Συνολικές προβολές σελίδας

Σάββατο 28 Μαρτίου 2009

ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΟΥ ΦΕΡΥ ΠΡΕΒΕΛΗΣ


































φωτογραφιες απο την αφιξη

του φερυ μποουτ στο πειραια

και ΤΗΝ μετασκευη του στα

ναυπηγεια Περαματος
Ship Preveli (1994) ΠΡΕΒΕΛH
Building Spec.
Imabari Zosen, Imabari, Japan, 1980 – N° 396
Call Sign SYDL
IMO Number 8020927
GRT 15.354 DWT 5.300
Dimensions
142,47 x 23,50 x 5,52 Engines 2 Ishikawajima-Pielstick 12PC2 – 5V 11.750 kW Speed 18,5 knots (20 max) Passengers 1.500 Beds 650 Cars 450 Lane Metres 650 Registry Port Rethimnon Flag Greek
Former Names/Own. Ferry Orange No 2 – Shikoku Kaihatsu Ferry 1980-94
New Names/Own. Prevelis – Anek Lines 2000à Line
Delivered on December 1980, the “Ferry Orange” was part of a four-vessel service linking the two busiest Japanese ports, Osaka and Tokyo. Was built by Rethimniaky N.E. in 1994, aiming to offer a daily service between Piraeus and Rethimnon. Named “Preveli” after the well known Preveli Monastery, near to the river Preveli on Crete island, which was headquarter of the first Greek School (1831) and centre of many revolutionary events during the 1866 Revolution against the Turkish occupation. The ferry which arrives at Rethimnon in 1994 was clearly a freighter; anyway she departed for Perama, where she was converted in the last true Greek cruise-ferry, under the project of Arminio Lozzi, an Italian architect not known as De Jorio is, but very appreciated in Greece, where he designed various rebuildings of cruise-ships during 80’s and 90’s. Finally deployed between Piraeus and Rethimnon, was very appreciated, due to her internal spaces and her on board services. Her career in Cretan Ferries colours goes on till 2000, when she was repainted in ANEK colours, the new owners of the Rethimnon-based company.
ΝΟ ΝΑΜΕ

ΑΝΕΚ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΕΓ/ΟΓ ΠΡΕΒΕΛΗΣ

ΑΝΕΚ ανακοινώνει την έναρξη των δρομολογίων του ΕΓ/ΟΓ ΠΡΕΒΕΛΗΣ στις 27.03.2009 κάθε ΤΡΙΤΗ, ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ από ΠΕΙΡΑΙΑγια ΘΗΡΑ – ΑΝΑΦΗ – ΚΑΣΟΣ - ΚΑΡΠΑΘΟΣ – ΧΑΛΚΗ - ΡΟΔΟ και κάθε Πέμπτη, Κυριακή, επιστροφή.
ΠΕΙΡΑΙΑΣ (αν. 18.00) ΘΗΡΑ ( επόμενη μέρα αφ.01.25 – αν.01.55) ΑΝΑΦΗ (αφ.03.30 – αν.03.45) ΚΑΣΟΣ (αφ. 08.10 – αν 08.30) ΠΗΓΑΔΙΑ ΚΑΡΠΑΘΟΥ (αφ.09.55 – αν.10.25) ΔΙΑΦΑΝΗ ΚΑΡΠΑΘΟΥ (αφ.11.20 – αν.11.35) ΧΑΛΚΗ (αφ.13.35 – αν.13.50) ΡΟΔΟΣ (αφ. 15.40) και κάθε Πέμπτη –Κυριακή από:ΡΟΔΟΣ (αν. 07.00) ΧΑΛΚΗ (αφ.09.05 – αν.09.20) ΔΙΑΦΑΝΗ ΚΑΡΠΑΘΟΥ (αφ.11.20 – αν.11.35) ΠΗΓΑΔΙΑ ΚΑΡΠΑΘΟΥ( αφ.12.30 – αν.13.00) ΚΑΣΟΣ (αφ.14.25 – αν. 14.45) ΑΝΑΦΗ (αφ.19.10 – αν. 19.25 ) ΘΗΡΑ (αφ.21.00 – αν. 21.30) ΠΕΙΡΑΙΑΣ ( επόμενη αφ.04.50)

Τετάρτη 25 Μαρτίου 2009

ME ΝΕΑ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ Η ΚΑΦΕΤΕΡΙΑ


αγαπημένη μας "καφετέρια" είναι πάλι εδώ!!!!Με νέο στυλ και ύφος στη διασκέδαση του νησιού μας!!!Από Μεγάλο Σάββατο κόντα σας ξανά με μόνη υπόσχεση την τρελή διασκέδαση το άψογο servis και την δυνατή μουσική από επαγγελματίες DJ που σίγουρα θα σας ξεσηκώσουν!!!!!!ΣΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΟΛΟΥΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΓΙΑ ΠΑΡΤΥ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΠΡΩΙ!!!!!!!!!!
ΦΡΥ ΚΑΣΟΣ...................................

