Συνολικές προβολές σελίδας

Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2013

ΝΕΑ ΚΛΟΠΗ ΣΤΗΝ ΚΑΣΟ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ-Συνελήφθη ένας 25χρονος ημεδαπός για κλοπή στην Κάσο
Συνελήφθη σήμερα (28-03-2013) το πρωί στην Κάσο, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Σταθμού Κάσου, ένας 25χρονος ημεδαπός κατηγορούμενος για κλοπή.
Ειδικότερα, στο πλαίσιο διερεύνησης σχετικής καταγγελίας διαπιστώθηκε ότι, σήμερα πρώτες πρωινές ώρες, ο 25χρονος μπήκε από ανασφάλιστη πόρτα σε κατάστημα εμπορίας τροφίμων, στο οποίο στεγάζεται γραφείο εξυπηρέτησης πελατών τράπεζας και αφού παραβίασε συρτάρι του εν λόγω γραφείου αφαίρεσε χρηματικό ποσό.
Ο δράστης εντοπίστηκε από αστυνομικούς σήμερα το πρωί και βρέθηκε στην κατοχή του το χρηματικό ποσό των 3.470 ευρώ, το οποίο κατασχέθηκε και αποδόθηκε στον υπεύθυνο.
Σε βάρος του συλληφθέντα, ο οποίος εξεταζόμενος παραδέχτηκε την πράξη του, σχηματίστηκε δικογραφία αυτόφωρης διαδικασίας.

Παρασκευή, 22 Μαρτίου 2013

Ο ΕΜΙΡΗΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ... ΚΑΚΟΜΟΙΡΗΣ!


Ο ΕΜΙΡΗΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ... ΚΑΚΟΜΟΙΡΗΣ!

ΝΟΟΤΡΟΠΙΑ GOLDEN BOYS ΕΠΙ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑ
Ο 80χρονος Πρόεδρος ΕΧΑΕ Γεωργανάς Ιάκωβος διόρισε τον Γ. Εμίρη Διευθύνοντα Σύμβουλο ΤΑΙΠΕΔ στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΧΑΕ και εκείνος το δέχθηκε για λίγα ευρώ μηνιαίως αντί να δίνει τον πολύτιμο χρόνο του στο...
ΤΑΙΠΕΔ. Η Τρόϊκα το θεωρεί απαράδεκτο. Πρόφαση ότι είχε την θέση αυτή ο τέως Δ/νων Συμβούλος ΤΑΙΠΕΔ Κ. Μητρόπουλος, που είχε όμως ορισθεί στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΧΑΕ όταν ήταν στη EUROBANK ως εκπρόσωπος της EUROBANK και διατήρησε τη θέση ενώ ήταν στο ΤΑΙΠΕΔ για να παίρνει και εκείνος πρόσθετα χρήματα. Φοβερά πράγματα γίνονται ακόμα με τα golden boys που 'κονομάνε από δέκα διαφορετικές πλευρές.

