Συνολικές προβολές σελίδας

Δευτέρα 7 Ιανουαρίου 2013

Η δημοκρατία απαιτεί ήθος και ποιότητα!



Σχετικά με τις εκλογές προεδρείου του Περιφερειακού Συμβουλίου Ν Αιγαίου και μελών της Οικονομικής Επιτροπής, οΝίκος Χρυσόγελος, επικεφαλής του ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΥ ΑΝΕΜΟΥ Ν. ΑΙΓΑΙΟΥ και ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων δήλωσε:
Η δημοκρατία αλλά και η χώρα μας υποφέρουν εξαιτίας των λαθών, της ανικανότητας αλλά και της έλλειψης ήθους και ποιότητας πολλών από τα πολιτικά στελέχη που κυβέρνησαν τη χώρα, χειρίστηκαν τις υποθέσεις σε τοπικό, νομαρχιακό, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο. Η διέξοδος από την κρίση απαιτεί αλλαγές στις πολιτικές, στο πολιτικό προσωπικό αλλά και στα άτομα που έχουν ευθύνη για την λήψη αποφάσεων - σε όποιο πολιτικό επίπεδο - που επηρεάζουν τη ζωή των πολιτών. Χρειαζόμαστε, ως κοινωνία, περισσότερη κι όχι λιγότερη δημοκρατία, περισσότερη και ουσιαστικότερη συμμετοχή στη διαδικασία λήψης πολιτικών αποφάσεων, πιο συμμετοχικές μορφές δημοκρατίας. Χρειαζόμαστε, σε πολιτικό επίπεδο, αναβάθμιση της πολιτικής λειτουργίας και της αποτελεσματικότητας των θεσμών, πολιτικές που βελτιώνουν άμεσα τη ζωή των πολιτών, ενδυναμώνουν την κοινωνική συνοχή, θέτουν τις βάσεις για κοινωνικά και περιβαλλοντικά υπεύθυνη οικονομία και αποφάσεις που ενισχύουν την στροφή προς ένα βιώσιμο μέλλον για όλους και όλες. Όλα αυτά δεν πρόκειται να επιτευχθούν, βέβαια, αν δεν αλλάξουν και το μοντέλο πολιτικής και η συμπεριφορά του εκάστοτε πολιτικού προσωπικού.
Οι πολιτικοί έχουν μεγάλη ευθύνη να αποδεικνύουν ότι έχουν λάβει το μήνυμα και αλλάζουν και οι ίδιοι, αν επιμένουν να συμμετέχουν στο σημερινό πολιτικό γίγνεσθαι. Μικροπολιτικές συμπεριφορές, έλλειψη ήθους και πολιτικές χωρίς αρχές ενισχύσουν την βαθιά πολιτική κρίση και την απαξίωση της πολιτικής στα μάτια των πολιτών. Πολύ περισσότερο που στις μικρότερες κλίμακες, όπως είναι για παράδειγμα η περιφέρεια, όλοι και όλες γνωριζόμαστε. Ένα τέτοιο θέμα μικροπολιτικής αντιμετώπισης των θεσμικών και δημοκρατικών διαδικασιών αναδεικνύει η στάση του κ Μπάμπη Κόκκινου, επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο Περιφερειακό Συμβούλιο Ν. Αιγαίου. Βασιζόμενος στο προβληματικό θεσμικό πλαίσιο που υπάρχει από τον ¨Καλλικράτη” επιδίωξε να καταλάβει η παράταξη του και τις δυο θέσεις που αντιστοιχούν στην αντιπολίτευση στο προεδρείο του Περιφερειακού Συμβουλίου. Όπως είναι γνωστό η πλειοψηφία, σύμφωνα με τον νόμο, καταλαμβάνει τη θέση του προέδρου, ενώ το σύνολο των παρατάξεων της αντιπολίτευσης τις δύο υπόλοιπες θέσεις, δηλαδή αυτή του Αντιπροέδρου και αυτή του Γραμματέα του προεδρείου. Ο κ Κόκκινος όχι μόνο πρότεινε και 2 θέσεις να καλυφθούν από εκπροσώπους της παράταξής του (αποκλείοντας έτσι τις υπόλοιπες παρατάξεις της περιφέρειας) επιδεικνύοντας έλλειμμα θεσμικής και δημοκρατικής κουλτούρας αντίληψης αλλά χρησιμοποίησε και ανεπίτρεπτα και άστοχα επιχειρήματα προσπαθώντας να τεκμηριώσει πολιτικά την αντιδημοκρατική αυτή πρακτική. Στην ανακοίνωση και την τεκμηρίωση δήλωσε ότι “ο Νίκος Χρυσόγελος μας απογοήτευσε και λόγω και των υποχρεώσεών του στο Ευρωκοινοβούλιο δεν ανταποκρίνονταν στις υποχρεώσεις του γραμματέα με αποτέλεσμα να αντικαθίσταται μονίμως από συμβούλους της παράταξής μας”