Τρίτη 24 Μαρτίου 2009

25 ΜΑΡΤΙΟΥ 1821







Ελληνική Επανάσταση του 1821 προκάλεσε ποικίλες αναταράξεις στην Ευρώπη, που αντιμετώπιζε με σκεπτικισμό και εχθρότητα απε­λευθερωτικές εξεγέρσεις που δια­τάραζαν τις γεωπολιτικές ισορρο­πίες μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων. Η πολιτική ηγεσία του Αγώνα, ήδη από τα πρώτα στάδιά του, έκρινε απαραίτητη την άρνηση οιουδήποτε απελευ­θερωτικού σχεδίου που θα προκαλούσε συνειρμούς για «φιλελεύθερη» και «δημοκρατική» ταυτότητα των επαναστατημένων. Στο πλαίσιο αυτό η ύπαρξη πολλών τοπικών σημαιών, οι περισσότερες από τις οποίες έφεραν επαναστατικά σύμβολα, θεωρήθηκε ως αρνητικό στοιχείο. Έπρεπε δηλαδή να αντικατα­σταθούν τα εμβλήματα αυτά από μια κεντρική ση­μαία, που θα ήταν απαλλαγμένη από συμβολισμούς αυτού του τύπου και θα τόνιζε τον καθαρά εθνικό και θρησκευτικό χαρακτήρα της Επανάστασης.
Η πρώτη εθνική σημαία καθορίστηκε με την πρώ­τη Εθνοσυνέλευση των Ελλήνων, που συνεκλήθη τον Ιανουάριο του 1822 στην Επίδαυρο. Σύμφωνα με το Ρ ΔΙ άρθρο του Προσωρινού Πολιτεύματος, του Συν­τάγματος δηλαδή που φήφισε η Εθνοσυνέλευση, η σημαία συμβολίζει «την Πάρεδρον του Θεού Σοφί­αν, την Ελευθερίαν και την Πατρίδα». Το Εκτελε­στικό Σώμα (δηλαδή η κυβέρνηση) αποφάσισε το Μάρτιο του ίδιου έτους, με το Διάταγμα 540, ότι «Των μεν κατά γην δυνάμεων η σημαία σχήματος τετραγώνου θέλει έχει το εμβαδόν κυανούν, το οποί­ον θέλει διαφείσθαι εις τέσσαρα ίσα τμήματα δι' ενός Σταυρού λευκοχρόου, διασχίζοντος εκείνα τα τμήματα απ' άκρων έως άκρων του εμβα­δού». Η σημαία αυτή ορίστηκε να χρησιμο­ποιείται από τις δυνάμεις ξηράς (Τάγματα Πε­ζικού και Φρούρια) . Η ιστορία της επιλογής της συγκεκριμένης σημαίας παραμένει συγκεχυμένη. Η κυρίαρχη εκδοχή Η απόφαση της Προσωρινής Διοικήσεως για την ελληνική σημαία. αναφέρει ότι σημαία αυτού του τύπου χρη­σιμοποιήθηκε κατά την πολιορκία της Τριπολιτσάς, όταν ο Παπαφλέσσας έσκισε το γαλάζιο εσώρρασό του και ο στρατιώτης Κεφάλας έραψε πάνω σε αυτό δυο λευκές ρίγες από τη φουστανέλα του. Η πρωτότυπη αυτή σημαία υψώθηκε στο διοικητήριο της πόλης ύστερα από την κατάληψή της. Παρό­μοιες σημαίες όμως είχαν χρησιμοποιηθεί και στην προεπαναστατική περίοδο, όπως π.χ. από τον Σκιαθίτη αρματολό Γιάννη Σταθά το 1800. Τις διαδικασίες για την καθιέρωση της σηµαίας αυτής επιβεβαίωσε και η δεύτερη Εθνοσυνέλευση των Ελλήνων, που συνεκλήθη στο Άστρος Κυνουρίας το Μάρτιο-Απρίλιο του 1823. Η Εθνοσυνέλευση απο­φάσισε την κατάργηση του συµβόλου του φοίνικα και την αντικατάστασή του από «σηµείον χαρακτηριστι­κόν της Αθηνάς µετά των σuµβόλων της Σοφίας». Επίσης επιβεβαιώθηκαν ως χρώµατα «του εθνικού ση­µείου και των σηµαιών της θάλασσας και της ξηράς το κυανούν και το λευκόν». Οι αποφάσεις αuτές όµως δεν είχαν καθολική εφαρµογή στην επαναστατηµένη Ελλάδα, όπως µαρ­τυρεί και το εδάφιο του Συντάγµατος του 1827, το οποίο καθόριζε «να µη µεταχειρίζονται οι Έλληνες άλλα ς εκτός τούτων των σηµαιών, τόσον εις την γην όσον και εις την θάλασσαν». Οι εξεγερµένοι συνέχι­ζαν µέχρι τέλους να χρησιµοποιούν τα δικά τοuς εμβλήµατα, γεγονός που αποκαλύπτει και την αδυνα­µία της κεντρικής διοίκησης να επιβληθεί στις τοπι­κές ηγεσίες. Η σηµαία που καθιερώθηκε µέσα στην κο­σµογονία της Επανάστασης υπήρξε το βασικό πρότυπο για τις περισσότερες ελληνικές ση­µαίες του 19ου και του 20ου αιώνα. Μέ­χρι το 1978 ήταν η εθνική σηµαία και εί­χε ταυτιστεί στη συλλογική συνείδηση µε όλες τις σηµαντικές στιγµές της νεότερης και σύγχρονης ιστορίας, τόσο τις θετικές όσο και τις αρνητικές.

Δευτέρα 23 Μαρτίου 2009

ΚΑΡΑΒΙΑ ΘΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑ



Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη σάλα του Αγίου Σπυρίδωνα με θέμα «Την Ναυτιλιακή συγκοινωνία της Κάσου»έλαβε χώρα την Κυριακή 22 Μαρτίου 2009 ,από την κίνηση κασιωτωνΗ οποία επισήμανε την απουσία σοβαρών ενεργειών εκ μέρους της δημοτικής αρχής και γι’αυτό ζητεί:«Άμεση Σύγκληση Λαϊκής συνέλευσης με επικεφαλής τον Δήμαρχο Κάσου κ. Δημήτριο Ερωτόκριτο , για το προγραμματισμό ενεργειών που θα βγάλουν το νησί μας από το αδιέξοδο.»Εκ μέρους της ΕπιτροπήςΞενάκης ΝικόλαοςΚαμπούρης ΝικήταςΚαλαφατάς ΓεώργιοςΠέπης ΙωάννηςΣοφίλα ΝικολέτταΖάγορας ΑντώνιοςΣπανογιάννη ΠολυξένηΠερσελής Σπύριδων
ΠΗΓΗ KASOS NEWS

DYOSMARAKI: Δωδεκάνησα: Γιορταστικές εκδηλώσεις για τα 61 χρόνια από την ενσωμάτωση (1948-2009)

DYOSMARAKI: Δωδεκάνησα: Γιορταστικές εκδηλώσεις για τα 61 χρόνια από την ενσωμάτωση (1948-2009)

