αυτός υπήρχε πριν κάποια χρόνια στα τάματα,το γεγονός της αφίξεως του Βενιζέλου
μεταδόθηκε αμέσως σε όλο το νησί,οι καμπάνες άρχισαν να ηχούν,και τα σπίτια σημαιοστολίστηκαν,κόσμος πολύς ξεκίνησε για να υποδεχτεί τον μεγάλο Έλληνα ηγέτη και την συνοδεία του ,το πρωί ένα ιταλικό καράβι παρέλαβε τον Βενιζέλο ,και κάποιους αξιωματικούς και έφυγαν για την Κάρπαθο,για την ιστορία θα πρέπει να προσθέσουμε όπως,μας είχε πει κάποτε το 1976 ,τον Βενιζέλο μετέφερε με το μουλάρι του οΦΡΑΝΓΚΟΥΛΗΣ ΔΗΜΉΤΡΗΣ(ΔΗΜΗΤΡΟΥΛΗΣ),πιστεύομε ότι το γεγονός αυτό της
παρουσίας του εθνάρχη Ελευθερίου Βενιζέλου έμεινε παντελώς ανεκμετάλλευτο,μήπως στην προσπάθεια τουριστικής ταυτότητας του νησιού μας πρέπει να συμπεριλάβουμε και αυτή
την μοναδική ευκαιρία, μια και η Κάσος βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από την Κρήτη?
ΚΑΛΌ ΘΑ ΕΙ ΝΑΙ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΊΟ ΝΑ ΕΚΤΊΘΕΤΑΙ ΚΑΙ Ο ΣΤΑΥΡΌΣ ΠΟΥ ΧΆΡΙΣΕ ΣΤΟ ΕΙΚΌΝΙΣΜΑ ΕΆΝ ΥΠΆΡΧΕΙ ?
ΠΗΓΕΣ.ΠΑΛΜΟΣ.ΦΡΑΝΓΚΟΥΛΗΣ ΔΗΜΉΤΡΗΣ+
ΤΟΥ ΝΟ ΝΑΜΕ




ΡΟΔΑΝΘΗ










Ε/Γ- Ο/Γ ΡΟΔΑΝΘΗ:· Τρίτη: Από Πειραιά 17:00 για Θήρα, Κάσο, Κάρπαθο, Διαφάνι, Ρόδο.· Τετάρτη: Από Ρόδο 17:00 για Διαφάνι, Κάρπαθο, Κάσο, Θήρα, Πειραιά.· Πέμπτη: Από Πειραιά 22:00 για Θήρα, Κάσο, Κάρπαθο, Διαφάνι, Ρόδο.· Παρασκευή: Από Ρόδο 23:59 για Διαφάνι, Κάρπαθο, Κάσο, Θήρα, Μήλο, Πειραιά.
Υπηρεσίες εντός του Πλοίου:
ΚΑΘΙΣΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ & ΔΙΑΚΕΚΡΙΜΕΝΗ,ΚΛΙΜΑΤΙΣΜΟΣ
BAR ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ & ΔΙΑΚΕΚΡΙΜΕΝΗΣ,ΧΩΡΟΙ ΜΗ ΚΑΠΝΙΣΤΩΝ ,ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ
ΦΥΛΑΞΗ ΤΙΜΑΛΦΩΝ,ΤΗΛΕΟΡΑΣΕΙΣ,ΚΑΜΠΙΝΕΣ ΓΙΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ
ΑΤΜ,WC ΓΙΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ,ΑΣΑΝΣΕΡ ΕΠΙΒΑΤΩΝ,ΧΩΡΟΣ ΦΥΛΑΞΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΩΝ ,ΚΥΛΙΟΜΕΝΕΣ ΣΚΑΛΕΣ ΕΠΙΒΙΒΑΣΗΣ,INTERNET,RECEPTION,ΤΗΛΕΦΩΝΟ,ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ,DISCO

Δευτέρα 3 Νοεμβρίου 2008

ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΘΑ ΣΥΝΑΕΤΕ ΤΙΣ ΕΛΕΣ (ΠΑΤΕ ΕΛΙΑΣ)