Τετάρτη, 13 Μαρτίου 2013

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΜΕ ΗΘΟΣ


Βαρουφάκης: Τρεις μεταρρυθμίσεις που μας γλυτώνουν από το μνημόνιο


Βαρουφάκης: Τρεις μεταρρυθμίσεις που μας γλυτώνουν από το μνημόνιο
Η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει εναποθέσει όλες της τις ελπίδες στον συνδυασμό λιτότητας-μετά-μεταρρυθμίσεων. Η λιτότητα υποτίθεται ότι θα δαμάσει τα ελλείμματα - και, μακροπρόθεσμα, τα χρέη - ενώ οι μεταρρυθμίσεις θα φέρουν τις ιδιωτικές επενδύσεις και, έτσι, την ανάκαμψη.
Οι ελληνικές κυβερνήσεις, των τελευταίων τριών ετών, συναινούν σε αυτή την πολιτική, εφαρμόζουν τη λιτότητα και υπόσχονται τις μεταρρυθμίσεις οσονούπω. Οι υπόλοιποι «σφαζόμαστε» για το αν η μνημονιακή λιτότητα αποτυγχάνει επειδή οι μεταρρυθμίσεις δεν έγιναν όσο σβέλτα έπρεπε (η «μνημονιακή» άποψη) ή αν η λιτότητα που επιβάλει το Μνημόνιο δημιουργεί συνθήκες κατάρρευσης στις οποίες οι μεταρρυθμίσεις δεν μπορούν να ευδοκιμήσουν (η «αντι-μνημονιακή» πεποίθηση, που είναι και δική μου). Δυστυχώς, αυτό το δίπολο μας εγκλωβίζει σε έναν διχασμό που επιδεινώνει την Κρίση, μειώνοντας τις αντιστάσεις της κοινωνίας μας σε αυτές.
Το χειρότερο είναι ότι αυτός ο διχασμός δεν είναι καν αναγκαίος. Μπορούμε κάλλιστα να διατηρήσουμε ο καθένας τις απόψεις του για το Μνημόνιο (και κατά πόσον αποτελεί φάρμακο ή δηλητήριο) αλλά να βρούμε κοινό τόπο όσον αφορά τις βασικές μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη ο τόπος. Και που τις έχει ανάγκη έτσι κι αλλιώς, ακόμα κι αν αρχίζει ο ουρανός να βρέχει επενδύσεις και δάνεια με αρνητικά επιτόκια.
Πράγματι, το στείρο δίπολο Μνημονιακών-Αντιμνημονιακών μπορεί να σπάσει ή, τουλάχιστον, να «γαληνεύσει», στο πλαίσιο μιας σοβαρής, άνευ φόβου και πάθους, συζήτησης περί αναγκαίων μεταρρυθμίσεων. Σίγουρα υπάρχουν μεταρρυθμίσεις στις οποίες θα συμφωνήσουμε όλοι, ανεξάρτητα του αν πρεσβεύουμε την εφαρμογή ή την ανατροπή της μνημονιακής λιτότητας. Το ερώτημα είναι: Ποιες είναι αυτές;
Ο κίνδυνος για μια τέτοια συζήτηση είναι ότι θα αποπροσανατολιστεί είτε προς την κατεύθυνση γενικόλογης συναίνεσης, που όμως στην πράξη δεν οδηγεί πουθενά (π.χ. «να χτυπηθεί η φοροδιαφυγή»), είτε προς την κατεύθυνση μιας τιτάνιας σύγκρουσης (π.χ. για το αν θα πρέπει να απολυθούν εκατοντάδες χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι). Με στόχο την αποφυγή τέτοιου αδιεξόδου, επιτρέψτε μου να αναφερθώ σε τρεις μεταρρυθμίσεις που αξίζει να συζητήσουμε και οι οποίες μπορεί να αποτελέσουν πεδίο συμφωνίας.
Μεταρρύθμιση 1: Ενιαίο καθεστώς εξαρτημένης-μισθωτής εργασίας
Όταν επέστρεψα στην Ελλάδα, το 2000, θυμάμαι το σοκ που ένιωσα όταν συνειδητοποίησα πόσοι εργαζόμενοι, ιδίως νέοι, εργάζονταν με «μπλοκάκι», με δελτίο παροχής υπηρεσιών, λες και ήταν υδραυλικοί. Ακόμα περισσότερο με είχε εξοργίσει το γεγονός ότι κανείς, στην Ελλάδα, δεν κατανοούσε την οργή μου με την πρακτική της συνειδητής διχοτόμησης της αγοράς εργασίας μεταξύ προστατευόμενης μισθωτής εργασίας και μισθωτής εργασίας με μπλοκάκι, όπου ο μισθός αντιμετωπίζεται όπως μια οποιαδήποτε τιμή (π.χ. των μαρουλιών ή της επισκευής μιας βρύσης από ελεύθερο επαγγελματία-υδραυλικό). Ότι ακόμα και τα συνδικάτα, πέραν κάποιων εθιμοτυπικών δηλώσεων, δεν έδειχναν καμία διάθεση να κινητοποιηθούν εναντίον αυτού του ιδιότυπου, σκανδαλώδους - καθαρά ελληνικού - θεσμού.
Αυτός ο διαχωρισμός πρέπει, ιδίως τώρα, εν μέσω Κρίσης, να μας εξοργίζει όλους. Αριστερούς, Μνημονιακούς, αντιπολιτευόμενους, κυβερνητικούς, νεοφιλελεύθερους και αντι-Μνημονιακούς. Όπως και να το δούμε το θέμα, η κατάσταση στην αγορά εργασίας είναι διαβολική. Έχουμε δημιουργήσει μια (όλο και διογκούμενη) κατηγορία εργαζόμενων οι οποίοι (α) παρέχουν εξαρτημένη μισθωτή εργασία αλλά αναγκάζονται να το κάνουν σαν η εργασία τους να ήταν ένα οποιοδήποτε εμπόρευμα και (β) δεν έχουν καν το δικαίωμα να επιλέγουν πώς θα αυτο-ασφαλιστούν αλλά, αντίθετα, υποχρεώνονται να πληρώνουν ασφάλιστρα σε έναν συγκεκριμένο οργανισμό, το ΤΕΒΕ, ανεξάρτητα των εισοδημάτων τους, γνωρίζοντας ότι η πρόνοια και οι συντάξεις που θα λάβουν ως αντάλλαγμα (αν λάβουν), όταν τη χρειαστούν, δεν αξίζει τα χρήματα που καταβάλουν.
Αυτή η πραγματικότητα έπρεπε, φίλες και φίλοι, να εξαγριώνει Αριστερούς και Δεξιούς, θιασώτες της απορρύθμισης της αγοράς εργασίας και όσους πιστεύουν ότι μια πολιτισμένη κοινωνία πρέπει να αντιμετωπίζει την εργασία ως κάτι που υπερβαίνει την έννοια του εμπορεύματος, του οποίου η τιμή και η ποσότητα καλώς προσδιορίζεται αποκλειστικά από την αγορά. Οι νεοφιλελεύθεροι γνωρίζουν ότι μια τέτοια διχοτομημένη αγορά εργασίας σημαίνει κάτι απλό: όπως το κακό, το κάλπικο, χρήμα διώχνει το καλό χρήμα (ο νόμος του Gresham), έτσι και οι κακές θέσεις εργασίας (εκείνες με το μπλοκάκι) διώχνουν τις καλές. Όσο για τους Αριστερούς, κι αυτοί γνωρίζουν (αν έχουν διαβάσει τον Μαρξ τους) ότι μια διχοτομημένη αγορά εργασίας όχι μόνο αυξάνει την εκμετάλλευση μεγάλης μάζας φοβισμένων και ανασφαλών εργαζόμενων αλλά, παράλληλα, μειώνει την ενεργό ζήτηση αγαθών και υπηρεσιών, βαθαίνοντας την Κρίση.