Σάββατο 21 Μαρτίου 2009

O MAΡΙΟΣ ΦΡΑΓΚΟΥΛΗΣ ΕΞΟΜΟΛΟΓΕΙΤΑΙ ΣΤΗΝ ΠΡΟΟΔΟ

«Το Φεστιβάλ της Κάσου είναι το παιδί μου»
«ΗΚάσος είναι η φωλιά κι εμείς τα πουλιά, η Ρόδος είναι όμορφη και σαγηνευτική. Αγαπώ τα παιδιά, γιατί κι εγώ ένα παιδί είμαι»Ο διάσημος έλληνας τενόρος, λίγες ώρες πριν από το φιλανθρωπικό γκαλά «Όταν η Τέχνη συναντά την Αγάπη», για τα παιδιά που θα γίνει απόψε στη Ρόδο μιλάει συγκινημένος στην εφημερίδα μας για τα Δωδεκάνησα, τα παιδιά και την Τέχνη.
Ένας Δωδεκανήσιος στη Ρόδο. Τι σημαίνει η Κάσος για σένα;«H Κάσος είναι για μενα η πατρίδα που έψαχνα. Η ζεστή μητρική αγκαλιά. Τι να πω... Οι άνθρωποι που με αγκάλιασαν στην πρώτη μου επίσκεψη στο νησί κι ήταν σαν να με ήξεραν χρόνια. Σαν φίλοι παλιοί που για κάποιο λόγο χαθήκανε και τώρα ξανασμίγουν. Σήμερα σίγουρα έτσι νοιώθω κάθε φορά που πηγαίνω στο νησί μου. Είναι μια διαφορετική σχέση, αισθάνεσαι πως έχεις μια γωνιά να καταλήξεις εκεί όταν βαρεθείς τα πάντα. Μια φωλιά είναι η Κάσος κι εμείς πουλιά που φεύγουμε αλλά πάντα γυρίζουμε εκεί.»
Πώς ανακάλυψες μετά από χρόνια την ιδιαίτερη πατρίδα σου;«Ξέρω πως ούτε γεννήθηκα στην Κάσο, ούτε μεγάλωσα όπως πολλοί φίλοι μου, όμως την πρώτη φορά που πέταξα με το αεροπλάνο, έπειτα από την επιμονή του Ηλία,( εννοεί τον σκηνοθέτη του και φίλο του Ηλία Μαλανδρή) να γνωρίσω τον τόπο καταγωγής μου, κάτι ένιωσα μέσα στο αεροπλάνο όταν την αντίκρυσα. Κάτι μίλησε μέσα μου. Μια φίλη η Ειρήνη μου είχε πει πριν πάω_ Η Κάσος ή θα σου μιλήσει μόλις την πρωτοδείς ή δεν θα θέλεις να ξαναπατήσεις. Όταν το ακούς λες "υπερβολές", πόσο μπορεί να σε επηρεάσει η θέα και μόνο ενός τόπου, πριν καν γνωρίσεις τους ντόπιους, πριν καλά καλά τον περπατήσεις και συχνά μακάριζα αλλά και δεν καταλάβαινα όλους όσους πέρα από κάθε λογική εκθείαζαν τον τόπο καταγωγής τους. Απάτριδος κι εγώ όπως το ποιήμα του Παλαμά δεν ένιωθα να με τραβάει ένας τόπος μια και εξαιτίας της δουλειάς μου ταξίδευα παντού και κάθε τόπος ήταν για μένα χαρά αλλά όχι ζέστα».
Αλλάζεις εκεί, γίνεσαι άλλος άνθρωπος;«Στην Κάσο ένιωσα και νιώθω πως είμαι ένας άλλος Μάριος. Το ίδιο μου λένε κι οι άλλοι, οι συνεργάτες μου, που ξέρουν πως δουλεύω, απορούν πως η έγνοια μου είναι το φεστιβάλ κάθε καλοκαίρι. Πως το προετοιμάζω ξέχωρα από κάθε τι άλλο που κάνω. Είναι βέβαια και λίγο το παιδί μου αυτό το φεστιβάλ του Δεκαπενταύγουστου, μια και το φτιάξαμε εγώ και το νησί σε μια σχέση αληθινής αγάπης. Και το παιδί σου το αγαπάς ακόμα κι αν δεν είναι τέλειο, ακόμα κι αν έχει δυσκολίες να σταθεί στα πόδια του. Κάνεις ότι μπορείς για να το βοηθήσεις. Και το ίδιο κάνουν οι οργανωτές. Όλοι όσοι δουλεύουν από το νησί για να είναι όλα τέλεια. Δεν θέλω να πω όνοματα, όλοι άλλωστε ξέρουν τις θυσίες που γίνονται κάθε χρόνο για να στηθεί και νά' ναι ξεχωριστό. Ναι ευχαριστώ από καρδιάς όλα τα παιδιά που δουλεύουν γι αυτό. Πάντα θα είμαι κι εγώ κοντά τους γιατί είναι η οικογένειά μου».
Οι άνθρωποι εκεί πώς σε αντιμετωπίζουν;«Το τελευταίο καλοκαίρι η Κάσος μέσω των κατοίκων της μου έκαναν ένα δώρο. Το πιο όμορφο δώρο της ζωής μου. Με δέχτηκαν στη γη τους δίνοντάς μου ένα κομμάτι γης, υπέροχο πρέπει να πω, για να ριζώσω. Δεν το έκαναν από υποχρέωση ,έτσι αν ήταν δεν θα το δεχόμουν πρώτα εγώ. Το έκαναν γιατί με θέλουν κοντά τους. να βγαίνουν στο παράθυρό τους και να με βλέπουν κι εγώ νά'μαι εκεί και να τους χαιρετάω, να τους ρωτάω για τα βάσανά τους , για τις δουλειές τους για τα παιδιά τους, για τη θάλασσα που τρέχει μέσα τους σαν το αίμα και καθαρίζει τις σκουριές. Με συγκίνησαν πολύ οι Κασιώτες, οι σύλλογοι, οι φορείς, ο Δήμαρχος, ο Νομάρχης, η Εκκλησία και πιο πολλοί οι άνθρωποι. Τι ωραία που αισθάνεται κανείς όταν το λέει αυτό στην εποχή μας και πόσο τυχερός είναι. Σταματήστε με όμως γιατί θα μιλάω για ώρες για την Κάσο και τους Κασιώτες» .
Έρχεσαι στη Ρόδο για μια σημαντική φιλανθρωπική βραδιά. Εδώ πώς νιώθεις;«Η Ρόδος είναι άλλη υπόθεση. Θα πρέπει βέβαια να πω πως και στη Ρόδο όλο Κασιώτες βλέπω. Είναι αδέρφια νησιά. Είναι και τόσο κοντά και βέβαια τόσο ανόμοια. Οι φίλοι μου λέγαν _εμείς πάμε πρώτα στην Κάσο που είναι ακόμα μακριά από τον πολιτισμό, για να το πω κομψά, κι έπειτα πάμε στη Ρόδο που είναι το άλλο άκρο. Τελικά ακολουθώντας κι εγώ την ίδια πορεία, (πώς θα μπορούσα να ξεφύγω;) κατάλαβα πως για να ολοκληρώσεις την εικόνα της καλοκαιρινής σου εξόρμησης πρέπει να περάσεις κι απ΄τα δυο νησιά. Η Ρόδος είναι υπέροχη. Όμορφη και σαγηνευτική. Η παλιά πόλη που πηγαίνω συχνά γιατί μ' αρέσει να μένω στο ξενοδοχείο των φίλων μου που βρίσκεται εκεί έχει μια επικίνδυνη γοητεία και υπέροχες γαρίδες που είναι ότι πρέπει μετά τα ντολμαδάκια της Κάσου.
Τα παιδιά έχουν απόψε την τιμητική τους στην εκδήλωση του Φιλανθρωπικού Συλλόγου Βατίου. Ξέρουμε ότι δίνεις μεγάλους αγώνες διεθνώς για την επόμενη γενιά…«Καταρχήν θέλω να πω ότι ο Φιλανθρωπικός Σύλλογος Βατίου είναι ένας σύλλογος που τολμά, που κοιτάει το μέλλον όλων μας στα...μάτια.Η σχέση μου με τα παιδιά ήταν πάντα καλή γιατί κι εγώ ένα παιδί είμαι. έχει αντίρρηση κανείς; Ας σοβαρευτούμε όμως όλα τα παιδιά δεν ζουν κάτω από την προστασία των γονιών τους κι άλλα έχουν τόσα προβλήματα που έχουμε εμείς συσσωρεύσει κυρίως με την απάθειά μας. Αν δεν κάνουμε κάτι παραδίδουμε χάος".
Πώς ξεκινήσατε αυτή την προσπάθεια;"Όταν η Μπέτυ Ουίλιαμς μου πρότεινε να συμμετάσχω στους σκοπούς του WCCCI που ειναι μια πράξη συμπόνιας κυρίως για τα παιδιά που ζούνε σε εμπόλεμες περιοχές, στην αρχή κολακεύτηκε η ματαιοδοξία μου, Στη συνέχεια βλέποντας στα μάτια αυτής της γυναίκας που τιμήθηκε με Νόμπελ Ειρήνης την αγωνία να προλάβει να κάνει το όραμά της πράξη για να στεγαστούν όλα αυτά τα πλάσματα σε μια καινούρια προστατευμένη πατρίδα, όπως είναι οι πόλεις ειρήνης, κατάπια τις τιμές και τις χαρές κι όλες τις μικρότητες που έχουμε σαν άνθρωποι κι έιπα εδώ σε θέλω κύριε Φραγκούλη. Τι μπορείς να κάνεις εσύ. Κατάλαβα πόσο ανίσχυρος είμαι. Όλοι μας είμαστε ανίσχυροι όταν είμαστε μόνοι».
Ποια ήταν τα επόμενα βήματά σας;«Ζήτησα από τους φίλους μου, τους συνεργάτες μου να βοηθήσουν κι αυτοί. Να γίνουμε μια ομάδα. Το δέχτηκαν όλοι. Ασυζητητί από τον τελευταίο τεχνικό μέχρι τον κορυφαίο ηθοποιό. Στη ομάδα μας προσφέρθηκε να συμμετάσχει ακόμα κι η κυρία ¶ννα Συνοδινού, η Εταιρία Φίλων του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά, η εταιρια μου η 4men, τα υπουργεία Εξωτερικών και Πολιτισμού, η Civitas, η Sony, τα Public και τέλος η ίδια η UNESCO. Τους ευχαριστώ για την κινητοποίηση. Τώρα κάναμε μια πρόταση για να έχει ενεργό ρόλο η χώρα μας σε αυτή την παγκόσμια "έφοδο" να ανοίξουν στις παραστάσεις μας που γίνονται για να μαζευτούν χρήματα για τους σκοπούς του WCCCI, όλα τα αρχαιοελληνο-ρωμαϊκά θέατρα που υπάρχουν στον κόσμο, σαν μια κίνηση-ένδειξη πως η χώρα που γέννησε τον πολιτισμό τιμάει με αυτόν το τρόπο την παγκόσμια Ειρήνη. Και υπάρχουν πολλά. από την Ινδία, στην Αίγυπτο κι από την Τουρκία στο Ιράν. Παντού, όπου πάτησε πόδι Ελληνικό γέννησε πολιτισμό, χτίζοντας θέατρα. Πολλά από αυτά χρησιμοποιούνται και γίνονται φεστιβάλς εκεί. Στις Συρρακούσες, στην Έφεσσο, στο Μπάλμπεκ. Υπάρχουν όμως κι άλλα που έχει να ακουστεί ελληνική φωνή εκεί κοντά 2500 χρόνια. Κι αυτά πρέπει να μιλήσουν πάλι. Να ξυπνήσουν για να φωνάξουν για την παγκόσμια Ειρήνη. Για όλα αυτά τα παιδιά του πολέμου. Για τη στέγη τους. Πρέπει να αγωνιστούμε για να τους προσφέρουμε την δική τους πατρίδα, Την δική τους Κάσο».