250 γρ. μαύρες ελές • 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο• 8 σκελίδες σκόρδο• 1 κουταλά ρίγανη• 1 κουταλά ξίδι• Ξύσμα από ένα λεμόνι• 1/2 κουταλάκι πιπέρι Βάζετε 250 γρ. μαύρες ελές (1 φλιτζάνι) μέσα σε 1/2 φλιζάνι ελαιόλαδο (τόσο, ώστε να τις καλύπτει). Tις αφήνετε στο ελαιόλαδο oλο το βράδυ2. Tην άλλη μέρα βγάζετε τα κουκούτσια από τις ελιές, 3 .Ψήνετε στο φούρνο στους 350 βαθμούς, 8 σκελίδες σκόρδο ξεφλουδισμένες, για 30 λεπτά. 4. Βάζετε στο μπλέντερ τις ελιές (χωρίς τα κουκούτσια), το σκόρδο και προσθέτετε 1 κουταλά φρέσκια ρίγανη ή ξερή ρίγανη.5. Προσθέτετε 1 κουταλά της σούπας καλό ξίδι . 6. Ξύνεται ένα λεμόνι και το βάζετε στο μείγμα. 7. Aν θέλετε, μπορείτε να προσθέσετε εμετι πιπέρι 8. Tέλος, προσθέτετε (το μισό από το λάδι που είχατε χρησιμοποιήσει για να «μουλιάστε» τις ελές).9. Κτυπάτε το μείγμα στο μπλέντερ μέχρι να γίνει αλοιφή! Βάζετε τον πολτό σε μια καθαρή γυάλα και το φυλά τε στο ψυγείο για περίπου 2 μήνες.

ΣΟΥΖΟΥΤΣΙ


Θα χρειαστείτε• 4 ποτήρια πετιμέζι• 1 Σασκα αλεύρι• εμετι κανέλα σκόνη• Καρύδια καουρδισμένα,κομμένα στη μέση *Τια θα κάμω πρώτα?. Mε τη βελόνα και την κλωστή περνάμε τα καρύδια που είναι κομμένα στη μέση, φτιάχνοντας μια ζολια. 2. Ύστερα φτιάχνομαι τη μουσταλευριά. Διαλύομαι το αλεύρι σε χλιαρό πετιμέζι το βάζο μαι στη φωδιά και ανακατευγομε μέχρι να έσει καλά.3. Κρατώντας από μια άκρη την κλωστή με τα καρύδια, τη ουτάμε μέσα στη μουσταλευριά και την νεσύρομε για να στεγνώσει.4. Επαναλαμβάνομε πολλές βολές , μέχρι το σουτζούκι να καλυφθεί με μια παχιά στρώση μουσταλευριά, και στη συνέχεια το πασπαλίζετε με κανέλα και το αφήνετε να στεγνώσει καλά. στον αέρα. .
* ΣΥΝΤΑΓΗ ΒΡΕΤΟΣ ΜΑΝΟΣ CHEF LE MONDE

ΣΥΚΟΠΑΣΤΕΛΟ


● 2 κιλά σύκα● 750 γρ. ζάχαρη● 300 γρ. ψίχα καρυδιού χοντροκομμένη●1 κουταλάκι βανίλια ● 1 πρέζα φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι (προαιρετικά) ● 2 χούφτες καβουρδισμένο σουσάμι ● . Καθαρίζομαι τα σύκα και τα βάζο μαι στο μπλέντερ να πολτοποιηθούν. 2. ΣΕ κάθε 2 ποτήρια πολτό προσθέτομαι , 1 ποτήρι ζάχαρη.3. Σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύομαι πού και πού για να μη μας κολλήσει.4. Μόλις αρχίσει το μείγμα να ξεκολλά από τα τοιχώματα της κατσαρόλας, δυναμώνουμε τη φωτιά, ανακατεύομαι συνεχώς μέχρι ο πολτός να γίνει μια ενιαίος 5. Για να σιγουρευτούμε ότι δεν χρειάζεται άλλο βράσιμο, παίρνομε μια κουταλιά από το μείγμα και την αφήνομε σε ένα πιάτο Αν το γλυκό ξεκολλά από το πιάτο, είναι έτοιμο και το κατεβάζομαι από τη φωτιά.6. Προσθέτομαι Τα μυρωδικά και ανακατεύομαι7. Στρώνομαι το ταψί μια λαδόκολλα και αδειάζομαι από πάνω το μείγμα. Αφού το απλώσουμε ομοιόμορφα με ένα κουτάλι, καλύπτομαι την επιφάνεια με άλλο ένα κομμάτι λαδόκολλα και το αφήνομε για μία εβδομάδα ή περισσότερο, μέχρι να στεγνώσει. 8. Στη συνέχεια, κόβομαι το παστέλι σε κομμάτια, το βάζουμε» σε μια για λα σε στρώσεις με καβουρδισμένο σουσάμι,μεταξύ τους το φυλάμε στην ψύξη, διατηρείτε τουλάχιστον 15 ημέρες.
Συνταγή ΒΡΕΤΟΣ ΜΑΝΌΣ CHEF μαγειρικής Ζαχαροπλαστικής

