Συνολικές προβολές σελίδας

Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2012

ΚΑΣΙΩΤΙΚΟ ΜΕΛΙ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ[a] αφορμη για το αρθρο αυτο ηταν η παρουσια του νησιου μας στο φεστιβαλ μελιου καθως και τα ευμενη σχολια που εισεπραξε το προιον μας και οσοι παρευρεθηκαμε στο τριημερο του δρωμενου ,που ελαβε χωρα το πρω το δεκαημερο του δεκεμβριου στο ΣΤΑΔΙΟ ΕΙΡΗΝΗΣ ΚΑΙ ΦΙΛΙΑΣ Η Κασος φροντιδα του πατριωτη μελισοκομου Αντωνη Σεβαστου και του συμβουλου διαχειριστη του συνεταιρισμου Γιαννη Φραγκουλη κατ γενικη ομολογια παρουσιασε για πρωτη φορα ανταγωνιστικη εμφανιση και τυποποιηση στο εν λογω προιον οπως και στα παραγωγα προιοντα του το ρακομελο και την κεραλοιφη. το κασιωτικο μελι ανταγωνιστηκε με επιτυχια σε πανελληνια κλιμακα κολοσους του ειδους με μακροχρονη πειρα και παρουσια. TO μελι ειναι ενα σημαντικο αγροτικο προιον και υπαρχει απο της συζυτησεις των ειδικων περιθωρειο για περαιτερο αναπτυξη της μελισσοκομιας και σημαντικα ωφελη που θα αποκομηση η κοινωνια του νησιου μας ,αρκει βεβαια οι παραγωγοι του νησιου μας να ενταχθουν στο συνεταιρισμο που θα τους δωσει δυνατοτητα για συγχρονη τυποποιηση Π.Ο.Π και ανοιγμα στην αγορα ,.πραγματα που δεν μπορει να εχει ενας μεμονομενος μικροπαραγωγος. αλλα και ο σχεδιασμος νεων προιοντων μελιου οπως τα καλυντικα,τα παστελια ,η προπολη ,η γυρη το δηλητηριο ,κλπ..‘η αρχη εχει γινει να ελπιζομε σε κατι συλλογικα καλιτερο? Μεσα σε αυτο το πλαισιο μου δημιουργηθηκε η περιεργια να κανω μια μικρη ερευνα επι τοπου στην εκθεση και να εχω μια αμμεση εμπειρια και οχι απο τους συνηθεις ξερολες του καφενειου της πολυσπουδαστης πολυπτυχιουχου απο καθεδρας γνωσης και της αποσπεριας,τι ειναι λοιπον το μελι? ποιες οι ιδιοτητες του?πως νοθευται? ποιες οι τιμες? για αυτο το θαυμασιο προιον τιποτα δεν υπαρχει εναντιον του αντιθετα η ζαχαρη εχει καταγραφει για χοληστερινη,πονοκεφαλο.ερεθιστικοτητα ,και καρκινογονα.,το μελι περιεχει 180 διαφορετικες ουσιες και κανεις δεν μπορεσε να το φτιαξει τεχνητα αν και η συνθεση ειναι γνωστη,η κρυσταλλωση (ζαχαριασμα)ειναι φυσικο φαινομενο που δεν προξενει καμια αλλαγη στις ιδιοτητες του,ενα κρυσταλλωμενο μελι δεν ειναι χαλασμενο ουτε και νοθευμενο ,αυτο μπορει να ρευστοποιειθει ευκολα σε μπεν μαρι χωρις να υποστει καμια αλλιωση. συμφωνα με