Συνολικές προβολές σελίδας

Σάββατο 28 Μαρτίου 2020

Νέος κορωνοϊός: Οδηγίες για τις ευπαθείς ομάδες

Νέος κορωνοϊός: Συμπτώματα και τρόποι προστασίας

COVID 19 ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΠΩΣ ΚΑΙ ΤΙ

Πληροφορίες από ερευνητή που συνεργάζεται με την ομάδα εργασίας για την καταπολέμηση της επιδημίας κοροναϊού:
Εδώ στέλνουμε σαφείς, απλές και προσιτές πληροφορίες σε όλους, οι οποίες περιγράφουν ακριβώς τι είναι ο ιός Covid-19 (Coronavirus), πώς μεταδίδεται από άτομο σε άτομο και πώς μπορεί να εξουδετερωθεί .
Η μόλυνση από τον ιό δεν προκαλεί ενα κρυολόγημα με ρινική καταρροή ή με παραγωγικο βήχα, αλλά προκαλεί ενα ξηρο βήχα αρχικα.
Ο ιός δεν αντέχει στη θερμότητα και πεθαίνει αν εκτεθεί σε υψηλές θερμοκρασίες : 26-27 βαθμους. Ζεστά ροφήματα όπως τσάι, τσάι από βότανα ή σούπα θα πρέπει να καταναλώνονται συχνά κατά τη διάρκεια της ημέρας ή απλά ζεστό νερό: τα ζεστά υγρά εξουδετερώνουν τον ιό, οπότε αποφύγετε να πιείτε παγωμένο νερό.
Και για όσους μπορούν να το κάνουν, εκτεθειτε τον στον ήλιο!
1. Το μέγεθος του ιού είναι αρκετά μεγάλο (διάμετρος περίπου 400-500 νανόμετρα), οπότε κάθε τύπος μάσκας μπορεί να το σταματήσει: στην καθημερινη ζωή, δεν χρειάζονται ειδικές μάσκες, αρκούν οι απλές μάσκες .
Από την άλλη πλευρά, η κατάσταση είναι διαφορετική για τους γιατρούς και τους επαγγελματίες υγείας που εκτίθενται σε υψηλά ιικά φορτία και πρέπει να χρησιμοποιούν ειδικό εξοπλισμό.
2. Όταν ο ιός βρίσκεται σε μεταλλικές επιφάνειες, επιβιώνει για περίπου 12 ώρες. Έτσι, όταν αγγίζετε μεταλλικές επιφάνειες, όπως ντουλάπια, οικιακές συσκευές, μπάρες λεωφορείων κ.λπ., πλένετε τα χέρια σας καλά και τα απολυμαίνετε προσεκτικά.
3. Ο ιός μπορεί να επιβιωσει στα ρούχα και υφάσματα για περίπου 6/12 ώρες: τα κανονικά απορρυπαντικά μπορούν να τα σκοτώσουν. Για τα ρούχα που δεν μπορούν να πλυθούν καθημερινά, μπορείτε να τα αφήσετε στον ήλιο για μεγάλο χρονικό διάστημα, το Covid 19 δεν θα αντισταθεί.
Πώς εκδηλώνεται το Covid 19:
1. Ο ιός μενει πρώτα στον λαιμό, προκαλώντας φλεγμονή και αίσθημα ξηρού λαιμού: αυτό το σύμπτωμα μπορεί να διαρκέσει 3/4 ημέρες.
2. Ο ιός μετα ταξιδεύει μέσω της υγρασίας που υπάρχει στην αναπνευστική οδό, κατεβαίνει στην τραχεία και στη συνέχεια εγκαθίσταται στους πνεύμονες προκαλώντας πνευμονία. Αυτό το στάδιο διαρκεί περίπου 5/6 ημέρες.