Να, λοιπόν, μια ευκαιρία για να συμφωνήσουμε ότι αυτό το καθεστώς διχοτόμησης της αγοράς εργασίας πρέπει να λήξει άμεσα. Το δύσκολο θα είναι να συμφωνήσουμε ποια εξασφάλιση πρέπει να έχει ένας μισθωτός, τι αποζημίωση πρέπει να προβλέπεται σε περίπτωση απόλυσης, πόση πρέπει να είναι η συμμετοχή του εργοδότη στην κοινωνική ασφάλιση του εργαζόμενου κ.λπ. Όμως, από τη στιγμή που συμφωνήσουμε σε αυτά, θα πρέπει να ισχύουν για όλους τους εργαζόμενους. Χωρίς καμία εξαίρεση. Δια ροπάλου. (Και μη μου πείτε ότι αυτό είναι δύσκολο να επιβληθεί. Και η φορολόγηση είναι δύσκολο να επιβληθεί, αλλά δεν ακούω κανέναν να υποστηρίζει ότι πρέπει να καταργηθεί η υποχρεωτικότητα της καταβολής φόρων, επειδή η επιβολή της είναι δύσκολη!)
Πρόταση 1: Επανεξέταση των συμβάσεων εργασίας και νομική κατοχύρωση της υπαγωγής όλων των εργαζόμενων οι οποίοι τελούν υπό καθεστώς εξαρτημένης εργασίας σε αυτές (π.χ. είναι υποχρεωμένοι να παρουσιάζονται συγκεκριμένες ώρες στον χώρο δουλειάς, τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα, για πάνω από δύο μήνες) με πλήρη κατάργηση της πρακτικής της πρόσληψης με δελτίο παροχής υπηρεσιών.
Μεταρρύθμιση 2: Κατάργηση της υποχρεωτικότητας του ΤΕΒΕ
Αυτό που συμβαίνει με το ΤΕΒΕ στη χώρα μας είναι εξωφρενικό. Σκεφτείτε το: Αποφασίζει ένας νέος άνθρωπος να ξεκινήσει, π.χ. με δύο-τρεις φίλους, μια δουλειά και, χωρίς να ξέρει πώς θα πάει, τον αναγκάζουμε να πληρώνει ένα σοβαρό ποσό, μηνιαίως, σε ασφαλιστικό ταμείο το οποίο ούτε διαλέγει, ούτε σοβαρές υγειονομικές υπηρεσίες του προσφέρει και ούτε θα του δώσει σύνταξη της προκοπής, αν θα του δώσει. Αν, μάλιστα, έπειτα από π.χ. δύο χρόνια, η δουλειά αυτή κλείσει, τα χρήματα που κατέβαλε στο ΤΕΒΕ χάθηκαν. Ανεπιστρεπτί. Και σαν να μην έφτανε αυτό, το ποσόν που πληρώνει είναι ανεξάρτητο από τα καθαρά του εισοδήματα. Πληρώνει το ίδιο είτε η επιχείρηση «στήνεται» και δεν έχει ακόμα έσοδα είτε έχει μεγάλα κέρδη.
Αν το καλοσκεφτούμε, πρόκειται για έναν ξενδιάντροπο κεφαλικό φόρο που αποτελεί τεράστιο αντικίνητρο για να ξεκινήσει κάποιος μια δουλειά. Μάλιστα, υπό το σημερινό καθεστώς της μισθωτής εργασίας με μπλοκάκι, όπου για να αποκτήσει ο εργαζόμενος μπλοκάκι υποχρεώνεται να συμβληθεί με το ΤΕΒΕ, είναι σαν να φορολογούμε τον πιο αδύναμο εργαζόμενο οδηγώντας τον, ουσιαστικά, στην αγκαλιά του ΟΑΕΔ. Για να σας δώσω ένα παράδειγμα, σε ευρυνητικό πρόγραμμα που γνωρίζω καλά, προβλεπόταν αμοιβή για μεταπτυχιακούς φοιτητές, 10 χιλιάδων τον χρόνο. Επειδή, όμως, για πάνω από τις 5 χιλιάδες ετήσιο εισόδημα ο μισθωτός αναγκάζεται (βλ. πιο πάνω) να εργάζεται με μπλοκάκι, οι νέοι επιστήμονες θα εξαναγκάζονταν να πληρώσουν, πέραν των κανονικών φόρων, το ΤΕΒΕ και, ενίοτε, τον κεφαλικό φόρο για το μπλοκάκι – αφήστε τη γραφειοκρατία του να γραφτούν στο ΤΕΒΕ, να πάρουν δελτίο παροχής από την Εφορία, να πρέπει να κάνουν δήλωση ΦΠΑ κ.λπ. Δεν είναι περίεργο ότι προτίμησαν να μην αποδεχθούν την ερευνητική θέση που τους προσφέραμε.
Πρόταση 2: Κατάργηση της υποχρεωτικότητας του ΤΕΒΕ για τους ελεύθερους επαγγελματίες. Στο πλαίσιο της άσκησης ελεύθερου επαγγέλματος, ας επιλέξουν ελεύθερα τον τρόπο με τον οποίο θα ασφαλιστούν ή θα αποταμιεύσουν. Αν το ΤΕΒΕ μπορεί να τους παράσχει καλύτερες υπηρεσίες από την αυτο-ασφάλιση, τότε από μόνοι τους θα επιλέξουν να συμβληθούν σε αυτό. Δεδομένου μάλιστα ότι, με την Πρόταση 1 πιο πάνω, κανείς μισθωτός δεν θα έχει πλέον ανάγκη το ΤΕΒΕ (καθώς το εξάμβλωμα της εξαρτημένης-εργασίας-με-μπλοκάκι θα αποτελεί παρελθόν) πρόβλημα ουδέν.
Μεταρρύθμιση 3: Κατάργηση της προ-πληρωμής του ΦΠΑ
Είναι δυνατόν, ιδίως σε αυτή την εποχή της Κρίσης, επιχειρήσεις που βουλιάζουν επειδή οι πελάτες τους καθυστερούν μήνες και χρόνια να τις εξοφλήσουν (για αγαθά και υπηρεσίες που έλαβαν) να πρέπει να προκαταβάλουν τον ΦΠΑ; Από πού κι ως πού ο ΦΠΑ καταβάλεται προτού εισπραχθεί το τίμημα από την επιχείρηση; Με το ισχύον καθεστώς, οι επιχειρήσεις τελούν υπό καθεστώς ομηρείας κακοπληρωτών και κλείνουν, καθώς το κράτος εισπράττει το μερτικό του από συναλλαγές που δεν ολοκληρώθηκαν και που μπορεί ποτέ να μην ολοκληρωθούν.
Πρόταση 3: Πολύ απλά, ο ΦΠΑ να καταβάλεται την ημέρα της είσπραξης και όχι με την έκδοση του τιμολογίου. Ούτε πριν, ούτε και μετά. Στην εποχή του web-banking δεν υπάρχει κανένας λόγος να μη σταματήσει αυτός ο παραλογισμός που οδηγεί επιχειρήσεις στο λουκέτο και καταστρέφει ζωές.
Επίλογος
Μια λέξη κυριαρχεί κάθε φορά που ένα καθεστώς τελεί υπό κατάρρευση. Η λέξη «μεταρρυθμίσεις». Να θυμίσω στους νεότερους ότι η δική μας γενιά (των πενηντάρηδων) πρωτογνώρισε την έννοια των «μεταρρυθμίσεων» από τις ατέρμονες συζητήσεις που γινόντουσαν στη Σοβιετική Ένωση (και στο πλαίσιο των οποίων οι δυτικοί Κρεμλινολόγοι κατέτασσαν τους διάφορους σοβιετικούς ηγέτες στις κατηγορίες «μεταρρυθμιστές» και «σκληροπυρηνικοί».
Σήμερα που η Ελλάδα τελεί υπό κατάρρευση έχουμε υποχρέωση, από τη μία, να συζητάμε έντονα το αν η μνημονιακή πολιτική θα επισπεύσει ή θα αποτρέψει την ολοκληρωτική κατάρρευση αλλά, από την άλλη, να συνεννοηθούμε για κάποιες βασικές μεταρρυθμίσεις, αλλαγές, εξορθολογισμό – πείτε το όπως θέλετε. Γιατί ό,τι και να γίνει με το Μνημόνιο, την ΕΚΤ, την Ευρωζώνη και τα λοιπά «μεγάλα» ζητήματα, πρέπει να κοιτάξουμε τα «μικρά» που όμως, όσο μικρά και να 'ναι, αποτελούν καρκινώματα που καταστρέφουν το δυναμικό της κοινωνικής μας οικονομίας. Ας βρούμε πού υπάρχει κοινός τόπος και ας δράσουμε, τουλάχιστον, σε αυτόν.
ΠΗΓΗ DAILY24NEWSGR