Πέμπτη 19 Μαρτίου 2009

Εορτασμός Ενσωμάτωσης Δωδεκανήσου (συνέχεια)

Το Σάββατο 14/3 στο ΣΕΦ τα χορευτικά συγκροτήματα που εκπροσωπούν τα νησιά μας παρουσίασαν παραδοσιακούς χορούς.
Το χορευτικό μας σε πλήρη απαρτία μαζί με τους Αντώνη Καραγιαννάκη (λαούτο) και Σάββα Περσελή(λύρα).
Μια τελευταία πρόβα πριν την είσοδό μας στη σκηνή.



Την Κυριακή 15/3 πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη δοξολογία στον Αγ. Γεώργιο Καρύτση. Ακολούθησε παρέλαση και κατάθεση στεφάνου στον Άγνωστο Στρατιώτη.

EΠΙΤΕΛΟΥΣ ΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΤΗΣ ΚΑΣΟΥ ΦΩΝΑΖΟΥΝ


ΔΥΣΤΥΧΏΣ ΠΑ ΡΑ ΤΙΣ ΜΈΧΡΙ ΣΉΜΕΡΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΊΕΣ ΜΑΣ ΠΡΟΣ ΚΆΘΕ ΑΡΜΌΔΙΟΕΙΣΠΡΆΤΤΟΜΑΙ ΥΠΟΣΧΈΣΕΙΣ ΑΝ ΕΥ ΑΝΤΙΚΡΊΣΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΒΕΒΑΊΩΣ ΤΟ ΠΡΌΒΛΗΜΑ ΔΙΑΙΩΝΊΖΕΤΑΙ ΓΝΩΡΊΖΕΤΕ ΠΑ ΡΑ ΠΟΛΎ ΚΑΛΆ ΌΤΙ ΟΙ ΓΡΑΜΜΈΣ ΕΙ ΧΑΝ ΣΤΗΘΕΊ ΜΕ ΜΕΓΆΛΟ ΑΓΏΝΑ ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΩΝ ΕΤΩΝ ΚΑΙ ΚΑΤΈΡΡΕΥΣΑΝ ΤΑ ΠΑΝ ΤΑ ΜΈΣΑ ΣΕ 5 ΜΉΝΕΣ ΚΑΙ ΜΑΖΊ ΜΕ ΑΥΤΈΣ ΚΑΙ Η ΟΙΚΟΝΟΜΊΑ ΤΩΝ ΝΗΣΙΏΝ ΜΑΣ, ΠΟΣΟ ΝΟΜΊΖΕΤΕ ΟΤΙ ΘΑ ΑΝΤΈΞΟΥΜΕ ΑΚΌΜΑ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΑΠΑΡΆΔΕΚΤΟ ΤΑΚΤΙΚΉ ΑΠΌ ΌΠΟΥ ΚΑΙ ΕΆΝ ΠΡΟΈΡΧΕΤΑΙ ΚΑΙ ΜΆΛΙΣΤΑ ΣΤΗΝ ΔΎΣΚΟΛΗ ΑΥΤΉ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΉ ΠΕΡΊΟΔΌ ΠΟΥ ΔΙΑΝΎΟΥΜΕ ? ΚΑΤΌΠΙΝ ΑΥΤΟΎ ΖΗΤΆΜΕ ΑΠΌ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΕΊΑΤΗΝ ΆΜΕΣΗ ΔΙΑΚΟΠΉ ΤΗΣ ΣΥΜΒ-ΑΣΗΣ ΜΕ ΤΑ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΈΝΑ ΠΛΟΊΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΆΘΕΣΗ ΣΕ ΑΞΙΌΠΙΣΤΑ, ΑΞΙΟΠ-ΛΟΑ, ΑΣΦΑΛΉ ΚΑΙ ΣΎΓΧΡΟΝΑ ΠΛΟΊΑ, ΔΙΌΤΙ ΕΝ ΕΝΆΝΤΙΑ ΠΕΡΊΠΤΩΣΗ ΕΚ ΤΩΝ ΠΡΑΓΜΆΤΩΝ ΕΠΙΦΥΛΑΣΣΟΜΕΘΑ ΝΑ ΠΡΟΣΦΎΓΟΥΜΕ ΚΑΤΆ ΠΑΝΤΌΣ ΥΠΕΥΘΎΝΟΥ ΜΕ ΤΟ ΑΊΤΗΜΑ ΑΠΟΚΑΤΆΣΤΑΣΗΣ ΚΆΘΕ ΕΊΔΟΥΣ ΖΗΜΊΑΣ ΠΟΥ ΈΧΟΥΜΕ ΥΠΟΣΤΕΊ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΟΙΝΙΚΉ ΔΊΩΞΗ ΤΩΝ ΌΠΟΙΩΝ ΥΠΕΥΘΎΝΩΝ, ΠΡΟΒΑΊΝΟΝΤΑΣ ΠΑΡΆΛΛΗΛΑ ΚΑΙ ΣΕ ΔΥΝΑΜΙΚΈΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΉΣΕΙΣ
αυτή είναι μέρος της διαμαρτυρίας των επαγγελματιών της Κάσος 60 το αριθμό μόνο
ΕΡΏΤΗΜΑ πατριώτες μέλη της παρούσας κυβερνήσεως που έχετε κρυφτεί?οπαδοί
της κυβερνητικής παράταξης τι απολόγιστε ? οι σύλλογοι κασιωτων ανα την υφήλιο
που ει ναι?οι εκάστοτε πνευματικοί Κασιώτες γιατί σιωπούν? .έχομε καταλάβει αλήθεια
στην ιδιαίτερη πατρίδα μας τι γίνεται από ακτοπλοϊκή σύνδεση?έχομε το ανάστημα
να διεκδικήσουμε σαν απόγονοι όλων αυτών που έδωσαν την Ζωή των για το ελληνικό κράτος για να μη έχομε τελικά τέτοια αποτελέσματα ?,ΝΑ Ολοκαύτωθουμε ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΆ ΠΛΗΘΥΣΜΙΑΚΆ,ΚΑΙΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑΚΆ,ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ το πρόβλημα ει ναι των 60 επαγγελματιών μόνον ?η απογραφήκαταγράφει 1100 μόνιμους3000 στην ΑΜΕΡΙΚΗ 3ΟΟ Στη ροδο και 4000 περιπου στην αθηνα ΠΟΥ ΠΗΓΑΝ?ποιος εχει το δικαίωμά να στερεί απο κάθε Έλληνα Ακρίτα φορολογούμενο την δυνατότητα πρόσβασης στην ιδιαίτερη πατρίδα του?