3. Η πνευμονία εμφανίζεται με υψηλό πυρετό και δυσκολία στην αναπνοή, αλλά δεν συνοδεύεται από συμβατικό ρίγος. Εάν αισθάνεστε σαν να πνιγείτε, επικοινωνήστε αμέσως με το γιατρό σας.
Πώς μπορείτε να το αποφύγετε;
1. Ο ιός μεταδίδεται κυρίως με άμεση επαφή, αγγίζοντας τα υφάσματα ή τα υλικά στα οποία υπάρχει ο ιός: είναι σημαντικό να πλένετε συχνά τα χέρια σας.
Ο ιός επιβιώνει μόνο στα χέρια σας για δέκα λεπτά, αλλά σε δέκα λεπτά, μπορεί να συμβούν πολλά: να τρίψτε τα μάτια σας ή γρατσουνίστε τη μύτη σας για παράδειγμα και αφήστε τον ιό να εισέλθει στον λαιμό σας ...
Έτσι, για το δικό σας καλό και των άλλων, πλύνετε τα χέρια σας πολύ συχνά και τα απολυμαίνετε!
2. Μπορείτε να κανετε γαργαρισμους με μια απολυμαντικο στοματικο διαλυμα που εξαλείφει ή ελαχιστοποιεί την ποσότητα του ιού που μπορεί να εισέλθει στον λαιμό σας, έτσι ώστε να την εξουδετερώσετε προτού να πέσει κάτω στην τραχεια και στη συνέχεια στους πνεύμονες.
3. Απολυμάνετε το πληκτρολόγιο των υπολογιστών και των κινητών τηλεφώνων.
Επιπλέον, το Covid19 μπορεί να μην εμφανίζει σημάδια μόλυνσης για πολλές ημέρες, κατά τη διάρκεια των οποίων δεν είναι γνωστό αν ένα άτομο είναι μολυσμένο ή όχι.
Αλλά όταν έχετε πυρετό ή / και βήχα, οι πνεύμονές σας είναι συνήθως ήδη κατα 50% επιμολυσμενοι.
Οι ειδικοί προτείνουν λοιπόν να κάνετε έναν απλό έλεγχο κάθε πρωί:
Πάρτε μια βαθιά αναπνοή και κρατήστε την αναπνοή σας για περισσότερο από 10 δευτερόλεπτα. Εάν το κάνετε αυτό χωρίς να βήξετε, να εχετε αισθημα πιεσης στο θωρακα, κλπ., Δείχνει ότι δεν υπάρχει ίνωση στους πνεύμονες. Το τεστ αυτο υποδεικνύει την απουσία μόλυνσης.
Σε τέτοιες κρίσιμες στιγμές, ελέγξτε αυτό κάθε πρωί σε περιβάλλον καθαρού αέρα.
Αυτές είναι απλές πληροφορίες και συμβουλές από γιατρούς που χειρίζονται περιπτώσεις COVID-19.
Μια άλλη απλή συμβουλή, πρέπει να φροντίσουμε να κρατήσουμε το λαιμό υγρό, τουλάχιστον όσο το δυνατόν πιο στεγνό. Πιείτε λίγες γουλιές νερό τουλάχιστον κάθε 15 με 20 λεπτά.
ΓΙΑΤΙ; Ακόμα κι αν ο ιός εισέλθει στο στόμα σας ... νερό ή άλλα υγρά θα το μεταφέρουν μέσω του οισοφάγου στο στομάχι.
Μόλις μπει στο στομάχι, τα οξεα του στομαχου θα σκοτώσουν τον ιό. Εάν δεν πίνετε αρκετό νερό τακτικά, ο ιός θα μπορεί να μπει πιο εύκολα στους πνεύμονές σας.
Μοιραστείτε αυτές τις πληροφορίες με την οικογένειά σας, τους φίλους και τους γνωστούς σας, την αλληλεγγύη και τον πολίτη.