FERY BOAT MARINA






ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΚΑΡΑΒΙΟΥ Building Spec.
1971 at Kanda Zosen, Kure, Japan, N° 162,Call SignSWZI ,IMO Number 7203487 GRT 10.154 ,
DWT 1.884 ,Dimensions 135 x 22 x 5,2 ,Engines 2 Kawasaki - MAN, 12.782 kW
Speed 21 knots .Passengers 1.600 ,Beds 550 ,Cars 380 ,Lane Metres 780 .
Registry Port Piraeus,Flag Greek ,Former Owners ,Hiroshima Green Funnel 1971-82 ,
Kansai Kisen (Diamond Ferry) 1982-90
Former Names ,Green Ace 1971-82 ,Okudogo No 6 1982-90/Γ-
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ:· Τετάρτη: Από Πειραιά 17:00 μ. μ. για Θήρα, Ηράκλειο, Κάσο, Κάρπαθο, Χάλκη, Ρόδο.· Παρασκευή: Από Ρόδο 00:59 για Χάλκη, Κάρπαθο, Κάσο, Ηράκλειο, Θήρα, Πειραιά.· Σάββατο: Από Πειραιά 18:00 για Μήλο, Θήρα, Ηράκλειο, Σητεία, Κάσο, Κάρπαθο, Χάλκη, Ρόδο.· Δευτέρα: Από Ρόδo 17:00 για Χάλκη, Κάρπαθο, Κάσο, Σητεία, Ηράκλειο, Θήρα, Μήλο, Πειραιά .

ΤΕΛΟΣ Η ΛΑΝΕ ΓΙΑ ΚΑΣΟ





Ένα μικρο αφιέρωμα σ ένα καράβι ,που μπορεί να μην έχει την ομορφιά ,τη ταχύτητα με άλλα νεότερα καράβια ,αλλά εξακολουθεί ν αποτελεί ,αναπόσπαστο κομμάτι ,της Ζωής, πολλών ακριτών μας.Αρκετα χρόνια τώρα, κάνει άγονες γραμμές,συνδέοντας και δίνοντας Ζωή ,σε πολλά απομακρυσμένα νησιά μας.Μιλαμε για το ΒΙΤΣΈΝΤΖΟΣ ΚΟΡΝΆΡΟΣ,κατασκευάστηκε το 1976, στη Δανια .Πρωτο του όνομα, ήταν το VIKING VISCOUNT.τα πρώτα του ταξίδια ,ήταν μεταξύ Αγγλίας και Βελγιου.Το 1987 ,αγοράζεται ,από την P&Q και το 1989 ,μεταπηδά ,στη γραμμή, Αγγλιας-Γαλλιας.Μεχρι το 1994.Εκείνη τη χρονιά ,το αγοράζει η ΛΑΝΕ.Μεχρι σήμερα και με το τωρινό όνομα του,εκτελεί δρομολόγια, σχεδόν ,σε όλο το Αιγαίο .το καράβι αυτό εξυπηρέτησε το νησί μας,Και εχει προσφέρει πολλά . όταν κάποια άλλα δεν έδεναν στο λιμάνι η έκαναν 24 ώρες ταξείδι ,τώρα μας αποχαιρέτα ΚΑΛΆ ΤΑΞΊΔΙΑ ΒΙΤΣΈΝΤΣΟ