Τετάρτη 18 Μαρτίου 2009

ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΤΟΥ ΣΥΜΠΛΕΓΜΑΤΟΣ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ

POΔΟΣ,Πάτμος Λειψοί Αρκοί Λέρος Κάλυμνος Ψέριμος Κως Νίσυρος Αστυπάλαια Τήλος Χάλκη Σύμη Κάσος Κάρπαθος Καστελλόριζο Αγαθονήσι
Ίμια, Καλαβρός, η Καλόλιμνος, Μαυροπινάκι, Νερά, Πλάτη, Σαφονήδι, Χτένι, Αρμάθια, Αρχάγγελος, Βελόνα, Γλάρος, Κίναρος, η Μαύρα, Πηγανούσσα, Πλάκα, Στρογγυλή, Τρυπητή, οΆγιος Γεώργιος, Αγριέλαια, Πολύφαδος, Ρω, Στρογγυλή, Ψωμί, Ψωραδιά, Κανδελιούσσα, Άγιος Αντώνιος, Παχειά, Περγούσσα, Αγκαθονήσι, Ζούκα, Αγρελούσσα, Άνυδρο, Καλόβολος, Κόμαρος, Μακρονήσι, Μάραθος, Τραγονήσι, Χιλιομόδι, Γιαλεσίνο, Διαβάτες, Κουλούνδρος, Μαρμαράς, Σεσκλίον, Γάιδαρος, Αντίτηλος, Άγιος Θεόδωρος, Κρεβάτια, Τραγούσα, Γλάρος, το Κουνέλι, Ψαθονήσι, Αστακίδα, Ατσακιδόπουλο, Διβούνια, Χαμηλή, Αλιμιά, Λέβιθα, Σαριά, Σύρνα, Γυαλί, Νίμος, Τέλενδος, Φαρμακονήσι. Χήνα, Αγία Κυριακή, Αυγό, Γλυνό, Ζαφοράς, Κουνούποι, Κουτσομύτι, Μεσονήσι, Πλακίδα, Ποντικούσα, Στεφάνια, Χονδρονήσι

Δευτέρα 16 Μαρτίου 2009

DYOSMARAKI: Μάνος Χατζιδάκις (ο συγκερασμός της λαϊκής και της έντεχνης ελληνικής μουσικής) - Hatzidakis tribute Day

DYOSMARAKI: Μάνος Χατζιδάκις (ο συγκερασμός της λαϊκής και της έντεχνης ελληνικής μουσικής) - Hatzidakis tribute Day

ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΑ ΤΑ ΠΛΟΙΑ ΑΓΟΥΔΗΜΟΥ

Ανεπιθύμητα χαρακτήρισε τα πλοία του εφοπλιστή Αγούδημου ο δήμαρχος Καρπάθου Μιχάλης Ιωαννίδης κατά τη διάρκεια σύσκεψης που είχε με τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας Αναστάση Παπαληγούρα, με αφορμή το διαγωνισμό που βρίσκεται σε εξέλιξη για τη δρομολόγηση πλοίων.«Τα πλοία της εταιρείας του Αγούδημου μας είναι ανεπιθύμητα κ. Υπουργέ. Η εμπειρία των πέντε (5) μηνών την καθιστά αναξιόπιστη, και ανεπιθύμητα τα πλοία της. δεν θέλουμε να ξαναέρθουν στην Κάρπαθο. ενώ σε ανακοίνωση του το επαρχιακό συμβούλιο Κάρπαθου Κάσου υπογραμμίζει«Να μην δεχτούμε πλέον στα λιμάνια της επαρχίας μας, τα πλοία της συγκεκριμένης εταιρείας που εκτελούν αυτή τη στιγμή το συγκοινωνιακό έργο με απευθείας ανάθεση από το υπουργείο, μέχρι να τελεσιδικήσουν τα αποτελέσματα του διαγωνισμού» Την αντίθεσή εκφράζει , και η Οργάνωση του ΠΑΣΟΚ Καρπάθου, κατηγορώντας τον υπουργό πως απειλεί ή εκβιάζει τους Καρπάθιους, λέγοντάς τους καλύτερα αργά καράβια, παρά καθόλου.

Πέμπτη 12 Μαρτίου 2009

Η ΑΚΤΟΠΛΟΙΚΗ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑ ΕΝ ΑΝΑΜΟΝΗ



Κατατέθηκαν χθες 11 Μαρτίου οι προσφορές που αφορούν στην «κάλυψη» των άγονων γραμμών στα Δωδεκάνησα,. ΟΙ φάκελοι των ακτοπλοϊκών εταιρειών ΘΑ αξιολογηθούν από την αρμόδια Επιτροπή Αξιολόγησης του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας σ το τέλος του μήνα θα ανακοινωθεί ποια ή ποιες εταιρείες θα αναλάβουν τα δρομολόγια των νησιών της Δωδεκανήσου. πληροφορίες αναφέρουν ότι για τη γραμμή ΠΕΙΡΑΙΑΣ -ΚΑΣΟΣ-ΚΑΡΠΑΘΟΣ-ΔΙΑΦΑΝΙ-ΡΟΔΟΣ,ενδιαφερθηκε ΑΝΕΚ με το πλοίο ΠΡΕΒΕΛΗΣ.Για δε την γραμμή Πειραιάς -Ηράκλειο - Σητεία - Κάσος - Πηγάδια Καρπάθου - Ρόδος και επιστροφή η ΛΑΝΕ με το πλοίο ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ Λ., τα αποτελέσματα του διαγωνισμού αναμένονται με ενδιαφέρον, καθώς θα καθορίσουν την Ζωή των κατοίκων των νησιών του Νομού Δωδεκανήσου στο μέλλον. από πλευράς συγκοινωνίας

ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΒΡΑΔΙΕΣ


Την Παρασκευή 13 Μαρτίου 2009 στις 9:00 μ.μ στο Ποντιακό Κέντρο Κορτσοπον ΠΕΙΡΑΙΏΣ 88 ΜΟΣΧΆΤΟ και-Την Κυριακή 15 Μαρτίου 2009 στις 10:00 μμ στη Μουσική σκηνή "Άλλη Όχθη"Αρτέμωνος 9, Νέος Κόσμος TO KA ΣΙΩΤΙΚΟ ΔΊΔΥΜΟ ΚΑΡΑΓΙΑΝΑΚΗΣ .ΠΕΡΣΕΛΗΣ ΘΑπαρουσιασουν σκοπούς και τραγούδια της Κάσου

