Συνολικές προβολές σελίδας

Σάββατο 4 Δεκεμβρίου 2010

ΞΕΣΗΚΩΘΗΚΑΝ ΦΟΡΕΙΣ ΚΑΙ ΤΑΞΕΙΣ ΣΤΑ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

Μεγάλες διαστάσεις έχει προσλάβει πλέον το πρόβλημα που δημιουργήθηκε εξαιτίας αποφάσεων που οι ιθύνοντες των Αθηνών επιχείρησαν να επιβάλουν στα Δωδεκάνησα με τα Προεδρικά Διατάγματα για τους οργανισμούς λειτουργίας της Περιφέρειας και της Γενικής Διοίκησης Αιγαίου. Ο ένας μετά τον άλλο οι φορείς της περιοχής μας εξεγείρονται και αντιδρούν, ζητώντας να αρθεί η αδικία που συντελέστηκε σε βάρος του νομού μας. Με ανακοινώσεις και ψηφίσματα οι πάντες ζητούν να τροποποιηθούν τα ΠΔ ώστε να έχουν οι Δωδεκανήσιοι όλες τις υπηρεσίες και τις Διευθύνσεις που ορίζει ο Καλλικράτης για την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και τη Γενική Διοίκηση και να μην είναι για μια φορά ακόμη οι φτωχοί συγγενείς της Ελλάδας.
Αναφερόμενος στο επίμαχο θέμα ο νομάρχης Δωδεκανήσου Γιάννης Μαχαιρίδης τόνισε ότι αυτό που διεκδικεί η περιοχή, είναι οι υπηρεσίες που έχουν θεσμοθετηθεί στην έδρα, να έχουν αντιστοίχιση και στο νομό Δωδεκανήσου.
«Και στο υπουργείο Εσωτερικών τονίσαμε ότι θέλουμε οι υπηρεσίες που υπάρχουν στη Σύρο να έχουν αντιστοίχιση και στη Ρόδο. Με το Προεδρικό Διάταγμα που δημοσιοποιήθηκε δημιουργούνται πλείστα όσα προβλήματα ακόμη και με τη στελέχωση των υπηρεσιών. Υπάρχουν στην περιοχή μας και αυτοτελή τμήματα που επιθυμούμε να συνεχίσουν να υφίστανται και μετά»δήλωσε χθες ο κ. Μαχαιρίδης, εκφράζοντας την αισιοδοξία του πως τα θέματα θα διευθετηθούν με τον διάλογο που έχει ξεκινήσει, αλλά και την ενημέρωση του υπουργείου Εσωτερικών, για ένα προεδρικό διάταγμα που πρέπει να τροποποιηθεί, για να λαμβάνει υπόψιν το δυναμικό του κάθε τόπου. «Κανένας υπάλληλος δεν πρόκειται να μετακινηθεί», υπογράμμισε αρκετές φορές ο κ. Μαχαιρίδης, ενώ σε ό,τι αφορά στη Γενική Διοίκηση, αναφέρθηκε στον αγώνα που δόθηκε για να γίνει έδρα η Ρόδος.
«Η δικαιολογία ήταν πως δεν μπορούσε να γίνει μεταφορά υπηρεσιών. Εμείς θέλουμε τη μία από τις τρεις Γενικές Διευθύνσεις στη Ρόδο», είπε ο νομάρχης Δωδεκανήσου προσθέτοντας πως ως αυριανός Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου δεν έχει πρόθεση να «ρίξει» κανένα νησί. «Στόχος μας είναι να εξυπηρετηθούν όλα τα νησιά στην Περιφέρεια χωρίς διακρίσεις. Δεν θα προσέχουμε ιδιαίτερα κάποια περιοχή γιατί τα προβλήματα των δύο νομών είναι κοινά. Θα συνεχίσουμε τους αγώνες μας γιατί την ευθύνη θα την έχουμε εμείς» , τόνισε ο κ. Γιάννης Μαχαιρίδης.
Σχολιάζοντας τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν στις Κυκλάδες και τα δημοσιεύματα του Τύπου της Σύρου, όπου καλείται ο υπουργός Γιάννης Ραγκούσης να μην κάνει αποδεκτά τα αιτήματα των Δωδεκανησίων, για να μην γίνει ανεπιθύμητο πρόσωπο ο κ. Μαχαιρίδης δήλωσε πως «την ευθύνη της διαδικασίας για τους δύο οργανισμούς έχει ο κ. Ντόπιος που στηρίχθηκε σε εισηγήσεις που του έγιναν. Το υπουργείο Εσωτερικών δεν έχει ακριβή απεικόνιση των νησιών και γι' αυτό δημιουργούνται τα όποια θέματα», συμπλήρωσε ο κ. Γιάννης Μαχαιρίδης. Το θέμα που ταλανίζει την περιοχή μας, απετέλεσε αντικείμενο συζήτησης και στη συνάντηση που είχε ο νομάρχης Δωδεκανήσου, με το προεδρείο της ΟΚΕ χθες το πρωί. Εξηγήσεις για όσα έχουν συμβεί, ζήτησε ο πρόεδρος της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής κ. Γιάννης Κουμπιάδης.
Τέλος, αναφερόμενος στην ορκωμοσία του Περιφερειακού Συμβουλίου, είπε ότι θα γίνει κανονικά στην έδρα της Περιφέρειας στη Σύρο, αν και η ημερομηνία δεν έχει οριστεί ακόμη.
Η αντίδραση του ΤΕΕ
Ως αντιαναπτυξιακούς χαρακτήρισε τους σχεδιασμούς που έχουν γίνει από το υπουργείο Εσωτερικών ο πρόεδρος του ΤΕΕ Ιάκωβος Γρύλλης στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε χθες το πρωί στη Νομαρχία πλαισιωμένος και από άλλα μέλη της διοίκησης και συγκεκριμένα τον κ. Α Πράντη, τον κ. Κ. Σκιαδόπουλο και τον πρώην πρόεδρο κ Πάνο Βενέρη. «Αν το σχέδιο του οργανισμού για την Περιφέρεια χαρακτηρίζεται επιεικώς αρνητικό για τα Δωδεκάνησα, το σχέδιο του οργανισμού της Γενικής Διοίκησης του Αιγαίου είναι ακόμη χειρότερο και αποτυπώνει με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο την όλη μεθόδευση. Υπενθυμίζουμε ότι ο Πειραιάς επιλέχθηκε ως έδρα υποτίθεται για λόγους συγκοινωνιακής εξυπηρέτησης όλων των νησιών του Αιγαίου. Αντί αυτού, διαπιστώνεται ότι οι πραγματικές προθέσεις αυτών που το σχεδίασαν είναι, η Σύρος να αποτελεί όχι μόνο το αποκλειστικό κέντρο διοίκησης της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου αλλά και όλου του Αιγαίου. Το γεγονός ότι από τις τρεις Γενικές Διευθύνσεις οι δύο προτείνονται στην Ερμούπολη και από τις 18 συνολικά Διευθύνσεις του Αιγαίου προβλέπονται οι 12 στην Ερμούπολη, κάνει απόλυτα σαφείς τους στόχους αυτών που το συνέταξαν» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Ιάκωβος Γρύλλης.«Δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτε με τους Κυκλαδίτες ούτε αντιδρούμε με ένα σκεπτικό μικροτοπικιστικής ιδιοτέλειας. Διεκδικούμε το αυτονόητο, να έχουν δηλαδή όλοι οι πολίτες της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου ίσα δικαιώματα και ευκαιρίες.Το ΤΕΕ τμ. Δωδεκανήσου, καλεί όλους τους πολίτες της Δωδεκανήσου να αντιδράσουν στην πρωτοφανή αυτή απαξίωση της περιοχής μας. Καλεί τους πολιτικούς εκπροσώπους να αντιδράσουν με δυναμικό τρόπο την κρίσιμη αυτή ώρα. Η κομματική νομιμοφροσύνη, από όπου και αν προέρχεται, δεν μπορεί να υπερισχύει της αξιοπρέπειάς μας και της ανάπτυξης του τόπου μας», τόνισε ο κ. Γρύλλης.
Το ψήφισμα του ΕΒΕΔ
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου, σε συνεδρίασή του, προέβη στην έκδοση ψηφίσματος - καταγγελίας για το απαράδεκτο περιεχόμενο των αποφάσεων που αγνοούν τη Δωδεκάνησο, την ιστορία της, την οικονομία της, την προοπτική της και τους κατοίκους της. «Η συστηματική και μεθοδική απαξίωση και η «αποψίλωση» της Δωδεκανήσου θα επιφέρει αρνητικές εξελίξεις σε όλα τα ζητήματα που συνθέτουν τη ζωή στα νησιά μας και θα στοιχίσει τόσο στις σημερινές όσο και στις επόμενες γενιές Δωδεκανησίων.Απαιτείται, η άμεση αντίδραση και αποκατάσταση της δικαιοσύνης, μέσα από τη συστράτευση του συνόλου των πολιτικών και θεσμικών εκπροσώπων του νομού.Απαιτείται, η άμεση τροποποίηση των οργανισμών λειτουργίας τόσο της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου όσο και της Γενικής Διοίκησης.
Πρέπει να γίνει απόλυτα κατανοητό και σαφές, σε κάθε αρμόδιο, ότι οι Δωδεκανήσιοι θα αγωνιστούν για την πορεία του τόπου τους αντίθετα στην προσπάθεια υπονόμευσης από όπου και αν προέρχεται», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο ψήφισμα του ΕΒΕΔ.
Η αντίδραση
του Γ. Παρασκευά
Η ευθύνη κατά τον κ. Γιάννη Παρασκευά ανήκει στους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους του νομού που πρέπει να συνεχίσουν να δίνουν μάχες γιατί η αφωνία μπορεί να αποτελεί πολιτικό προσόν για τις προσωπικές διαδρομές αλλά βλάπτει σοβαρά τα συμφέροντα του τόπου και των πολιτών. Σε επιστολή που έστειλε στον υπουργό Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση ζητά ουσιαστικά να αποκαταστήσει την αδικία που έκανε σε βάρος της Δωδεκανήσου τονίζοντας πως η λογική της διασποράς των Δ/σεων και τμημάτων με κριτήριο μόνο την ικανοποίηση τοπικιστικών απαιτήσεων, δε συνάδει με την απαίτηση της δημιουργίας του «άλλου κράτους». «Δεν ευελπιστώ σε μια απάντηση, γιατί η νομή και κατοχή της εξουσίας αποστασιοποιεί τον ασκούντα αυτήν από τον πολίτη, παρ΄ όλα αυτά όμως θα θέσω τα ερωτήματα για τα κριτήρια με τα οποία έγινε η χωροθέτηση των Γενικών Δ/σεων και τμημάτων.
Με ποια λογική και κριτήρια ο Νομός Δωδ/σου, ο μεγαλύτερος Νομός, ο Νομός με τους μεγαλύτερους ρυθμούς ανάπτυξης, ο Νομός με το μεγαλύτερο ακαθάριστο προϊόν φιλοξενεί, από τις 3 Γενικές Δ/σεις καμία, από τις 20 Δ/σεις 1 και από τα 100 τμήματα 13», ερωτά ο κ. Γιάννης Παρασκευάς.
Ο κ. Γιώργος Ζωγραφίδης
«Η εμμονή της νομαρχιακής πλειοψηφίας και των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ κατέστησε τη Ρόδο ένα Δήμο και τη Δωδεκάνησο δορυφόρο των Κυκλάδων.
Αυτή είναι δυστυχώς η πικρή αλήθεια. Η θέση χιλιάδων Δωδεκανησίων, εργαζομένων, επιχειρηματιών, ανθρώπων της τέχνης, των γραμμάτων και της δημοσιογραφίας, είναι και δική μου προσωπική θέση. Την εκφράζω ελεύθερα και σταθερά στα θεσμικά όργανα που συμμετέχω και είμαι πρόθυμος να πράξω ό,τι συντεταγμένα αποφασιστεί, προκειμένου να σταματήσει επιτέλους ο κατήφορος του τόπου μας και η αποψίλωση του από όσα με αγώνες και θυσίες κατέκτησε», αναφέρει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωση του ο νομαρχιακός σύμβουλος της μειοψηφίας Γιώργος Ζωγραφίδης.

