Συνολικές προβολές σελίδας

Τρίτη, 28 Αυγούστου 2012


ι …προύχοντες σνόμπαραν την διημερίδα της Κάσου. Ευτυχώς και οι Οικολόγοι!..

Τρίτη, 28 Αύγουστου 2012 04:01
ΕκτύπωσηPDF
Με τη στήριξη όλων των τοπικών φορέων, πραγματοποιήθηκε η διημερίδα ανάπτυξης στην Κάσο, την 22/8 και την 23/8. Στην εν λόγω διημερίδα είχαν εγκαίρως προσκληθεί εκπρόσωποι του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, οι βουλευτές του Νομού μας, εκπρόσωποι της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου, της Αποκεντρωμένης Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης, όλων των Δήμων της Δωδεκανήσου και της ΕΑΣΔ.
Δυστυχώς, για άλλη μια φορά, οι κρατούντες - υπεύθυνοι δεν καταδέχτηκαν να έλθουν στην Κάσο, πιθανότατα λόγω της αδυναμίας αιτιολόγησης της στασιμότητας όλων των δράσεων, τουλάχιστον του Πρωτογενή Τομέα, για τα θέματα του οποίου, οργανώθηκε και η διημερίδα.
Ενδεικτικά, αναφέρουμε τα χρονίζοντα προβλήματα της Κάσου, για τα οποία, έγινε αναλυτική αναφορά κατά την πρώτη ημέρα της διημερίδας:
- Στην κτηνοτροφία: έλλειψη σφαγείου, αδυναμία επιδότησης
μεταφοράς ζώντων ζώων εκτός Κάσου, αδυναμία κάλυψης εγκριθείσας από το 2008 θέσης κτηνιάτρου, κλπ.
- Στην γεωργία: έλλειψη γεωπόνου, με άμεσο επακόλουθο την έλλειψη πληροφόρησης για σύγχρονες καλλιέργειες, την άγνοια ζήτησης της αγοράς και τον τρόπο διάθεσης των τοπικών προϊόντων.
- Στην αλιεία, «εξαφάνιση» του σκάφους του Λιμενικού, που είχε δωριθεί από το Ίδρυμα Στ, Νιάρχος, ειδικά για τον έλεγχο - προστασία των θαλασσίων περιοχών από την παράνομη αλιεία.
Τα παραπάνω συζητήθηκαν το πρωινό της 22/8, στο ξενοδοχείο «ΑΕΡΙΚΟ» του Αρβανιτοχωρίου, ο φιλόξενος χώρος του οποίου, μας παραχωρήθηκε για την πραγματοποίηση της συνεδρίασής μας. Προηγήθηκε καλωσόρισμα των προσκεκλημένων από την πρόεδρο του συλλόγου Αρβανιτοχωρίου κ. Μαίρη Φραγκούλη, η οποία είχε φροντίσει προσωπικά την κατασκευή παραδοσιακών πιτιών, που μαζί με την σιτάκα μας, τα γλυκίσματα και τις κασιώτικες κουλούρες, αποτέλεσαν το πρωινό κέρασμα. Χαιρετισμό του προέδρου του Συλλόγου των Εν Ελλάδι Κασίων κ. Γιάννη Ζαχαριάδη, διάβασε στους παρευρισκόμενους, ο αντιπρόεδρος του συλλόγου κ. Μανώλης Παρλής, που παρευρέθηκε σε όλες τις συνεδριάσεις της διημερίδας, συνοδευόμενους από τον γραμματέα κ. Γ. Στρατιώτη και τα μέλη του ΔΣ κκ Ισαβέλλα Μαστρανδρέου και Σοφία Σιδηρουργού.
Μετά την συζήτηση των προβλημάτων του πρωτογενή Τομέα, ακολούθησε η εισήγηση του κ. Νίκου Χρυσόγελου, ευρωβουλευτή των Οικολόγων Πράσινων / Ομάδα των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο και Περιφερειακού Συμβούλου Ν Αιγαίου με τον ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΑΝΕΜΟ, με θέμα "Περιφερειακή και αγροτική ανάπτυξη, πρωτογενής τομέας, θαλάσσιες προστατευόμενες περιοχές και βιώσιμη αλιεία. Σχεδιασμός και δυνατότητες στήριξης μέσω των ευρωπαϊκών πολιτικών".
Το πρωινό έκλεισε με παρεμβάσεις – ερωτήσεις των παρευρισκομένων.
Η απογευματινή συνάντηση πραγματοποιήθηκε στον προαύλιο χώρο του Γυμνασίου Κάσου, μετά από έγκριση της διευθύντριας κ. Αντωνίας Δεγαϊτα, και λόγω του εξαιρετικού ενδιαφέροντος , το θέμα παραγωγής βιολογικών ζωοτροφών, με τη χρήση συστήματος εταιρείας DYNAMIC FODDER , μονοπώλησε την εν λόγω συνάντηση. Η εισηγήτρια του θέματος, κ. Χριστιάνας Γαρδικιώτη, ήρθε στην Κάσο, από το Άστρος Κυνουρίας, προσκεκλημένη του ΑΣ Κάσου, μετά την πρόσφατη γνωριμία με τον διαχειριστή του Συνεταιρισμού στο συνέδριο «Νέες καλλιέργειες» που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα.
Στο χώρο του Γυμνασίου, είχε στηθεί και τραπέζι με αρκετά από τα τοπικά προϊόντα της Κάσου (ροϊκιο, κρίθαμο, κάπαρη, μέλι, σιτάκα, αλμυροτύρι, κλπ), προκειμένου οι προσκεκλημένοι να έχουν την δυνατότητα μιας πρώτης γνωριμίας με αυτά.