ΧΩΡΙΣ ΛΟΓΙΑ


ιδου πως καποια τουριστικα SITE και μαλιστα με την αδειοδοτηση του ελληνικου εθνικου οργανισμου τουρισμου προβαλουν τα ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΥΚΤΙΟ και μαλιστα με την προτροπη
islands specialists
Greece Travel Guide to the Dodecanese Islands
The Dodecanese islands are located in the southeast part of the Aegean Sea and consist of twelve major islands and a number of smaller islands: Astypalea, Leros, Lipsi, Nisyros, Kalymnos, Karpathos, Kastellorizo, Kos, Patmos, Rhodes, Tilos …ΤΑ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΟΝΟΜΑ Some of those Greek Islands are( located at the border to Turkey). They have everything to offer to the visitors: whitewashed houses, beautiful beaches with crystal waters, charming villages, exciting nightlife and more…This site about the Dodecanese and its islands provides info about the different islands: history, churches, architecture, beaches, pictures and much more such as a large choice of hotels and other accommodation. Travel Services: Greeka is a company licensed by the Greek National Tourism Organization with the No 0207E61000255601. We propose many travel services in Greece: Accommodations bookings, transfers, car rentals, ferry tickets, island hopping packages and more. We have an experience since 2000. Some of the services proposed in this website are treated by Greeka.com while some others by external agencies or businesses. All external agencies were selected by Greeka based on their quality of services.In all cases, due to the quantity of bookings that are made in Greeka.com, we are able to propose the best rates of the market for the best service quality. Want to see all our services? Click hereOur goal is to create the best and most complete website about Greece and the Greek Islands. We make huge efforts to update the website on a daily basis with new information, material and services in order to make your travel in Greece a perfect experience.We hope that you will enjoy visiting Greeka.com!For any further information do not hesitate to contact us. We will be happy to help you for any kind of request. If you are a member, you can contact Alexis, one of our administrators.Best regards,
Greeka.com Contact Details: • Adress: Makrigianni 26A, 18537 Piraeus/Athens, Greece• E-mail: document.write('' + 'Email' + '');
Email • Tel: • Fax: +30 210 4526960
ΤΟΥ NO NAME

Κυριακή 8 Μαρτίου 2009

61 ΧΡΟΝΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ 1948-2009




Τα νησιά μας γιορτάζουν και φέτος τη 61η επέτειο της Ενσωμάτωσης με την Ελλάδα.
στην προσπάθεια αυτή υπήρξαν οι ηγετικές εκείνες προσωπικότητες, οι οποίες οδήγησαν την υπόθεση των νησιών μας στην ευτυχή κατάληξη. από τους πρωταγωνιστές του αγώνα για την απελευθέρωση, και με σημαίνοντα ρόλο στη συνέχεια, υπήρξε ο Κασιώτης γιατρός Νικόλαος Μαυρής.
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
Ο Νικόλαος Ν. Μαυρής γεννήθηκε στο Ζαγαζίκ της Αιγύπτου το 1899, γιος του γιατρού Γεωργίου Μαυρή από την Κάσο. Το 1918 γράφτηκε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, το 1925 ταξιδεύει στο Παρίσι και ειδικεύεται στην οφθαλμολογία, ενώ παρακολούθησε και μαθήματα φιλολογίας και νομικής στη Σορβόννη και στο Κάιρο.
Με την επιστροφή του Αίγυπτο ιδρύει την «Κεντρική Επιτροπή Δωδεκανησίων Αιγύπτου » και γίνεται από τους πρωτεργάτες του αγώνα για την ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου στην Ελλάδα. Παράλληλα ασχολείται με λαογραφικά και ιστορικά θέματα της αγαπημένης του Κάσου.
Το 1935 παντρεύεται την Ιουλία Νικολάου κόρη κασιώτη εφοπλιστή από το γάμο αυτό αποκτά τέσσερα παιδιά.
Από το 1936 εγκαθίσταται οικογενειακώς στην Αθήνα, όπου εκτός από την άσκηση του επαγγέλματος του οφθαλμιάτρου, είναι ο Πρόεδρος του «Κεντρικού Δωδεκανησιακού Συλλόγου Αθηνών» ενώ συνεργάζεται με εγκυκλοπαίδειες για θέματα των Δωδεκανήσων, της Βιβλιογραφίας κλπ.
Στη συνέχεια βρίσκεται στο Παρίσι και με την έναρξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου φεύγει για την Αμερική, όπου συνδέεται με τον διάσημο καρκινολόγο Γεώργιο Παπανικολάου. Διδάσκει μαθήματα νεοελληνικής λογοτεχνίας σε Πανεπιστήμια των Η.Π.Α. και εκδίδει το περιοδικό Βυζαντινά-Μεταβυζαντινά.
Στις Ηνωμένες Πολιτείες οι αγώνες του για την απελευθέρωση των Δωδεκανήσων εντάθηκαν ακόμη περισσότερο. Ιδρύει το «Εθνικό Δωδεκανησιακό Συμβούλιο» και δημοσιεύει άρθρα, ενώ εκδίδει βιβλία για την ενημέρωση της κοινής γνώμης για το ζήτημα των Δωδεκανήσων.
Αξίζει να αναφέρουμε τη διαμάχη του με τον Ιταλό κόμη Sforza για την ελληνικότητα των Δωδεκανήσων και ότι η έκδοση του γνωστού φυλλαδίου « Sforza contra Sforza » που κυκλοφόρησε κυρίως στις Ηνωμένες Πολιτείες, ανάγκασε τον ίδιο τον Sforza να παραδεχθεί την ελληνικότητα των νήσων.
Πρωτοστάτησε μαζί με το Μανόλη Αθανασιάδη στην ίδρυση του Greek War Relief (Ελληνοαμερικανική Πολεμική Περίθαλψη) και εργάσθηκε για την ίδρυση της Επιτροπής για την Ανασυγκρότηση της Ελλάδας, πρόεδρος της Επιτροπής ήταν ο παγκόσμια γνωστός Έλληνας γιατρός καθηγητής του Columbia Γεώργιος Παπανικολάου και Γραμματέας της ο Νικόλαος Μαυρής.
Μετά την ευτυχή κατάληξη του αγώνα και με την έγκριση όλων των κομμάτων διορίζεται πρώτος Πολιτικός Γενικός Διοικητής Δωδεκανήσου στις 5 Μαΐου 1948. Παραιτήθηκε στις αρχές του 1950, για να πάρει μέρος στις πρώτες βουλευτικές εκλογές της 5 ης Μαρτίου του 1950 με δικό του συνδυασμό, την «Ανεξάρτητον Πολιτικήν Ένωσιν Δωδεκανήσου» χωρίς να εκλεγεί. Στις εκλογές της 9 ης Σεπτεμβρίου του 1951 εκλέχτηκε βουλευτής Δωδεκανήσου με τον «Ελληνικόν Συναγερμόν» του Αλέξ. Παπάγου. Διετέλεσε ξανά Γενικός Διοικητής Δωδεκανήσου την περίοδο Δεκέμβριος 1952 - Απρίλιος 1954.
Μετά τη λήξη της θητείας του εγκαταστάθηκε στην Αθήνα χωρίς ποτέ να ξεχάσει τα Δωδεκάνησα και να παύσει να αγωνίζεται γι' αυτά. Ιδρύει το Σύλλογο Κασίων. Βιβλιοθήκη στην Κάσο, όπου δωρίζει πολλά βιβλία.
Είναι Πρόεδρος της «Δωδεκανησιακής Ιστορικής και Λαογραφικής Εταιρείας» και εκδίδει το μοναδικό και μνημειώδες έργο, όχι μόνο για τα Δωδεκάνησα αλλά και για όλη την Ελλάδα «Δωδεκανησιακή Βιβλιογραφία» σε δύο τόμους, ενώ μέχρι σήμερα παραμένει ανέκδοτος ο τρίτος τόμος.
Η αγάπη του για τη βιβλιογραφία τον ανέδειξε ως τον πρωτοπόρο και κορυφαίο του είδους, με αποτέλεσμα τη βράβευσή του από την Ακαδημία Αθηνών. Πρωταγωνιστεί στην ίδρυση της Βιβλιογραφικής Εταιρείας της Ελλάδος.
Πέθανε στις 3 Νοεμβρίου του 1978, αφήνοντας πίσω του τεράστιο και ανεκτίμητο συγγραφικό έργο, μεγάλο μέρος του οποίου δυστυχώς είναι ακόμα ανέκδοτο.

