Συνολικές προβολές σελίδας

Πέμπτη 19 Ιουνίου 2008

ΑΙΟΛΙΚΑ ΠΑΡΚΑ




Μακριά από τους οικισμούς των νησιών και μέσα σε δάση και δασικές εκτάσεις, εφόσον αυτές δεν περιλαμβάνονται στον πυρήνα προστατευόμενων περιοχών μπορούν να στηθούν τα αιολικά πάρκα, σύμφωνα με το νέο κείμενο του ειδικού χωροταξικού πλαισίου για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Μετά τις έντονες αντιδράσεις που είχαν προκληθεί για διάφορες πτυχές του αρχικού σχεδίου, ιδίως σε ορισμένα νησιά, όπως η Σέριφος, το ΥΠΕΧΩΔΕ προχώρησε σε αλλαγές που φαίνεται ότι θα καθησυχάσουν τους νησιώτες.
Μερικές από τις αλλαγές αυτές είναι:
-Επιτρέπεται ρητά η χωροθέτηση αιολικών πάρκων εντός δασών και δασικών εκτάσεων. Εξαιρούνται όμως οι περιοχές απόλυτης προστασίας της φύσης, οι πυρήνες των εθνικών δρυμών, των κηρυγμένων μνημείων της φύσης και των αισθητικών δασών, καθώς και οι οικότοποι προτεραιότητας του δικτύου Natura 2000. Μάλιστα, η πρόβλεψη αυτή γίνεται χωρίς ειδικούς περιορισμούς, όπως ισχύει για παράδειγμα στην περίπτωση των ζωνών προστασίας της ορνιθοπανίδας.
-Συμπεριλαμβάνεται στους κανόνες για την «ορατότητα» ενός αιολικού πάρκου από μια κατοικημένη περιοχή στα νησιά, εκτός της Εύβοιας, το σύνολο των νησιωτικών οικισμών, ώστε οι κάτοικοί τους να μη βλέπουν παντού ανεμογεννήτριες. Βάσει των κανόνων αυτών οι ανεμογεννήτριες θα πρέπει να τοποθετούνται με τέτοιο τρόπο ώστε να καταλαμβάνουν συγκεκριμένο ποσοστό του ορίζοντα, για να μην αλλοιώσουν το τοπίο.
-Για όσα νησιά δεν είναι διασυνδεδεμένα με το δίκτυο της ΔΕΗ, περιορίζεται η δυνατότητα παραγωγής ενέργειας από τις ανεμογεννήτριες στο διπλάσιο του επιπέδου αιχμής της ζήτησης ? τουλάχιστον μέχρι τα νησιά να συνδεθούν με το δίκτυο.
-Για τα φωτοβολταϊκά πάρκα στα νησιά, εκτός Κρήτης και Εύβοιας, δίνεται προτεραιότητα στη δημιουργία μικρών εγκαταστάσεων, ενώ ζητείται να λαμβάνονται μέτρα για την περιορισμό της οπτικής όχλησης για πολυσύχναστες περιοχές.
Πηγή: KykladesNews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

εχεις αμαξι?

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

ΔΕΣ ΕΔΩ ΣΕ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΧΡΟΝΟ ΤΑ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΠΛΟΙΩΝ

καραιτινος ενας κασιωτης ηρωας

Η λίστα ιστολογίων μου



Ετικέτες

βοηθατε γιατι παμε για φουντο

Powered By Blogger