Κυριακή, 10 Μαρτίου 2013

ΒΗΜΑ FM ΦΥΓΑΜΕ καθε κυριακη με τον ΑΝΤΩΝΗ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΑΚΗ

Ενσωματωμένη εικόνα 2Ενσωματωμένη εικόνα 1Κυριακή (10/3/2013) 9-10 το βράδυ στον ΒΗΜΑ FM (99,5) και στην εκπομπή «ΦΥΓΑΜΕ» του Αντώνη Καραγιαννάκη, καλεσμένοι είναι ο συγγραφέας Ευενία Φακίνου  (1ο μέρος) και ο πιανίστας – συνθέτης Θοδωρής Οικονόμου (2ο μέρος) με τις τρέχουσες δραστηριότητες τους και τις ταξιδιωτικές τους εμπειρίες σε Σύμη και Κάσο αντίστοιχα! Καλή ακρόαση!!!

H τρόϊκα μας προβάρει το κουστούμι των 470 ευρώ μηνιαίως!!!
H τρόϊκα μας προβάρει το κουστούμι των 470 ευρώ μηνιαίως!!!
Σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την ανεργία με θέσπιση «ειδικού μισθού» 470 ευρώ, μέσω της απορρόφησης 400.000 και πλέον ανέργων σε θέσεις κοινωνικής εργασίας προτείνουν στο υπουργείο Εργασίας στελέχη της Τρόικας, στα πρότυπα μάλιστα ανάλογου προγράμματος μαζικής απασχόλησης ανέργων που εφαρμόστηκε... στη Λετονία!
Η πρόταση κατατέθηκε, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Τύπου της Κυριακής, στις επαφές που είχαν τα τεχνικά στελέχη της Τρόικας με τη γενική γραμματέα του υπουργείου Εργασίας Αννα Στρατινάκη την περασμένη εβδομάδα, ενώ ταυτόχρονα ήταν σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις για τη νέα ρύθμιση χρεών προς τα ασφαλιστικά ταμεία και τις εφορίες ανάμεσα στην ηγεσία του υπουργείου και τους επικεφαλής της Τρόικας.
Η πρόταση των δανειστών ως προς το σκέλος της μαζικής απορρόφησης ανέργων έως ένα βαθμό έρχεται να παραβιάσει... ανοιχτές πόρτες, καθώς ήδη έχει ανατεθεί από το υπουργείο στον ΟΑΕΔ η κατάρτιση προγράμματος για 400.000 οικογένειες που δεν έχουν κανένα εργαζόμενο.
Το ενδιαφέρον, όμως, που έρχεται μέσα από την πρόταση των τεχνικών κλιμακίων είναι ότι προτάθηκε ο ειδικός μισθός πρόσληψης αυτών των ανέργων να μην έχει ασφαλιστικές κρατήσεις (θα έχει μόνο ιατροφαρμακευτική περίθαλψη), δηλαδή να είναι 20% κάτω από το νομοθετημένο βασικό μισθό των 586 ευρώ, με στόχο να απορροφηθούν όσο το δυνατό περισσότεροι -και κυρίως οι μακροχρόνια άνω των 12 μηνών- άνεργοι σε σίγουρες θέσεις απασχόλησης, όπως οι κοινωνικές δομές των δήμων, με πεντάμηνες συμβάσεις για κοινωνική και κοινωφελή εργασία.
Η επιλογή ενός τόσο θηριώδους προγράμματος προσιδιάζει στη θεωρία του «έσχατου εργοδότη», δηλαδή του κράτους που μπορεί να απορροφήσει, λόγω των αναγκών που έχει σε υποστήριξη των κοινωνικών του υποδομών, έναν τόσο μεγάλο αριθμό ανέργων για τα επόμενα τρία με τέσσερα χρόνια. Για το λόγο αυτό, οι δανειστές έφεραν ως παράδειγμα τη Λετονία όπου και εκεί μετά την υπαγωγή της χώρας υπό διεθνή οικονομικό έλεγχο και μετά τα σκληρά μέτρα λιτότητας που επιβλήθηκαν, ένα μεγάλο τμήμα του πληθυσμού οδηγήθηκε στην ανεργία, και προ του κινδύνου να διαλυθούν τελείως οι κοινωνικές υποδομές που απέμειναν στο κράτος αποφασίστηκε η ένταξη σχεδόν του 10% του εργατικού της δυναμικού σε προγράμματα κοινωφελούς εργασίας: συντήρηση οδικών δικτύων σε τοπικό επίπεδο, παροχή φροντίδας σε ιδρύματα για φτωχούς και απόρους, έργα καθαρισμού και προστασίας του περιβάλλοντος, κ.λπ.
Το «μοντέλο» της Λετονίας φαίνεται λοιπόν ότι «γοήτευσε» την Τρόικα και προτείνει την εφαρμογή ενός ανάλογου προγράμματος στην Ελλάδα του 1.350.000 (επίσημα καταγεγραμμένων) ανέργων. Στο θέμα του μισθού, η επιλογή των 470 ευρώ, έχει εξήγηση και δεν συνδυάζεται, όπως ανέφεραν στον «ΤτΚ» στελέχη του υπουργείου Εργασίας, με καμία απολύτως παρέμβαση στο νομοθετημένο μισθό των 586 ευρώ. Εφεραν ως παράδειγμα τη νομοθετική πρόβλεψη του άρθρου 89 του νόμου 3996/11, στον οποίο θεσπίστηκε ο μισθός των 625 ευρώ για τους ανέργους που προσλήφθηκαν μέσω ΜΚΟ για 5 μήνες σε προγράμματα κοινωφελούς εργασίας.