Η επόμενη ημέρα, 23/8, άρχισε με μια εθιμοτυπική επίσκεψη των προσκεκλημένων στο Δήμο Κάσου, όπου οι Δήμαρχος και Αντιδήμαρχος κκ. Δ. Ερωτόκριτος και Γ. Κουριαντάκης, ενημέρωσαν τον κ. Νίκο Χρυσόγελο, τα στελέχη του Οικολογικού Άνεμου Ν. Αιγαίου κκ Δημήτρη Γρηγοριάδη, Μιχάλη Κολούμπρη και Ντίνο Φούντη και την κ. Χριστιάνα Γαρδικιώτη για τα γενικότερα προβλήματα του νησιού μας.
Στη συνέχεια, οι προσκεκλημένοι μετέβησαν στη σάλα της Αγίας Μαρίνας, όπου η πρόεδρος του Συλλόγου Αγίας Μαρίνας κ. Θέκλα Κυριάκου τους καλωσόρισε με ένα θερμό χαιρετισμό και παραδοσιακά κεράσματα.
Η θεματολογία της δεύτερης ημέρας αναφερόταν στην ανακύκλωση. Αρχικά, έγινε μια σύντομη ενημέρωση για την προσπάθεια εφαρμογής ανακύκλωσης στην Κάσο. Ακολούθησε η εισήγηση του αντιπροέδρου της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας "Εθελοντές για το Περιβάλλον και τον Πολιτισμό της Ρόδου και Συντονιστή της Πολιτικής Κίνησης των Οικολόγων Πράσινων στα Δωδεκάνησα κ. Δ. Γρηγοριάδη για την εφαρμογή ανακύκλωσης στη Ρόδο
Το πρωινό έκλεισε με παρεμβάσεις – ερωτήσεις των παρευρισκομένων.
Όπως και την πρώτη ημέρα, η απογευματινή συνάντηση πραγματοποιήθηκε στον προαύλιο χώρο του Γυμνασίου Κάσου και άρχισε με την εισήγηση του κ. Δ. Γρηγοριάδη για τους τρόπους και τις μεθόδους κομποστοποίησης.
Στη συνέχεια, αλλάζοντας εντελώς θέμα, έγινε αναφορά στην αναγκαιότητα τυποποίησης τοπικών προϊόντων και της προσπάθειας ίδρυσης παρασκευαστηρίου παραδοσιακών προϊόντων στην Κάσο. Έγινε ειδική μνεία στην επιστολή του προέδρου του Συλλόγου Κασιωτών Ρόδου κ. Νίκου Κωνσταντινίδη Ιδιαίτερα συζητήθηκε το θέμα Νομικής μορφής των Κοινωνικών Επιχειρήσεων, που πιθανότατα να αποτελέσει μια αποτελεσματική λύση για τις όποιες μελλοντικές δραστηριότητες στην Κάσο.
Η τελευταία συνεδρίαση έκλεισε αρκετά αισιόδοξα και ελπιδοφόρα, με την προβολή του πρόσφατα βραβευθέντος ντοκιμαντέρ της νεαρής συμπατριώτισσάς μας, κ. Καλλιόπης Μαστρανδρέου, με θέμα την ανάπλαση της περιοχής του ενιαίου Δήμου Ελληνικού - Αργυρούπολης .
Μετά τη συνεδρίαση, ακολούθησε το αποχαιρετιστήριο δείπνο, με παραδοσιακά κασιώτικα εδέσματα, προσφορά όλων των συνδιοργανωτών στους καλεσμένους μας.
Ευχή όλων μας, αυτές οι δράσεις να έχουν όσο το δυνατό μεγαλύτερο θετικό αποτέλεσμα για το νησί μας και οι κατέχοντες αξιώματα να δείχνουν τη σοβαρότητα που τους αρμόζει.
Οι συνδιοργανωτές : ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΚΑΣΟΥ
ΕΞΩΡΑΪΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΓΙΑΣ ΜΑΡΙΝΑΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΟΧΩΡΙΟΥ και ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΚΑΣΟΥ ευχαριστούμε θερμά όλους όσους βοήθησαν στην πραγματοποίηση της διημερίδας και ιδιαίτερα τους χορηγούς μας: Νικολέτα Σοφίλα, Γιάννη Πέπη, Μιχάλη Ν. Βρετό, Ηλία Περσελή, Νικήτα Ιερομόναχο και Φραγκίσκο Οικονόμου,
Ιδιαίτερες ευχαριστίες απευθύνουμε στους ΟΙΚΟΛΟΓΟΥΣ – ΠΡΑΣΙΝΟΥΣ για την μοναδική και σημαντική οικονομική χορηγία τους, προκειμένου να καλύψουμε, κατά το δυνατό, μέρος των εξόδων της διημερίδας.
Κλείνοντας την αναφορά στη διημερίδα, ευχαριστούμε το κανάλι «ΙΡΙΔΑ», που κάλυψε όλες τις εκδηλώσεις και παράλληλα και άλλα τρέχοντα θέματα του νησιού μας, συμβάλλοντας έτσι, για άλλη μια φορά, στην προσωρινή έστω, διακοπή της απομόνωσης της Κάσου από τα τηλεοπτικά μέσα της Δωδεκανήσου, μιας απομόνωσης που διαιωνίζεται αδικαιολόγητα, χωρίς να προκαλεί καμία αντίδραση…

Διαδώστε αυτό το άρθρο


Δημοσίευση σχολίου

εχεις αμαξι?

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

ΔΕΣ ΕΔΩ ΣΕ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΧΡΟΝΟ ΤΑ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΠΛΟΙΩΝ

καραιτινος ενας κασιωτης ηρωας

Η λίστα ιστολογίων μου

Ετικέτες

βοηθατε γιατι παμε για φουντο