Σάββατο 1 Νοεμβρίου 2008

KAΣΙΩΤΕΣ ΠΕΣΟΝΤΕΣ ΣΤΟ Β .ΠΟΛΕΜΟ




Η.ΒΙΝΤΙΑΔΗΣ,
Ι.ΔΕΤΟΡΑΚΗΣ
,Π.ΚΑΘΡΕΠΤΗΣ,
Μ.ΜΑΥΡΑΝΤΩΝΗΣ,
Γ.ΜΑΥΡΙΚΑΚΗΣ
ΓΣΟΥΛΤΑΝΑΚΗΣ
,Α.ΛΙΟΚΟΥΡΑΣ,
Μ.ΛΙΟΚΟΥΡΑΣ.
Μ.ΛΙΟΚΟΥΡΑΣ,
Ε.ΦΕΛΟΥΖΗΣ,
Μ,ΓΛΥΤΣΗΣ

ΚΑΣΙΩΤΙΚΟΣ ΠΑΛΜΟΣ


Κυκλοφόρησε το επετειακό τεύχος του ΚΑΣΙΩΤΙΚΟΥ ΠΑΛΜΟΥμε αφορμή τα 25 χρόνια από την αδιάκοπη εκδοτική του παρουσία στα πολιτιστικά δρώμενα τη ς Κασου.μεχρι σήμερα
έχουν κυκλοφορήσει 140 τεύχη,Η Ιδέα της έκδοσης ήταν του Αντώνη Σοφού,ακολούθησε
ο Μίνως Κομνηνός,εν συνεχεία μέχρι τα μέσα του 2007 η Σοφη Σιδηρουργου-Πυλωνιτη οπότε και στην σκυτάλη ανέλαβε ο Μιχάλης Σκουλιός που ηγείται σήμερα με την,ιδιότητα του αρχισυντάκτη,μιας αρκετά ικανής ομάδας
Ο ΚΑΣΩΤΙΚΟΣ ΠΑΛΜΟΣ όπως ειπώθηκε την ημέρα εορτασμού των γενεθλίων του στο προαύλιό του γυμνασιου από την πρόεδρο τής δημοτικής βιβλιοθήκης <<Ν.Γ.ΜΑΥΡΗΣ>>Κα Ρένα Αρετου αποτελεί από την φύση του ένα ΑΝΟΙΚΤΌ ΠΑΡΆΘΥΡΟ
για όποιον θέλει να κοιτάξει να μελετήσει ,να ερευνήσει το παρελθόν,το παρόν ώστε να συμβάλει στην διαμόρφωση του πιο ελπιδοφόρου μέλλοντος για όλους μας και κυρίως για τοαγαπημένο μας νησί Το εξώφυλλο του επετειακού αυτού τεύχους φιλοξενεί την φωτογραφία
<<τα χρωματα τησ δικης μου Ανοιξης>>1ον βραβείο στο φωτογραφικό διαγωνισμό του περιοδικού NATURE EXPLORE της εφημερίδας ΈΘΝΟΣ φωτογραφία τραβήχτηκε από τον
ΜΗΝΑ Η. ΠΕΡΣΕΛΗ στισ 2 ΜΑΙΟΥ 2005 στα χωράφια του Αη Γιωργη στις Χαδιες και απεικονίζει την μικρή Βαγγελιτσα Εμμ. Μαστροπαυλου.Το οπισθόφυλλο φωτογραφία του
Μιχαλη Σκουλιου η εκκλησία του Τιμίου Σταυρού

εχεις αμαξι?

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

ΔΕΣ ΕΔΩ ΣΕ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΧΡΟΝΟ ΤΑ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΠΛΟΙΩΝ

καραιτινος ενας κασιωτης ηρωας

Η λίστα ιστολογίων μου



Ετικέτες

βοηθατε γιατι παμε για φουντο

Powered By Blogger