Παρασκευή 6 Μαρτίου 2009

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΙΑΚΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

29 ΚΥΡΙΑΚΗ
11πμ: ΕΤΗΣΙΑ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΚΑΣΙΩΝ (3ης ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 56, ΑΘΗΝΑ) ΤΗΛ..
ΜΑΪΟΣ 7 ΠΕΜΠΤΗ
«ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ ΠΑΝΟΡΑΜΑ»
ΣΤΟ ΕΚΘΕΣΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ
EXPOATHENS
(ΑΝΘΟΥΣΑ, ΑΤΤΙΚΗ)
8 ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
9 ΣΑΒΒΑΤΟ
10 ΚΥΡΙΑΚΗ
29 ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
ΠΕΝΘΗΜΕΡΗ ΕΚΔΡΟΜΗ ΕΝΩΣΗΣ ΚΩΩΝ
ΣΤΗ ΜΥΤΙΛΗΝΗ (ΑΓ. ΡΑΦΑΗΛ – ΤΑΞΙΑΡΧΗ ΜΑΝΤΑΜΑΔΟ – ΜΟΛΥΒΟ – ΠΕΤΡΑ)
,

Πέμπτη 5 Μαρτίου 2009

MΑΣΤΡΑΝΔΡΕΑΣ ΜΙΧΑΛΗΣ ΕΝΑΣ ΜΕΓΑΛΟΣ ΚΑΣΙΩΤΗΣ


Παρουσία εκατοντάδων φίλων του βόλεϊ και όχι μόνο, οδηγήθηκε στην τελευταία του κατοικία ο Μιχάλης Μαστρανδρέας, ο άνθρωπος που υπηρέτησε πιστά τον αθλητισμό και συγκεκριμένα το βόλεϊ, ένα άθλημα ,είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με το όνομα Μαστρανδρέας. το ένα και μοναδικό μετάλλιο που έχει κατακτήσει η Εθνική ομάδα σε μεγάλη διοργάνωση, ήταν επί προεδρία του το 1987; Το παρών στο στερνό αντίο του επί 18 χρόνια προέδρου της ΕΟΠΕ και εν συνεχεία επίτιμου προέδρου, έδωσαν μεταξύ άλλων οι Σπύρος Καπράλος (Πρόεδρος ΕΟΕ), Στέλιος Προσαλίκας (Πρόεδρος ΕΟΠΕ), Λάμπης Νικολάου (πρώην πρόεδρος ΕΟΕ), Ισίδωρος Κούβελος (πρόεδρος Ελληνικής Ομοσπονδίας Ιππασίας και αρχηγός της αποστολής στο Πεκίνο), Θανάσης Μπελιγράτης (πρώην πρόεδρος της ΕΟΠΕ), παράγοντες ομάδων, αλλά και άνθρωποι του βόλεϊ, όπως μέλη της ομάδας που στην Γάνδη έκανε περήφανη ολόκληρη των χώρα, αθλητές, εν ενεργεία και παλαίμαχοι και φυσικά πλήθος κόσμου,Aπο τους ελληνες της παροικιας της βεγγαζης οπου και υπυρξε προεδρος τησ κοινοτητος , και από την Κάσο το νησί από το οποίο καταγόταν ο εκλιπών.
Παρότι η οικογένεια του εκλιπόντος είχε εκφράσει την επιθυμία της να μην κατατεθούν στεφάνια και τα χρήματα να δοθούν σε κοινωφελή ιδρύματα, δεκάδες ήταν αυτά που κατατέθηκαν στην μνήμη του μεγάλου αυτού ανθρώπου. Ένα από αυτά ήταν του Υφυπουργού Πολιτισμού και υπεύθυνου για θέματα αθλητισμού Γιάννη Ιωαννίδη.
Επικήδειους λόγους για τον χαμό του Μιχάλη Μαστρανδρεά εκφώνησαν οι πρώην και νυν πρόεδροι της ΕΟΠΕ, Θανάσης Μπελιγράτης και Στέλιος Προσαλίκας μιλώντας με τα καλύτερα λόγια, όχι μόνο για τον παράγοντα Μαστρανδρέα, αλλά και τον άνθρωπο. Έναν άνθρωπο ξεχωριστό, όπως τόνισαν και οι δύο. Επικήδειο εκφώνησε και ο Έπαρχος της Κάσου-Καρπάθου Μιχάλης Ερωτόκριτος, του νησιού που καταγόταν και που όλο το διάστημα της ζωής του, προσπαθούσε να βοηθήσει, κάτι που είχε καταφέρει σε μεγάλο βαθμό.Στος ήθος του Μιχάλη Μαστρανδρέα αναφέρθηκε και ο πρόεδρος του Συλλόγου των εν Ελλάδι Κασίων Γιάννης Ζαχαριάδης. Ο εκλιπών ήταν επίτιμος πρόεδρος της ΕΟΠΕ, ενώ διετέλεσε επί σειρά ετών πρόεδρος της ομοσπονδίας (1975-1993), άλλα και της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας (CEV).
gazzetta.gr

ΜΑΡΤΗΣ

«Μάρτης», είναι ένα παμπάλαιο έθιμο. Πιστεύεται ότι έχει τις ρίζες του στην Αρχαία Ελλάδα, και μάλιστα στα Ελευσίνια Μυστήρια. Οι μύστες των Ελευσίνιων Μυστηρίων, έδεναν μια κλωστή, την «Κρόκη», στο δεξί τους χέρι και το αριστερό τους πόδι. Από την 1η ως τις 31 του Μάρτη, τα παιδιά φορούν στο χέρι τους, στον καρπό, ένα βραχιολάκι φτιαγμένο από στριμμένη άσπρη και κόκκινη κλωστή. Σύμφωνα με την λαϊκή παράδοση, ο «Μάρτης», προστατεύει τα πρόσωπα των παιδιών από τον πρώτο ήλιο της Άνοιξης, για να μην καούν. Τον «Μάρτη» τον φτιάχνουν την τελευταία μέρα του Φλεβάρη, και τον φορούν την πρώτη μέρα του Μάρτη, πριν βγουν από το σπίτι. το καιουν την ανάσταση το Πάσχα στην κασο συνηθίζεται να είναι νύφες,και την στιγμή του δεσίματος λένε την ευχή
ΆΣΠΡΕΣ,ΚΌΚΚΙΝΙΕΣ,ΠΛΟΥ ΤΗ,ΚΑΙ ΚΑΛΈΣ ΚΑΡΔΙΈΣ