Η διάταξη του εν λόγω νόμου, την οποία ανέσυρε ο «ΤτΚ», αναφέρει ότι «η αμοιβή των προσώπων που απασχολούνται σε προγράμματα κοινωφελούς εργασίας δικαιούχων φορέων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, οι οποίοι θα χρηματοδοτούνται από προγράμματα του Επιχειρησιακού Προγράμματος "Ανάπτυξης Ανθρωπίνου Δυναμικού" (ΕΠΑΝΑΔ), ανεξαρτήτως ειδικότητας και επαγγελματικής εξειδίκευσής τους, ορίζεται σε 25 ευρώ ημερησίως και όχι μεγαλύτερη από 625 ευρώ μηνιαίως, κατά παρέκκλιση των νόμιμων αμοιβών που προβλέπονται από την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και τις οικείες συλλογικές συμβάσεις. Οι εισφορές που αναλογούν στις παραπάνω αμοιβές καταβάλλονται από τον ΟΑΕΔ, μέσω ειδικών προγραμμάτων επιδοτήσεων των ασφαλιστικών εισφορών...».
Oταν ψηφιζόταν ο νόμος αυτός, ο κατώτατος μισθός ήταν 751 ευρώ και ειδικά για το πρόγραμμα αυτό νομοθετήθηκε ο ειδικός μισθός των 625 ευρώ, δηλαδή μειωμένος κατά 17% από τον τότε κατώτατο των 751 ευρώ της Εθνικής Σύμβασης. Κάτι ανάλογο θα γίνει και τώρα, με τα νέα προγράμματα για την απορρόφηση 400.000 και πλέον ανέργων στις κοινωνικές υποδομές των Δήμων.
Για να έχουν μάλιστα άμεσο αποτέλεσμα τα νέα προγράμματα εξετάζεται να υλοποιηθούν χωρίς μεσάζοντες (περιγράφεται στο μοντέλο της Λετονίας), δηλαδή χωρίς τις ΜΚΟ και τα Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης, τουλάχιστον ως προς το μεγαλύτερο μέρος του προγράμματος.
Το 2013 θα είναι, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, έτος κορύφωσης της ανεργίας και απαιτούνται παρεμβάσεις μεγάλης κλίμακας και άμεσης απόδοσης, λένε αρμόδια στελέχη του υπουργείου Εργασίας φέρνοντας σε πρώτη προτεραιότητα εξόδου από τον εφιάλτη της ανεργίας τις εξής κατηγορίες του πληθυσμού:
1. Οικογένειες χωρίς κανένα εργαζόμενο και οι οποίες δεν διαθέτουν άλλους εισοδηματικούς πόρους
2. Νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας.
3. Μακροχρόνια ανέργους με παρωχημένες ειδικότητες.
4. Γυναίκες που μένουν εκτός αγοράς εργασίας.
Η επιλογή των ανέργων θα γίνει με κριτήρια εισοδηματικά, οικογενειακά, προϋπηρεσία, ειδικότητα, διάστημα ανεργίας, με ή χωρίς επιδότηση, κ.ά. προκειμένου οι ευκαιρίες δουλειάς να δοθούν σε όσες οικογένειες αντιμετωπίζουν το φάσμα της ανέχειας λόγω ανεργίας.
Εκτιμάται ότι για την απασχόληση 400.000 ανέργων θα απαιτηθούν περί τα 800 εκατ. ευρώ. Τέτοια δεξαμενή πόρων δεν υπάρχει και η μόνη εφικτή λύση που εξετάζεται από το υπουργείο είναι η ριζική ανακατανομή των κονδυλίων που έχουν δεσμευτεί για προγράμματα απασχόλησης του ΟΑΕΔ που δεν απορροφώνται, καθώς τα κριτήρια συμμετοχής είναι αυστηρά για τις ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις που βιώνουν την ύφεση και την έλλειψη ρευστότητας σε ακραία μορφή.
Ετσι, το υπουργείο προσανατολίζεται κυρίως στη ριζική ανακατανομή των διαθεσίμων πόρων του ΕΣΠΑ, με μεταφορά πόρων και από το ΕΤΠΑ (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης) στο ΕΚΤ (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο), προκειμένου να εξασφαλιστούν τα κονδύλια για να ξεκινήσει το πρόγραμμα των 400.000 θέσεων εργασίας με τον ειδικό μισθό των 470 ευρώ.
ΠΗΓΗ DAILY24 NEWS

ΕΧΑΣΕ Η ΒΕΝΕΤΙΑ ΒΕΛΟΝΙ


Υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους Μέργος και Αθανασόπουλος


Υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους Μέργος και Αθανασόπουλος
Τις παραιτήσεις τους στον πρωθυπουργό κ. Αντ. Σαμαρά υπέβαλαν το Σάββατο ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ Τάκης Αθανασόπουλος και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών, Γιώργος Μέργος.
Αιτία είναι η άσκηση δίωξης κατά του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΗ κατά το έτος 2009 στο οποίο ήταν μέλη, σχετικά με την μονάδα παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος του Αλιβερίου.
Με απόφαση του κ. Στουρνάρα, Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Οικονομικών αναλαμβάνει η κυρία Χριστίνα Παπακωνσταντίνου, η οποία διατηρεί τη θέση της Γενικής Γραμματέως Δημοσιονομικής Πολιτικής του Υπουργείου Οικονομικών.
Για τη θέση του επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ, ο νέος υποψήφιος θα προταθεί το αργότερο έως τη Δευτέρα, στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.
ΠΗΓΗ DAILY24NEWS