την νομοθεσια μελι ειναι η φυσικη γλυκια ουσια που παραγουν οι μελισσες του ειδους APIS MELLIFERA απο το νεκταρ των φυτων, η εκκρισεις απο ζωντανα μερη φυτων που οι μελισσες συλλεγουν μεταποιουν,εμπλουτιζουν,αποθηκευουν στις κηρηθρες για ωριμανση. υπαρχουν 2 κατηγοριες μελιου το ανθομελο απο το νεκταρ των λουλουδιων και το μελι μελιτωματων που παραγεται απο το χυμο πευκου ,ελατης και αλλων φυτων. το θυμαρισιο που μας ενδιαφερει ειναι εντονα αρωματικο μελι εξαιρετικα ευχαριστο στην γευση ανοιχτοχρωμο και κατατασεται στις καλυτερες ποιοτητες που υπαρχουν κρυσταλλωνει σε διαστημα 6 με 18 μηνες απο την παραγωγη του. το ερωτημα του καχυποπτου και προκατειλημενου καταναλωτη ειναι εαν νοθευεται και πως? η απαντηση Ναι ,αλλα Οχι οπως νομιζουν οι πανσοφοι και οι κυρατσες του κουσελιου συνηθως ειναι νομιμη με την ελληνοποιηση προιοντος εισαγωγης απο κινα,βουλγαρια,αργεντινη πρακτικη μεγαλων επωνυμων εταιρειων που εχουν δυνατοτητες εισαγωγης μεγαλων ποσοτητων,ριξτε μια ματια στα μικρα γραμματα στο ραφι των σουπερ μαρκετ ,μηπως ειδατε ομως και καμια νταλικα να ξεφωρτονει στην ΚΑΣΟ τονους απο αυτα τα εξωτικα μερη? θυμαρισιο υπαρχει βεβαια πολλων κατηγοριων με αναμειξεις γιαυτο πουλιουνται σε διαφορετικες τιμες αναλογα το ποσοστο θυμαρισιο ειναι και με 30 % και’50% της Κασου ειναι πανω απο 90%λογω μη υπαρξης ουσιαστικα δενδρων η μηπως υπαρχουν δαση και δεν τα βλεπω. Σε τοπικο επιπεδο της ενοποιημενης περιφερειας νοτιου αιγαιου Η ΚΥΘΝΟς ξεχωριζει απο την πληθωρα των παραγωγων προιοντων μελιου ,η γειτονικη ΚΑΡΠΑΘΟς.η ΚΑΛΥΜΝΟς,η ΑΣΤΥΠΑΛΑΙΑ.η ΚΡΗΤΗ,Η ΑΜΟΡΓΟΣ ΚΛΠ.το μεγαλο ερωτημα εαν το ΚΑΣΙΩΤΙΚΟ ειναι ακριβο ? ηταν προκληση για συγκριση ΜΕΛΙ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ ΘΥΜΑΡΙΣΙΟ 19.90 ΕΥΡΩ ( ΔΙΠΟΡΤΟ ΟΙΚΟΣ ΟΙΝΟΥ & ΓΕΥΣΗΣ) ΜΕΛΙ ΚΡΗΤΗΣ 60% ΘΥΜΑΡΙ 14.00 ΕΥΡΩ (EAT.CRETE.COM) MEΛΙ ΑΣΤΥΠΑΛΑΙΑΣ ΘΥΜΑΡΙΣΙΟ 18.00 ΕΥΡΩ (ΜΕΛΙΤΟΣ) ΜΕΛΙ ΚΑΛΥΜΝΟΥ ΘΥΜΑΡΙΣΙΟ 17.00 ΕΥΡΩ (ΜΙΚΡΗ ΑΓΟΡΑ Ν.ΣΜΥΡΝΗ) ΜΕΛΙ ΚΥΘΝΟΥ ΘΥΜΡΙΣΙΟ 16.00 ΕΥΡΩ(ΜΕΛΙΣΣΕΝΙΑ) ΜΕΛΙ ΑΜΟΡΓΟΥ ΘΥΜΑΡΙΣΙΟ 25.00 ΕΥΡΩ(ΑΜΟΡΓΕΙΟΝ) ΜΕΛΙ ΑΝΔΡΟΥ ΘΥΜΑΡΙΣΙΟ 16.00 ΕΥΡΩ (ΑΓΙΟΥ ΠΕΤΡΟΥ) ΜΕΛΙ ΙΚΑΡΙΑΣ 17.00 ΕΥΡΩ (ΟΜΑΔΑ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΜΕΛΙΟΥ ΙΚΑΡΙΑΣ) ΜΕΛΙ ΓΑΛΑΞΕΙΔΙΟΥ ΦΩΚΙΔΟΣ 10.15 ΕΥΡΩ 400ΓΡ &17,80 750 ΓΡ (οpenhorizons.com) υπαρχουν και φθηνοτερα ΝΑΙ υπαρχουν αυτα ομως δεν εχουν καμια σχεση με τα ελληνικα μελια .ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΚΑΣΙΩΤΕΣ που πιστευουμε οτι εχουμε ενα καλο προιον με ποιο πρεπει να το συγκρινουμε με το ελληνοποιημενο κινεζικο,αργεντινικο , βουλγαρικο?Η με μελι ζαχαροπλαστικης που ειναι γλυκοζη με εσανς και συνηθως ειναι για κρεπες και ξεροτηγανα στην ΚΡΗΤΗ κυκλοφορει. με τιμη 6,00 ευρω οι φυσικοι μας ανταγωνιστες δεν ειναι? η ΚΑΡΠΑΘΟΣ,Η ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ,Η ΚΑΛΥΜΝΟΣ ,Η ΚΥΘΝΟΣ Η ΑΣΤΥΠΑΛΑΙΑ?ειναι το μελι του νησιου μας υποδεεστερο? αυτων των νησιων? ΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΙ ΦΙΛΕ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ η ΑΝΑΓΝΩΣΤΡΙΑ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑ ΣΟΥ ΤΩΡΑ ΜΠΟΡΕΙΣ ΠΙΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΑ ΝΑ ΚΡΙΝΕΙΣ ΕΑΝ ΕΙΝΑΙ ΦΘΗΝΟ Η ΑΚΡΙΒΟ ΚΑΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙΣ ΑΠΟ ΚΑΤΑΚΡΙΤΗΣ ΕΠΙΚΡΙΤΗΣ. παντως οι παραγωγοι ωφειλουν να στελνουν εστω στο αρμοδειο χημειο το προιον για ελεγχο και οι καταναλωτες να προτειμουν πιστοποιημενα προιοντα ,που αυτη την στιγμη υπαρχουν στο πρατηριο του συνεταιρισμου .,σε αυτη την προσπαθεια επιβαλεται η συστρατευση των συλλογων και των εκκλησιαστικων επιτροπων,η συντιρηση της μεχρι σημερα νοοτροπιας του μη ελεγομενου προιοντος απο τον συμπαθη αξαερφο δεν ειναι ουτε πραξη ευθυνης αλλα ουτε μπορει να βελτιωσει της συνθηκες για την επιβελημενη αναπτυξη των προιοντων μας και την δημιουργια νεων θεσεων εργασιας σε ενα τοπο οπως το δικο μας που πλητεται απο την ανεργια και την ματαναστευση Η ΕΤΗΣΙΑ επιτυχημενη ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΕΟΡΤΗΣ ΤΟΥ ΜΕΛΙΟΥ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΜΑΡΙΝΑ ,Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ειδικα η επιτροπη του πρωτογενη τομεα ΩΦΕΙΛΟΥΝ και επιβαλεται να ΒΟΗΘΗΣΟΥΝ και να μην αναλωνονται μονο στο φολκορ του θεματος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

εχεις αμαξι?

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

ΔΕΣ ΕΔΩ ΣΕ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΧΡΟΝΟ ΤΑ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΠΛΟΙΩΝ

καραιτινος ενας κασιωτης ηρωας

Η λίστα ιστολογίων μου



Ετικέτες

βοηθατε γιατι παμε για φουντο

Powered By Blogger