Ο κ Κόκκινος αποδεικνύεται αδιάβαστος αλλά και υπέπεσε σε σοβαρά πολιτικά λάθη, ανεπίτρεπτα για έναν επαγγελματία πολιτικό. Προσωπικά είμαι από αυτούς που έχουν “χάσει” ελάχιστα από τα Περιφερειακά Συμβούλια ακόμα και μετά την εκλογή μου στο Ευρωκοινοβούλιο, γιατί όπως έχω πει από την αρχή, για μένα ήταν και παραμένει πολιτική και προσωπική επιλογή η συμμετοχή μου στο Περιφερειακό Συμβούλιο για να συμβάλω προσωπικά και συλλογικά με τον Οικολογικό Άνεμο στην αναβάθμιση της ζωής των πολιτών στα νησιά, στην υιοθέτηση κατάλληλων νησιωτικών πολιτικών καθώς και στην ανάδειξη του σημαντικού ρόλου που μπορεί να παίξει η νησιωτική μας περιφέρεια στις οικονομικές, κοινωνικές και πολιτισμικές εξελίξεις στη χώρα μας και, γιατί όχι, και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Από την άλλη, βέβαια, ξέχασε ότι δεν ήμουν εγώ αλλά ο εκπρόσωπος της παράταξής του που απουσίαζε συχνά από το προεδρείο. Επίσης, και ο προτεινόμενος ως Γραμματέας απείχε σε πολλές από τις συνεδριάσεις. Σε μια τέτοια βάση, αν ίσχυε ως επιχείρημα οι απουσίες από τις συνεδριάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου, ο κ Κόκκινος δεν θα έπρεπε λοιπόν να προτείνει καν άτομα από την παράταξή του για τη θέση αντιπροέδρου και Γραμματέα. Δυστυχώς με τέτοιες μικροπολιτικές συμπεριφορές δεν αναβαθμίζεται η λειτουργία του Περιφερειακού Συμβουλίου.
Και προσωπικά και ως ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΣ ΑΝΕΜΟΣ Ν. Αιγαίου - ανεξάρτητα από την μη υποβολή εκ νέου υποψηφιότητας ως Γραμματέας αφού ο νόμος δεν αφήνει τέτοια δυνατότητα χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της μείζοντος αντιπολίτευσης - θα συνεχίσουμε με την κριτική αλλά και τις προτάσεις και πρωτοβουλίες μας να συμβάλλουμε στην αντιμετώπιση των προβλημάτων των νησιωτικών κοινωνιών μας και της περιφέρειας συνολικά. Ενισχύοντας τη συνεργασία με τους επαγγελματικούς και κοινωνικούς φορείς, φέρνοντας πιο κοντά τα νησιά με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς αλλά και θέτοντας τα θέματα της νησιωτικότητας, της οικολογικής και κοινωνικής βιωσιμότητας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και δουλεύοντας συλλογικά για τη δημιουργική παρουσία μας στο Περιφερειακό Συμβούλιο Ν. Αιγαίου. Αλλά και αναδεικνύοντας ένα διαφορετικό πολιτικό ήθος και μια διαφορετική πολιτική που θα αποδεικνύει καθημερινά, στα μικρά και στα μεγάλα, ότι δεν είμαστε όλοι ίδιοι, δεν είναι όλες οι πολιτικές ίδιες.
Για μας η σύνθεση του Προεδρείου δεν είναι το βασικό πρόβλημα του Περιφερειακού Συμβουλίου. Η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση καλείται σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες που ζει η χώρα μας αλλά και τα νησιά μας, να αναλάβει πιο ουσιαστικούς ρόλους, παρά τις ελλείψεις και τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει και στα οποία έχει συνεισφέρει και ο “Καλλικράτης”. Βασικός ρόλος της σήμερα πρέπει να είναι η διαμόρφωση και η επιδίωξη υλοποίησης ενός συνεκτικού σχεδίου για την απασχόληση, την αναζωογόνησης της οικονομίας μέσα από την στροφή της σε πράσινες δραστηριότητες και την κοινωνική συνοχή ώστε να αποτελέσει το (σχέδιο) κύριο εργαλείο περιορισμού των επιπτώσεων της κρίσης στο Νότιο Αιγαίο αλλά και συνεισφοράς της περιφέρειας μας σε ένα διαφορετικό σχέδιο διεξόδου της χώρας από την κρίση
Με δεδομένο πάντως ότι ως παράταξη επιδιώκουμε περισσότερες γυναίκες να εκπροσωπηθούν στα Περιφερειακά και Δημοτικά Συμβούλια και στο Κοινοβούλιο, θεωρούμε σημαντική την εκλογή γυναίκας, της κας Μπαφίτη Ανδριάνας - Γεωργίας, ως πρώτης γυναίκας - προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου Ν. Αιγαίου. Ελπίζουμε ότι θα εργαστεί μέσα από τον θεσμικό της ρόλο για το σύνολο του Περιφερειακού Συμβουλίου, για όλα τα νησιά και για όλους τους πολίτες της περιφέρειας Ν Αιγαίου»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

εχεις αμαξι?

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

ΔΕΣ ΕΔΩ ΣΕ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΧΡΟΝΟ ΤΑ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΠΛΟΙΩΝ

καραιτινος ενας κασιωτης ηρωας

Η λίστα ιστολογίων μου



Ετικέτες

βοηθατε γιατι παμε για φουντο

Powered By Blogger