Παρασκευή, 8 Μαρτίου 2013

Ξεκινήστε τη δική σας τυροκομική επιχείρησηΚαθαρά κέρδη στους κτηνοτρόφους αποφέρει η δημιουργία δικών τους μονάδων παραγωγής γαλακτοκομικών προϊόντων.
Η καθετοποίηση των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων ανοίγει απευθείας δρόμους στα καταστήματα λιανικής πώλησης και οι αγελαδοτρόφοι ή οι αιγοπροβατοτρόφοι αποφεύγουν τους μεσάζοντες πετυχαίνοντας έτσι αποκλειστικά δικό τους εισόδημα.

Οι «Επαγγελματικές Ευκαιρίες» παρουσιάζουν τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουν οι μικρές οικογένειες κτηνοτρόφων ώστε να επεκτείνουν τη δραστηριότητά τους εκτός από την εκτροφή αγελάδων ή αιγοπροβάτων και στην παραγωγή γαλακτοκομικών προϊόντων. Τέτοια είναι το τυρί, το γιαούρτι, το βούτυρο, το ξινόγαλα, το παγωτό και τα γλυκά με πρώτη ύλη τα γάλα.

Ο γεωπόνος Δημοσθένης Τριανταφυλλίδης, μιλώντας στις «Επαγγελματικές Ευκαιρίες», περιγράφει τους 11 λόγους από τους οποίους οι παραγωγοί μπορούν να αντλήσουν κίνητρο για να οργανώσουν τις μικρές μονάδες παραγωγής γαλακτοκομικών προϊόντων.

Δηλαδή να καθετοποιήσουν τις κτηνοτροφικές τους εκμεταλλεύσεις:
Μπορούν να πάρουν άδεια λειτουργίας και να επιχορηγηθούν οι εγκαταστάσεις παραγωγής τροφίμων οι οποίες βρίσκονται εντός των ορίων των κτηνοτροφικών τους εκμεταλλεύσεων, βάσει του Π.Δ. 79/2007 και της ΚΥΑ 15523/2006.
Οι τιμές του εξοπλισμού παραγωγής και των υπηρεσιών από τους επαγγελματίες έχουν μειωθεί σημαντικά, οπότε μία επένδυση θα μπορούσε να υλοποιηθεί ακόμη και χωρίς συμμετοχή σε κάποιο πρόγραμμα επιχορήγησης.
Υπάρχει η απαραίτητη τεχνογνωσία παραγωγής, επιχορήγησης και αδειοδότησης.
Μια μικρή μεταποιητική μονάδα θα μπορούσε να δημιουργηθεί σε συνεργασία δύο ή περισσότερων κτηνοτρόφων.
Οσον αφορά τα προϊόντα τα οποία θα μπορούσαν να παραχθούν από πρώτη ύλη το γάλα, είναι: - Τυρί - Γιαούρτι - Βούτυρο - Παγωτό - Ξινόγαλα - Γλυκά με βάση το γάλα (ρυζόγαλο, κρέμες, γαλακτομπούρεκο, ψημένες κρέμες).

Μία μικρή μονάδα παραγωγής τυριών, χωρίς αυτοματισμούς, με μηχανήματα μικρής παραγωγικότητας, και η οποία θα συνεργάζεται με εξωτερικά βιομηχανικά ψυγεία για την ωρίμανση των τυριών, σύμφωνα με τον κ. Δημητριάδη, χρειάζεται: Αντλίες - σωληνώσεις - Παγολεκάνη γάλακτος - Παγολεκάνη νερού - Διπλοπύθμενο βραστήρα με φλόγιστρο και αναδευτήρα - Κορυφολόγο - Τράπεζες εργασίας - Τεζάκια - Τυροκόφτες - Καλούπια - Εξοπλισμό υγιεινής - Μηχανή συσκευασίας - Κλιματιστικό - Επαγγελματικό όχημα με δυνατότητα ψύξης.

Οπως λέει ο γεωπόνος, το κόστος των παραπάνω μηχανημάτων - εξοπλισμού δεν θα ξεπεράσει τις 60.000 ευρώ και δεν περιλαμβάνει κατασκευαστικές εργασίες και υπηρεσίες.
πηγη εθνος

εφημεριδα Ο ΚΑΣΙΩΤΗΣ φεβρουαριος 2013 αρφ 366 χρονος 34

ΑΡΘΡΑ,λίγο πριν τις εκλογές στο σύλλογο, το χρονογράφημα μας,σε αναμονή ακόμα για το κτίριο αεροδρομίου, συνεχίζονται οι εργασίες στο νέο ιατρείο,εν το μεταξύ,πρόσκληση σε γενική συνέλευση και διενέργεια εκλογών,κοινωνικά,το τελευταίο αντίο,νέα από την NEW YORK,εύθυμα και σοβαρά,δωρεά δείπνο και χορός από τους νέους μας (U,S.A), η πι τα της περιφερειακής ενότητας Καρπαθου Κασου,Γιώργος Χαζινας από την Κάσο στο ΠΙΤΣΠΟΥΡΓΚ,τσαι για φιλανθρωπικούς σκοπούς,η πλαζ της κοφτερής,τα παγκαρια των εκκλησιών μας,η Κάσος στο ιντερνέτ,εκλογές στο σύλλογο αγιας Μαρίνας,σύντομες  ειδήσεις,αθλητική γωνία,ο Δήμος ενημερώνει,η περιφέρεια νοτίου Αιγαίου στη διεθνή έκθεση τουρισμού στο Μιλάνο.
αρθογραφουν,ΝΤΙΝΟΣ ΖΑΧΑΡΗΣ,ΜΑΝΩΛΗΣ ΜΑΥΡΟΛΕΩΝ,ΚΩΣΤΑΣ ΣΑΚΕΛΛΗΣ,ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ

Πέμπτη, 7 Μαρτίου 2013

ΕΝΩΣΗ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ


Α
ιώνες περιμέναμε, πατρίδα να σε δούμε,
κι από τη Μαύρη τη σκλαβιά να ελευθερωθούμε.
Ελλάδα μάνα μας γλυκιά, γνώρισε τα παιδιά σου,

με δάκρια σε δέχονται τα δώδεκα νησιά σου.
Σφίξε μας μάνα σφίξε μας μέσα στην αγκαλιά σου,

δεν είμαστε πια ορφανά, γιατί είμαστε κοντά σου.
Ζήτω αθάνατη Ελλάς πατρίδα δοξασμένη,

φωνάζουμε από χαρά μαζί σου ενωμένοι.
Ελλάδα μάνα ποθητή που είσαι αιωνία,

συ τα νησιά μας έσωσες από την τυραννία!

ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗΣ 2013
ME κάθε επισημότητα εορτάσθηκε στο νησί μας η επέτειος της ενσωμάτωσης ,μετά την δοξολογία,έγινε παρέλαση της νεολαίας του νησιού και ακολούθησαν καταθέσεις στεφάνων στο μνημείο των πεσόντων .οι κάτοικοι της Κάσου θέλουν να ει ναι αισιόδοξοι και να ατενίζουν το μέλλον με χαμόγελο ,και όχι με ανεργία,μετανάστευση,ανύπαρκτες και αστελεχοτες ΔΗΜΟΤΙΚΕς ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

MAZI ME MΠΑΚΑΛΙΑΡΟ.ΕΛΙΕΣ,ΡΕΓΓΑ και τα φαρμακα


Φάρμακα στα ράφια των σούπερ μάρκετ θέλει η τρόϊκα


Φάρμακα στα ράφια των σούπερ μάρκετ θέλει η τρόϊκα
Να πωλούνται πλέον άμεσα από σούπερ μάρκετ τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα και να αποπληρωθούν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα τα ληξιπρόθεσμα χρέη του ΕΟΠΥΥ, ώστε μέσα στο 2013 ο οργανισμός να αποκτήσει ταμειακή ρευστότητα, ζήτησε η Τρόικα από το υπουργείο Υγείας.
Κατά την σημερινή επίσκεψη των εκπροσώπων των δανειστών μας στο εν λόγω υπουργείου, ζητήθηκε, επίσης, οι εισφορές να πηγαίνουν κατευθείαν στον ΕΟΠΥΥ και όχι μέσω των ταμείων, που είναι στον Οργανισμό.
«Η μεγαλύτερη έννοια μου, δεν είναι τι λένε οι εταίροι μας, αλλά τί θέλω εγώ για τη χώρα μου», φέρεται να είπε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λυκουρέντζος σε συνεργάτη του, μετά τη συνάντηση με την Τρόικα, ενώ ο ίδιος, μιλώντας με δημοσιογράφους, είπε ότι από το προηγούμενο καλοκαίρι έχει καταγράφει θεαματική βελτίωση στους οικονομικούς δείκτες, που αφορούν την υγεία και η κατάσταση δείχνει να συνεχίζει βελτιούμενη.
Την άποψη ότι αν συνεχιστεί πιστά η εφαρμογή του προγράμματος που απορρέει από τη δανειακή σύμβαση, θα είναι χωρίς αντικείμενο η επόμενη συνάντηση της Τρόικας με τον υπουργό Υγείας, εξέφραζαν κύκλοι του υπουργείου, μετά τη σημερινή συνάντηση.
πηγη DAILY 24 NEWS

Τρίτη, 5 Μαρτίου 2013

Δημοτικό ΕΚΑΒ» στη Σίφνο για αερομεταφορά ασθενών
dimotiko-ekav-sti-sifno-gia-aerometafora-asthenon 
Τριών ετών παιδί ψηνόταν στον πυρετό. Ο γιατρός στο περιφερειακό ιατρείο της Σίφνου που το παρακολουθούσε σύστησε να μεταφερθεί επειγόντως σε νοσοκομείο. Είχε διαγνώσει αρχικά στάδια πνευμονίας. Το ΕΚΑΒ, όμως, με το οποίο επικοινώνησε, πρότεινε να διακομισθεί με πλωτό μέσο στη Σύρο. «Επτά μποφόρ, νοτιάς να λυσσομανάει. Πού θα στέλναμε το παιδί σε αυτές τις συνθήκες» λέει ο δήμαρχος του νησιού κ. Ανδρέας Μπαμπούνης. «Να γιατί χρειάζεται το plan B».

Από τις 20/2 έχει τεθεί σε ισχύ σύμβαση του Δήμου Σίφνου με ιδιωτική ασφαλιστική εταιρεία, βάσει της οποίας όλοι οι μόνιμοι κάτοικοι του νησιού (2.622) είναι ασφαλισμένοι για αιφνίδια ασθένεια, ατύχημα ή αιφνίδια έξαρση χρόνιου νοσήματος και δικαιούνται αερομεταφοράς με ελικόπτερο στην Αθήνα. «Τηλεφωνήσαμε στην εταιρεία. Σε δύο ώρες το παιδί ήταν στο Παίδων». Ηταν η επίσημη πρώτη για το «δημοτικό ΕΚΑΒ», όπως ονομάζουν στη Σίφνο το νέο ιδιωτικό σύστημα αεροδιακομιδών. Οπως αναφέρουν οι κάτοικοι, μακάρι τα πράγματα να ήταν διαφορετικά, αλλά το αίσθημα ανασφάλειας ήταν πλέον ανυπόφορο. «Δυστυχώς, το περιφερειακό μας ιατρείο, όπως και τα περισσότερα στα νησιά, υπολειτουργεί, καθώς είναι υποστελεχωμένο» εξηγεί ο κ. Μπαμπούνης. «Επιπλέον, το ΕΚΑΒ αντιμετωπίζει επίσης προβλήματα, με αποτέλεσμα να έχουμε χάσει συνανθρώπους μας λόγω μη έγκαιρης αεροδιακομιδής τους. Σαν να μην έφτανε αυτό, η κατάσταση με τις ακτοπλοϊκές συνδέσεις είναι πια τραγική. Από το τέλος Οκτωβρίου έως το τέλος Μαρτίου ηΣίφνος συνδέεται με το λιμάνι του Πειραιά με μόλις τρία δρομολόγια εβδομαδιαίως. Αν αρρωστήσεις βράδυ Πέμπτης θα πρέπει να κάνεις υπομονή έως την Κυριακή για να βρεθείς σε νοσοκομείο της Αθήνας».

