Συνολικές προβολές σελίδας

Παρασκευή, 27 Μαρτίου 2015

Προσπάθεια αποκόλλησης του «Βιτσέντζος Κορνάρος» καταβάλλει ο πλοίαρχος - Ειδήσεις - Ελλάδα - in.gr

Προσπάθεια αποκόλλησης του «Βιτσέντζος Κορνάρος» καταβάλλει ο πλοίαρχος - Ειδήσεις - Ελλάδα - in.grΚάσος

Προσπάθεια να αποκολλήσει το πλοίο με ίδια μέσα, από την αμμώδη περιοχή στην οποία προσάραξε, στον λιμενοβραχίονα του λιμανιού της Κάσου, καταβάλλει ο πλοίαρχος του «Βιτσέντζος Κορνάρος», σε μία απόπειρα να δοθεί τέλος στην τριήμερη ταλαιπωρία των 227 επιβατών.

Ο πλοίαρχος Δημήτρης Λαβάς είχε ενημερώσει τους επιβάτες ότι από τη στιγμή που οι καιρικές συνθήκες είναι πλέον σαφώς καλύτερες και το καράβι ελέγχθηκε από τον Νηογνώμονα και δύτες και κρίθηκε αξιόπλοο, θα κάνει εντός της ημέρας προσπάθεια για να μετακινηθεί το πλοίο.

«Η μία από τις τρεις προπέλες του καραβιού είναι το πρόβλημα, καθώς κόλλησε και θα τη χάσει μόλις ξεκινήσει. Αλλά [ο καπετάνιος] θεωρεί ότι με τις άλλες δύο σε λειτουργία, θα μπορέσει να διανύσει την απόσταση 250 μέτρων έως το λιμάνι της Κάσου. Εκεί θα γίνει νέος έλεγχος προκειμένου να δοθεί το ‘ΟΚ' για να συνεχίσει το πλοίο το δρομολόγιό του» εξήγησε ο Γιάννης Εμίρης που ταξιδεύει με το πλοίο, επικαλούμενος τον καπετάνιο.

Κατά δήλωση του πλοιάρχου, έχουν ληφθεί όλα τα απαιτούμενα μέτρα σύμφωνα με τους Κανόνες Ασφαλείας και οι επιβαίνοντες του πλοίου δεν διατρέχουν κανέναν κίνδυνο.

5 φωτογραφίες
Η αποκόλληση του πλοίου καθυστερεί, καθώς το ρυμουλκό που αναμενόταν να  σπεύσει προς βοήθεια δεν μπορεί να φτάσει στο σημείο της προσάραξης νωρίτερα από το απόγευμα του Σαββάτου, οπότε και θα σημειωθεί βελτίωση του καιρού.

Η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου έχει αναλάβει την αποστολή βοήθειας σε τρόφιμα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης.

Την ίδια ώρα, «διγλωσσία και παιχνίδια» καταλογίζει στην πλοιοκτήτρια «ΛΑΝΕ» η δήμαρχος Κάσου, Μαρία Τσανάκη-Σορώτου. Μιλώντας στα tanea.gr, υποστήριξε ότι η εταιρεία «άλλα είπε σε εμάς, κι άλλα λέει στον καπετάνιο της».

Οπως εξήγησε, και οι δύο ειδικοί (από Νηογνώνομα και Επιθεώρηση Εμπορικών Πλοίων) που εξέτασαν τα ύφαλα του καραβιού αποφάνθηκαν ότι μόνο με τη συνδρομή ρυμουλκού θα είναι επιτυχής η αποκόλληση του πλοίου.

«Και η ΛΑΝΕ λέει τώρα στον πλοίαρχο να το ξεκολλήσει με δικά του μέσα…» λέει η Δήμαρχος, που μιλά συνεχώς με κασιώτες επιβάτες (συνολικά 67 από τους 227). «Είδαμε συγκλονιστικές σκηνές: πατεράδες να κουβαλούν πάνες και γάλα για τα μωρά τους και να προσπαθούν από τη στεριά, διασχίζοντας τον λιμενοβραχίονα με κίνδυνο της ζωής τους, να τα πετάξουν πάνω στο πλοίο στις γυναίκες τους!» περιγράφει η κ. Τσανάκη-Σορώτου. «Ελπίζουμε να τελειώσει σύντομα όλη αυτή η ταλαιπωρία των επιβατών. Αλλά τώρα (απόγευμα της Παρασκευής), ο καιρός δεν πέφτει. Εχει και πάλι δυνατό αέρα και βροχή. Δεν ξέρω, δηλαδή, κατά πόσο ο πλοίαρχος θα τολμήσει να κινηθεί αυτοδύναμα…» λέει η δήμαρχος.

Εν τω μεταξύ, δαπάνη, ύψους 35.000 ευρώ, για την παροχή σίτισης και ενδιαίτησης των επιβατών του επιβατηγού-οχηματαγωγού πλοίου «Βιτσέντζος Κορνάρος» που έχει προσαράξει στην Κάσο, ενέκρινε η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

Από το ποσό αυτό τα 20.000 ευρώ αφορούν σε είδη διατροφής και 15.000 ευρώ για τη μεταφορά τους στο νησί, που θα γίνει με ελικόπτερο Super Puma ή άλλου τύπου στρατιωτικό αεροσκάφος.

Η λίστα των απαιτούμενων ειδών πρώτης ανάγκης έγινε από τον δήμο Κάσου, σε συνεννόηση με τον πλοίαρχο του «Βιτσέντζος Κορνάρος» και καταβάλλονται προσπάθειες να μεταφερθούν σήμερα ή το αργότερο αύριο το πρωί, αναλόγως των καιρικών συνθηκών.

Το πλοίο είχε αποπλεύσει από τον Πειραιά στις 22:00 το βράδυ της Τρίτης για Μήλο-Θήρα-Ανάφη-Σητεία-Κάσο και θα συνέχιζε για Κάρπαθο-Διαφάνι-Χάλκη-Ρόδο.

Το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του Λιμενικού Σώματος βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τον πλοίαρχο για την άμεση ενημέρωση της κατάστασης του πλοίου, του πληρώματος και των επιβατών.

Για τη συνεχή ενημέρωση του κοινού σχετικά με την κατάσταση και τις εξελίξεις στο πλοίο τέθηκαν σε 24ωρη λειτουργία δύο τηλεφωνικές γραμμές του Αρχηγείου Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., με αριθμούς κλήσης 213 1371042 και 213 1371036.
Newsroom ΔΟΛ
Δημοσίευση σχολίου

εχεις αμαξι?

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

ΔΕΣ ΕΔΩ ΣΕ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΧΡΟΝΟ ΤΑ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΠΛΟΙΩΝ

καραιτινος ενας κασιωτης ηρωας

Η λίστα ιστολογίων μου

Ετικέτες

βοηθατε γιατι παμε για φουντο