Παρασκευή 27 Μαρτίου 2020

Τον κώδωνα του κινδύνου για ακόμα μια φορά έκρουσε ο Σωτήρης Τσιόδρας.
Ραγδαία συνεχίζει να εξαπλώνεται στην Ελλάδα ο κοροναϊός με τους νεκρούς να είναι πια 22 και τα κρούσματα συνολικά 821, 78 εξ αυτών νέα.
Χθες ο καθηγητής παθολογίας και υπεύθυνος επικοινωνίας για τον νέο κοροναοϊό, Σωτήρης Τσιόδρας αναφέρθηκε διεξοδικά στις εστίες μετάδοσης του ιού και πως μπορούμε να τις εξαλείψουμε.
Οι συμβουλές Τσιόδρα
Για τους ανθρώπους που μένουν στο σπίτι και στη συντριπτική πλειοψηφία θα περάσουν τη νόσο ελαφρά, ο  κ. Τσιόδρας έδωσε τις παρακάτω συμβουλές:
1) Να παρακολουθείτε την υγεία σας σε συνεργασία με τον γιατρό σας. Χρειάζεται καθημερινή κατά προτίμηση με επαγγελματία υγεία.
2) Να μένετε σε ένα καλά αεριζόμενο δωμάτιο, που θα χρησιμοποιείται κατά προτίμηση μόνο από εσάς.
3) Να υπάρχει περιορισμός των ατόμων που φροντίζουν τον ασθενή στο σπίτι. Ιδανικά ένα άτομο που δεν ανήκει σε ομάδα υψηλού κινδύνου. Δεν επιτρέπονται επισκέψεις.
4) Να μένουν τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας σε διαφορετικό δωμάτιο, κι αν αυτό δεν είναι δυνατόν, να τηρείται μια απόσταση ένα με δύο μέτρα από τον άρρωστο.
5) Να περιορίζονται οι μετακινήσεις του ασθενούς στο σπίτι και να υπάρχει καλός αερισμός στους κοινόχρηστους χώρους.
6) Αν είναι δυνατόν και υπάρχει χρήση μιας μάσκας από το άτομο που φροντίζει τον άρρωστο. Αν είναι στο ίδιο δωμάτιο ή σε κοινόχρηστο χώρο και οι δύο να φοράνε μάσκα προστασίας. Αν δεν υπάρχει μάσκα προστασίας ένα μαντήλι, που μετά θα πλυθεί καλά σε υψηλές θερμοκρασίες.
7) Τα χέρια μας καλό πλύσιμο με σαπούνι και νερό μετά από κάθε επαφή με τον άρρωστο, ή το άμεσο άψυχο περιβάλλον του, επιφάνειες, πριν και μετά την προετοιμασία του φαγητού, πριν το φαγητό και μετά τη χρήση της τουαλέτας.
8) Να χρησιμοποιούμε χειροπετσέτες μιας χρήσης μετά το πλύσιμο των χεριών με νερό και σαπούνι.
9) Εάν δεν είναι εφικτό, μια υφασμάτινη πετσέτα, η οποία θα αντικαθίσταται όταν χρησιμοποιηθεί.