KAΣΟΣ Η ΧΑΜΕΝΗ ΑΤΛΑΝΤΙΔΑ


ΚΑΣΟΣ]
Η χαμένη Ατλαντίδα
«Κάσος, η σύγχρονη χαμένη Ατλαντίδα του Νότιου Αιγαίου». Έτσι χαρακτηρίζει σε άρθρο του – παρέμβαση ο Νίκος Κωνσταντινίδης την Κάσο, στην οποία οι κάτοικοί της μάλλον έχουν γίνει ικέτες της εύνοιας του Θεού και επαίτες του δικαιώματος να ζήσουν στον τόπο που γεννήθηκαν και της επιθυμίας να επιστρέψουν όταν πεθάνουν να ταφούν στα χώματα που αγάπησαν. Ο κ. Κωνσταντινίδης εξιστορεί μια προσωπική του ιστορία, η οποία αποδεικνύει σε όλο της το μεγαλείο την αδιαφορία της πολιτείας να κάνει επιτέλους κάτι, για να νιώσουν οι Κασιώτες άνθρωποι αυτής της χώρας.Ο κ. Κωνσταντινίδης αναλυτικά αναφέρει: «κύριε Υπουργέ,κύριοι Βουλευτές, το νησί είναι απομονωμένο από τον υπόλοιπό κόσμο.Η οργή ξεχείλισε. Οι κάτοικοι είναι σε απόγνωση.Όταν έγραψα στο βιβλίο μου «Στάση ζωής» και αναφέρθηκα στις τραγικές συνθήκες σύνδεσης του νησιού με τον υπόλοιπο κόσμο, περιγράφοντας τον «σκυλοπνίχτη» ΠΑΝΟΡΜΙΤΗ, (το μικρό καράβι που έβαζε τους κατοίκους ζωντανούς και τους έβγαζε μισοπεθαμένους), ποτέ δεν φανταζόμουν ότι σήμερα μετά από τόσα χρόνια η κατάσταση θα ήταν ακόμη χειρότερη. Σήμερα την εποχή της τεχνολογίας, η χώρα μας με τη μεγάλη παράδοση στη ναυτιλία, είναι ανήμπορη να εξυπηρετήσει βασικές ανάγκες των απομακρυσμένων νησιών. Δεν έχω καμία πρόθεση να δημοσιοποιήσω τυχόν υπονοούμενη αντιπολιτευτική κριτική, όμως όταν οι υπεύθυνοι γιΆ αυτή την παρατεταμένη αναβολή επίλυσης του προβλήματος πληροφορηθούν ακόμα ένα δυσάρεστο περιστατικό, είμαι βέβαιος ότι και οι ίδιοι θα αισθανθούν ενοχές στο μερίδιο που τους ανήκει.Μία κάτοικος του νησιού που τα τελευταία χρόνια κυρίως λόγω υγείας (αφού στο νησί όποιος έχει προβλήματα υγείας το εγκαταλείπει) διέμενε στην Αθήνα, απεβίωσε. Τελευταία επιθυμία της ήταν να ταφεί στο νησί που γεννήθηκε και μεγάλωσε.Μέλος μεγάλης οικογένειας του νησιού, η επιθυμία της κινητοποίησε πολλούς συγγενείς από διάφορα σημεία του πλανήτη. Ο γιος της από την Αμερική (μέσα σε δέκα ώρες έφτασε στην Ελλάδα), τα ανίψια της που βρίσκονταν εκείνες τις ημέρες Γαλλία (μέσα σε τρεις ώρες έφτασαν στην Ελλάδα), άλλοι από Αθήνα άλλοι από Ρόδο, άλλοι τόσο κοντά από την Κάρπαθο έψαχναν απεγνωσμένα τρόπο να φτάσουν στο νησί.Και να το θαύμα, η εταιρεία του κ. Αγούδημου έβαλε στη γραμμή πλοίο από Πειραιά (όχι φυσικά για να ικανοποιηθεί αυτό το ... ασήμαντο αίτημα). Οι πικραμένοι συγγενείς συνοδεύοντας τη σορό ταξίδεψαν 36 ολόκληρες ώρες! (¶λλοι θα έκαναν σίγουρα το γύρο του κόσμου). Επιτέλους είδαν το λιμάνι της Κάσου. Τα παιδιά της σήκωσαν το φέρετρο στους ώμους, και ήταν έτοιμοι να επιβιβαστούν. Όμως έγινε αυτό που γίνεται συχνά στο νησί των ναυτικών. Το πλοίο δεν προσέγγισε στο λιμάνι λόγω κακοκαιρίας και όλοι βρέθηκαν στην Κάρπαθο με ένα φέρετρο παρέα. ¶λλοι συγγενείς κατόρθωσαν να φτάσουν ήδη στο νησί αεροπορικώς και έμειναν μόνοι τους εκεί να θρηνούν. ¶λλοι βρέθηκαν στο γειτονικό νησί και άλλοι δεν έφτασαν ποτέ. Τα μικρά αεροπλάνα που προσγειώνονται στο νησί δεν βάζουν το φέρετρο μέσα. Τα πλοία «δεν πιάνουν» λιμάνι. Ούτε να πεθάνει ήσυχος δεν μπορεί κανείς σε αυτό το νησί. Αφού οι συγγενείς εξάντλησαν όλες τις πιθανότητες για να προσεγγίσει το πλοίο στο λιμάνι, άρχισαν να προσεύχονται στο Θεό να μειωθούν τα μποφόρ ώστε να έρθει ένα μικρό ιδιωτικό σκάφος από την Κάσο στην Κάρπαθο, να τους μεταφέρει. Εν τω μεταξύ άλλοι δυο θάνατοι προέκυψαν στο νησί. Θρήνος και αγανάκτηση σε όλους τους φίλους και συγγενείς. Τα έβαλαν με το κράτος, τους πολιτευτές, την τύχη τους και με την επιθυμία της αποθανούσας. Δεν έφτανε αυτό, το νησί δεν είχε ρεύμα για τρεις ημέρες (φαινόμενο συνηθισμένο) και ήταν βυθισμένο στο σκοτάδι και την παγωνιά.«Θεέ μου κάποτε ο σκυλοπνίχτης Πανορμίτης» μας έβγαζε μισοπεθαμένους στο Φρυ, σήμερα μετά από τριάντα χρόνια δεν υπάρχει πλοίο για να μας βγάλει πεθαμένους»!Τουλάχιστον τότε τον παλιόσκαρο έμπαινε στο λιμάνι «παντός καιρού». Σήμερα οι κάτοικοι είναι καταδικασμένοι να παραμένουν απομονωμένοι ακρίτες και αποκλεισμένοι, παρακαλώντας για το θαύμα. Τον αιώνα της τεχνολογίας μπαίνει καράβι στο λιμάνι και χτυπάνε ακόμα οι καμπάνες. Κάσος! Η σύγχρονη χαμένη Ατλαντίδα του Νότιου Αιγαίου. Οι κάτοικοί της ικέτες της εύνοιας του Θεού και επαίτες του δικαιώματος να ζήσουν στον τόπο που γεννήθηκαν και της επιθυμίας να επιστρέψουν όταν πεθάνουν να ταφούν στα χώματα που αγάπησαν.Θεέ μου σε παρακαλούν οι ηρωικοί μελλοθάνατοι του ιστορικού νησιού να είναι πρίμα ο καιρός, να κατευνάσεις τους ανέμους και να δώσει το χάδι σε αυτούς τους ξεχασμένους ανθρώπους μετά θάνατο που αξίζουν την αγάπη σου, γιατί δεν την έχουν στην επίγεια ζωή τους».
Νίκος Ι. Κωνσταντινίδης

εχεις αμαξι?

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

ΔΕΣ ΕΔΩ ΣΕ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΧΡΟΝΟ ΤΑ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΠΛΟΙΩΝ

καραιτινος ενας κασιωτης ηρωας

Η λίστα ιστολογίων μου



Ετικέτες

βοηθατε γιατι παμε για φουντο

Powered By Blogger