Συνολικές προβολές σελίδας

Σάββατο 7 Νοεμβρίου 2009

ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΗΝΑΣ ΣΟΦΟΣ 1915-2009


Σήμερα Σάββατο 12 το μεσημέρι 7 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥστο Α ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΊΟ ΑΘΗΝΏΝ κηδεύτηκε ο συμπατριώτης μας λαογράφος και συγγραφέας της Κάσου, Αντώνης Μ. Σοφός.
Ο Αντώνης μηνάς σοφός γεννήθηκε στο νοτιότερο νησί του ελληνικού αρχιπελάγους, την Κάσο. Τ α εγκύκλια μαθήματα παρακολούθησε στο δημοτικό σχολείο της γενέτειρας του και στη συνέχεια ακολούθησε και αυτός την μοίρα των Κασιωτών: ξενιτεύτηκε στο "Καταφύγιο των Κασίων", όπως αποκαλούν οι κάτοικοι του νησιού την μεγάλη χώρα τον Νείλου, Αίγυπτο. Εκεί φοίτησε στο ιεροδιδασκαλείο της Αλεξάνδρειας μετά την αποφοίτηση του 1934, εργάσθηκε για 2 χρόνια στο ελληνικό δημοτικό σχολείο Ισμαιλίας της Αιγύπτου. Το 1936 γράφεται στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών. Τον Ιανουάριο του 1941 αποκτά το πτυχίο της Κλασσικής Φιλολογίας με λίαν καλώς. Αμέσως, εργάζεται για 1 χρόνο στο δημόσιο γυμνάσιο Ελευθερούπολης καβάλας, και απο το 1945-1980 όπου και συνταξιοδοτήθηκε το 1980 ήταν καθηγητ'ης και διευθυντής σπουδών στο Αττικό λύκειο της Αθήνας. Διετέλεσε απο το 1963-1970 μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου των εν Ελλάδι Κασίων. Το 1982 με εισήγησή του ο Σύλλογος των Κασίων εκδίδει το πολιτιστικό περιοδικό Κασιώτικος παλμος. Το 1988 μετά απο εισήγηση του καθηγητή Εμ. Γ. Πρωτοψάλτη, κερδίζει το Πανδωδεκανησιακό βραβείο του ιδρύματος Βασίλη Μοσκόβη για το βιβλίο του "Τα Γεωργικά της Κάσου". Το 1989 ο Σύλλογοσ Κασιωτών Αθηνών τον τίμησε για την πνευματική και κοινωνική προσφορά του στην Κάσο. Κορωνίδα των τιμητικών διακρίσεων είναι το βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών που του απονεμήθηκε το 1992 για το συνολικό λαογραφικό του έργο. Εξέδωσε πλήθος βιβλίων με λαογραφικό περιεχόμενο όπως "Τα γεωργικά", "Τα ποιμενικά", " Τα παραμύθια" και άλλα.
* Τα παραπάνω στοιχεία αντλήθηκαν απο την εισήγηση του καθηγητού Μηνά Αλ. Αλεξιάδη για το βιβλίο "Τα λαογραφικά της Κάσου" τόμ. 'Δ "Σύμμεικτα" για το λαογραφικό έργο του Αντώνη Σοφού για την Κάσο.

1 σχόλιο:

dyosmaraki είπε...

Ο Θεός ας αναπαύσει την ψυχή του. Ενας άνθρωπος δημιουργός που αν και δεν τον γνώρισα προσωπικά, τον γνώρισα μέσα από το πλούσιο συγγραφικό του έργο.

εχεις αμαξι?

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

ΔΕΣ ΕΔΩ ΣΕ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΧΡΟΝΟ ΤΑ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΠΛΟΙΩΝ

καραιτινος ενας κασιωτης ηρωας

Η λίστα ιστολογίων μου



Ετικέτες

βοηθατε γιατι παμε για φουντο

Powered By Blogger