10) Επίσης, να αποφεύγουμε οποιαδήποτε επαφή με σωματικά υγρά του ασθενούς, ιδιαίτερα σάλιο, πτύελα και άλλα υλικά του αρρώστου, όπως γάντια ή χαρτομάντιλα σε σακούλα που δένει μέσα στο δωμάτιο και μετά να τα απορρίψουμε μαζί με τα οικιακά απορρίμματα.
11) Προσοχή στις επαφές με μολυσμένα αντικείμενα του αρρώστου, όπως πιάτα, ποτήρια, μαχαιροπίρουνα, πετσέτες, σεντόνια τα οποία μετά από σχολαστικό πλύσιμο μπορούν να χρησιμοποιηθούν ξανά.
12) Τα λερωμένα ρούχα, οι πετσέτες, τα κλινοσκεπάσματα είναι καλό να τοποθετούνται σε ξεχωριστό σάκο για τα άπλυτα με προσοχή, ώστε να αποφεύγεται η επαφή με το δέρμα και τα ρούχα μας. Από κει και μετά θα τοποθετούνται στο πλυντήριο με κοινό οικιακό απορρυπαντικό σε υψηλή θερμοκρασία 60 έως 90 βαθμούς κελσίου και καλό στέγνωμα.
13) Πάντα εδώ ακολουθεί μετά από κάθε διαδικασία το προσεκτικό πλύσιμο των χεριών.
14) Οποιεσδήποτε επιφάνειες και αντικείμενα στο δωμάτιο του ασθενούς, μπορούμε να τα καθαρίζουμε καθημερινά, με κοινό απορρυπαντικό ή με σαπούνι. Να τα ξεπλένουμε και μπορούμε και να τα απολυμαίνουμε με ένα διάλυμα οικιακής χλωρίνης σε αναλογία 4 κουταλάκια του τσαγιού σε ένα λίτρο νερό.
15) Επίσης την τουαλέτα μπορούμε να την καθαρίζουμε καθημερινά με το ίδιο διάλυμα
Είναι σημαντικό εδώ να καταλάβουμε ότι άτομα που μένουν στο ίδιο σπίτι είναι πιθανόν να μολύνουν το ένα το άλλο ή να είναι ήδη μολυσμένα.
Αν και το θέμα της διάρκειας απομόνωσης παγκοσμίως συζητείται ένας καλός κανόνας είναι η παραμονή στο σπίτι των ασθενών τουλάχιστον 10 μέρες από την έναρξη των συμπτωμάτων και πάντα μετά από ιατρική εκτίμηση και αξιολόγηση.
Όλα τα μέλη της οικογένειας θεωρούνται στενές επαφές και πρέπει να παραμένουν σε καραντίνα και να παρακολουθούν την υγεία τους χωρίς να φεύγουν από το σπίτι για 14 μέρες από τη μέρα που το πρώτο άτομο στο σπίτι εμφάνισε συμπτώματα. Αυτή η παραμονή στο σπίτι για 14 μέρες, θα μειώσει σημαντικά μεταφορά της νόσου στην τοπική κοινότητα.
Πηγή: TANEA Team26 Μαρτίου 2020 | 07:56