Η συνεδρίαση της ΤΕΔΚΔ
Το ζήτημα των δύο οργανισμών αποτέλεσε αντικείμενο συζήτησης και στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΤΕΔΚΔ που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή του βουλευτή κ. Νίκου Ζωίδη.
"Μιλήσαμε για όσα έγιναν και τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίστηκε η Δωδεκάνησος. Oλοι τονίσαμε ότι προσπαθούμε για το αυτονόητο και στόχος μας είναι να μην συνεχιστεί η απαξίωση της Δωδεκανήσου. Ο κ. Ζωίδης μας ενημέρωσε για τις ενέργειες που έγιναν στην Αθήνα και τα δεδομένα που έχουμε μέχρι τώρα. Περιμένουμε να μας αντιμετωπίσουν όπως πρέπει και να προβούν σε όλες τις δέουσες ενέργειες" δήλωσε χθες ο πρόεδρος της ΤΕΔΚΔ Μιχάλης Κορδίνας.
«Στη συνεδρίαση μίλησα για τα προβλήματα που ανέκυψαν στη δομή της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και της Γενικής Διοίκησης και τις επαφές που έγιναν στην Αθήνα για να πάψει το πραξικόπημα που έγινε σε βάρος των συμφερόντων της Δωδεκανήσου. Μέλημα μας είναι να αντιμετωπιστεί ισότιμα η Δωδεκάνησος, και οι κάτοικοί της», δήλωσε ο βουλευτής κ. Νίκος Ζωίδης προσθέτοντας πως η τελική μορφή των οργανισμών που θα δημοσιοποιηθούν σε λίγες ημέρες θα είναι σύμφωνη με τις απαιτήσεις της περιοχης μας ΠΗΓΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

εχεις αμαξι?

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

ΔΕΣ ΕΔΩ ΣΕ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΧΡΟΝΟ ΤΑ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΠΛΟΙΩΝ

καραιτινος ενας κασιωτης ηρωας

Η λίστα ιστολογίων μου



Ετικέτες

βοηθατε γιατι παμε για φουντο

Powered By Blogger