Οπως αναμενόταν, υπήρξαν διάφορα γραφειοκρατικά προβλήματα στην πορεία για τη σύναψη σύμβασης με ιδιωτική ασφαλιστική εταιρεία. «Ωστόσο, τα ξεπεράσαμε. Κάναμε διαγωνισμό με κλειστούς φακέλους και συνάψαμε συμφωνία με τον μειοδότη. Η ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας των μόνιμων κατοίκων του νησιού μας είναι πάνω από όλα». Η σύμβαση έχει κόστος 19.500 ευρώ για τον δήμο για ένα έτος και είναι συμπληρωματική του ΕΚΑΒ (το ιδιωτικό ελικόπτερο έρχεται όταν δεν μπορεί να ανταποκριθεί ο δημόσιος φορέας). Αν το πρόβλημα εκδηλωθεί μέρα, οι μόνιμοι κάτοικοι δικαιούνται αερομεταφοράς με ελικόπτερο στην Αθήνα, ενώ αν εκδηλωθεί νύχτα, το περιστατικό θα πρέπει πρώτα να μεταφερθεί σε Πάρο ή Σύρο και κατόπιν με υγειονομικό αεροπλάνο στην Αθήνα. Η συγκεκριμένη παροχή υγείας χορηγείται χωρίς επιπλέον οικονομική επιβάρυνση για τους κατοίκους. Ο δήμος δρομολογεί επίσης τη μετατροπή σκάφους σε υγειονομικό πλωτό μέσο που να αναλαμβάνει τη διακομιδή ασθενών στα κοντινά νησιά.

Σε άλλα νησιά

Σε ανάλογες λύσεις έχουν καταφύγει και άλλα νησιά. Ο Δήμος Τήνου ασφάλισε τους 10.000 μόνιμους κατοίκους του σε ιδιωτική ασφαλιστική εταιρεία έναντι 40.000 ευρώ τον χρόνο, ενώ σύντομα θα τεθεί σε ισχύ και η σύμβαση του Δήμου Ανδρου (8.500 κάτοικοι έναντι 40.000 ευρώ τον χρόνο) με ανάλογη εταιρεία. Να πάρουν την υγεία στα χέρια τους σκέφτονται και άλλα νησιά, όπως η Κίμωλος, η Σέριφος, η Κάσος, η Πάτμος, η Κάρπαθος

Στο πλαίσιο του «Καλλικράτη» από 1/1/13 όλοι οι δήμοι μπορούν να λειτουργούν ως επιχειρηματικές μορφές συνάπτοντας συμβάσεις με ιδιώτες.

Πηγή: cyclades24.gr

Σάββατο, 2 Μαρτίου 2013


Βαριά πρόστιμα για τα ανασφάλιστα οχήματα

Βαριά πρόστιμα για τα ανασφάλιστα οχήματα
Πολύ αυστηρές κυρώσεις για τους οδηγούς που έχουν ανασφάλιστα τα οχήματά τους, προβλέπει το νομοσχέδιο - «σκούπα» του υπουργείου Οικονομικών που κατατέθηκε στη Βουλή. Οι κυρώσεις μάλιστα θα επιβάλλονται ακόμα κι αν κάποιος δεν κινεί καθόλου το όχημά του.
Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου, η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε ηλεκτρονικές διασταυρώσεις, προκειμένου να εντοπιστούν όσοι οδηγούν ανασφάλιστα οχήματα. Σε περίπτωση κυκλοφορίας οχήματος που δεν έχει ασφαλιστική κάλυψη θα επιβάλλονται οι εξής κυρώσεις:
- Αφαίρεση της άδειας ικανότητας οδηγού και της άδειας κυκλοφορίας μετά των κρατικών πινακίδων του οχήματος για δέκα (10) ημέρες με πράξη της Αστυνομικής Αρχής.
- Αν εμπλακεί σε ατύχημα προβλέπεται η επί τόπου αφαίρεση πινακίδων και άδειας κυκλοφορίας για 2 χρόνια και αν είναι υπότροπος η αφαίρεση πινακίδων και άδειας κυκλοφορίας για 3 χρόνια.
- Για την επιστροφή των πινακίδων και της άδειας κυκλοφορίας μετά την παρέλευση των ανωτέρω περιόδων απαιτείται η προσκόμιση από τον ενδιαφερόμενο του σχετικού σήματος ασφάλισης.
- Χρηματικό πρόστιμο, το οποίο βεβαιώνεται με πράξη της Αστυνομικής Αρχής, υπέρ του Επικουρικού Κεφαλαίου ίσο με 1.000 ευρώ για τα λεωφορεία και τα φορτηγά δημόσιας χρήσης, 500 ευρώ για τα επιβατηγά και άλλα οχήματα κάθε φύσης και 250 ευρώ για τα δίκυκλα.
πηγη daily 24 hews

τα εκατό ένσημα γίνονται πενήντα για την ασφάλιση των εργαζομένων


Τα εκατό ένσημα γίνονται πενήντα για την ασφάλιση των εργαζομένων
Στα πενήντα ένσημα μειώνεται ο αριθμός τους για να εξασφαλίσει κάποιος το δικαίωμα της ιατροφαρμακευτικής περίθλαψης, όπως προκύπτει από έγγραφο του διοικητή του ΙΚΑ. Η απόφαση θα έχει ισχύ από την 1η Μαρτίου 2013 έως την 28η Φεβρουαρίου 2014.

εχεις αμαξι?

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

ΔΕΣ ΕΔΩ ΣΕ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΧΡΟΝΟ ΤΑ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΠΛΟΙΩΝ

καραιτινος ενας κασιωτης ηρωας

Η λίστα ιστολογίων μου

Ετικέτες

βοηθατε γιατι παμε για φουντο