Τρίτη 17 Μαρτίου 2020

https://secure.avaaz.org/campaign/el/covid19_global_response_loc/?cAbFzfb

Δευτέρα 9 Μαρτίου 2020

ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ

ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ

ΚΑΣΙΑΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΙΣ Όταν οι Αλγερινοί πειραταί ερήμωναν τα νησιά και τα παράλια της Μεσογείου,μεταξύ άλλων επέδραμαν και κατά της Κάσου,την ελεηλάτησαν,απήγαγον σκλάβους τους κατοίκους της,και μόνον ένα μέρος κατώρθωσε να καταφύγη σε μέρη προστατευμένα από τις πειρατικές επιδρομές,για να περιμένουν καλλίτερους καιρούς νε γυρίσουν στο αγαπημένο των νησάκι.Σ' αυτήν την εποχήν που κανείς δεν κατοικούσε πλέον εκεί,έφθασαν ταξειδεύοντες με το καϊκι των πεντ' εξ ναυτικοί μεταξύ των οποίων κ' ένας αρβανίτης.Άραξαν εκεί κι' απεφάσισαν να εγκατασταθούν οριστικά στην Κάσο.Επειδή όμως δεν είχαν απόφασιν να καλογηρεύσουν εκεί,αλλά να δημιουργήσουν αποικισμόν και ναφήσουν απογόνους,ευρέθησαν κι' αυτοί στη θέσι που βρέθησαν άλλοτε οι πρώτοι κάτοικοι της Ρώμης.Των έλειπαν κι' αυτών οι γυναίκες.Οι πρώτοι Ρωμαίοι επέτυχαν τέτοιες δι' απάτης.Οι νέοι άποικοι της Κάσου ήθελαν να βρούν τέτοιες ζητώντας και πέρνοντας.Εκάθισαν λοιπόν εις συμβούλιον κι εσυσκέπτοντο ποιές νησώτισσες θάσαν οι καλλίτερες για γυναίκες. Για πιό κοντά και ποιό γρήγορα η πρώτη πρότασις ήταν να ζητηθούν αι σύζυγοι από την Κάρπαθον. -Όχι,αντέταξεν ένας απ' αυτούς.Οι Καρπαθιές είναι κακές και δεν γηρνούν μ΄έναν άνδρα! -Να πάμεν εις την Ρόδο; Ούτ' εκεί,εναντιώθη ένας άλλος.Εκεί οι γυναίκες ξυρίζουνται με το μπρισίμι.Γυαλλίζει στην αρχή κ΄ύστερα το προσωπό των γίνεται σαν ψωμί. -Δεν ζητάμε από Χάλκη; -Απ' τη Χάλκη;Μα κεί σαν αρριβάρωμεν,εμείς θα πάμε τίμια και ύσυχα να ζητήσουμε γυναίκες,μ' αυτοί θα μας παρεξηγήσουσι,κι' όπως είναι παλληκαράδες θα μας ξεπροβοδίσουν με τις μαγγουριές. -Να τραβήξωμε στη Σύμη; -Άϊ! Άϊ!Οι Συμιανοί κι' οι Συμιακές πααίνουν στην ταβέρνα,μαζεύονται εκεί,πίνουν και μεθυούν,σβηούν τα φώτα κι' όποιος εύρη κι' όποιαν εύρη! Τα μελτέμια ήσαν εμπόδιον για να σκεφθούν να τραβήξουν παραπάνω.Έτσι απεφάσισαν να καταφύγουν εις την Κρήτη.Εκεί υπήρχε τότε φοβερή σιτοδεία,πείνα γερή.Όταν οι Κρητικοί κ' οι Κρητικές είδαν καϊκι νάρχεται κατέβηκαν όλοι στο γιαλό αρωτώντες τι ήταν το φορτίο του. -Πράμα(=τίποτε),απήντησαν οι πέντε μελλόγαμβροι,στολισμένοι με όλα των τα καλά για την καλλίτερη εμφάνισι. -Και τι' ναιν οι σκοποί σας; Των εδηλώθη ο σκοπός,ευρέθη καθαρώς ειρηνικός και επετράπη η αποβίβασις.Προ του δοθή απάντησις εις την αίτησιν των επισκεπτών,οι Κρητικές εθεώρησαν καλόν να μάθουν στην αρχή ποιά ήταν η δουλειά των. -Γκεμιζήδες ήμαστε,απήντησαν εκείνοι. -Αλλού πάτε,γυρέψετε.Εμείς δεν πέρνομεν γκεμιζήδες.Εμείς θέλομε τον καλό μας κάθε ώρα στην αγκαλιά μας.'Οχι κάθε έξη μήνες και πάλι να δούμε. Απογοητευθέντες κι απ' εκεί απήραν δια Σαντορίνην αλλά τα ίδια μελτέμια τους επανέφεραν εις Κρήτην.Οι Κρητικοί όταν τους είδαν να ξαναγυρνούν πες τους ελυπήθησαν,πες δεν ξεύρομεν γιατί,έκεμαν την πρότασιν,αν ήσαν διατεθειμένοι να νυμφευθούν τις χαμπεσίνες των,αραπίνες φερμένες από την Αίγυπτο.Εν τη απελπισία των,ίσως και τη ανυπομονησία των νάβρουν γυναίκες όπως-όπως,οι γαμβροί εδέχθησαν την προσφοράν.Αλλ' η προσφορά δεν ήτο άνευ όρων.Οι Κρητικές απήτησαν να υπογραφή συμβόλαιον εις το οποίον θα κατεχωρίζοντο οι εξής δρακόντειοι όροι: <<η παντρεύει πουγγί.η κρατή τησ γυναίκα το να χωρίσ την άρχη.η κόρη ρωτά>>. Το συμβόλαιον υπεγράφη,οι γάμοι ετελέσθησαν και τα πέντε ζεύγη,γκεμιζήδες και χαμπεσίνες,υπό την προπομπήν των Κρητικών,επεβιβάσθησαν και απήλθον δια την διαιώνισιν του ανθρωπίνου γένους επί της ερήμου Κάσου.Εις την Κάσον,το κάθε ζεύγος ίδρυσεν και από έναν οικισμόν,και έτσι σήμμερον έχομεν έξη χωριά μεταξύ των οποίων και τον οικισμόν του Αρβανίτη γκεμιζή,το Αρβανιτοχώριν. Εις τον αποικισμόν αυτόν η γυναίκα ήρχε,η γυναίκα εκρατούσε το πουγγί,η γυναίκα επάντρευε την κόρην της χωρίς να ρωτά.Οι γυναίκες αυτές έγιναν οι καλλίτερες γυναίκες που μπορεί ο νούς να φαντασθή. Εδιορθώθησαν οι καιροί κι' εγύρισαν στη Κάσο,όσοι Κασιώτες κι όσες Κασιώτισσες επέζησαν,όσοι ημπόρεσαν να ξαναγυρίσουν.Οι γυναίκες εις τας οποίας άρεσαν τα προνόμια αυτά των χαμπισίδων,γιατί τες συνέφεραν,τα πήραν και μαζύ μ΄αυτά και πολλά των φυσικά.Οι άνδρες θέλοντας και μη υπεβλήθησαν εις την επιρροήν των γυναικών των,κατ' επέκτασιν του Κρητικού συμβολαίου,κι από τότε στην Κάσο,η γυναίκα άρχει,η γυναίκα κρατεί το πουγγί,η γυναίκα παντεύει την κόρη της χωρίς να ρωτά.Είναι καθαρή όσο δεν χωρεί,οικονόμος όσο φαντασθής.Αν της πάρεις τα προνόμια αυτά ειμπορεί να παθάνη, γιατί ποτέ δεν τα αποξενώνεται με ευχαρίστησιν της.Αλλά δεν της τα πέρνουν και το Κασιώτικο σπίτι είναι πάντε καθαρό,βασιλεύει η τάξις και η οικονομία. Έστω και αν, η μάλλον διότι,η γυναίκα άρχει,η γυναίκα κρατεί το πουγγί, η γυναίκα παντρεύει την κόρην της χωρίς να ρωτά. Εξ αφηγήσεως γέροντος Κασίου Δωσεκανησιακό Ημερολόγιο 1924 Αλεξάνδρεια-Αίγυπτος\

Ο ΚΑΠΤΑ ΚΩΣΤΑΣ ΔΡΙΒΑΣ ΤΗΣ ΚΑΣΟΚΑΡΠΑΘΙΑΣ.

Η ΠΡΙΓΚΗΠΙΣΣΑ ΤΗΣ ΑΓΟΝΗΣ ΓΡΑΜΜΗΣ.

Kassos (αυτό που λένε Κάσος) 2018

Κάσος / Kasos, Greece

Ναυτικό Μουσείο Κάσου / Maritime Museum of Kasos Greece

"ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗ" μουσικό έργο ΔΗΜΗΤΡΗ ΒΟΝΑΠΑΡΤΗ

εχεις αμαξι?

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

ΔΕΣ ΕΔΩ ΣΕ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΧΡΟΝΟ ΤΑ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΠΛΟΙΩΝ

καραιτινος ενας κασιωτης ηρωας

Η λίστα ιστολογίων μου



Ετικέτες

βοηθατε γιατι παμε για φουντο

Powered By Blogger