Συνολικές προβολές σελίδας

Πέμπτη, 22 Ιανουαρίου 2009

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΚΤΙΡΙΩΝ

METΑΞΥ υπουργείου Ανάπτυξης, Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ),και ιδιοκτητών, κατασκευαστών και μηχανικών έχει ξεσπάσειΠΟΛΕΜΟΣ με αφορμή το πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης, γνωστότερο και ως «πράσινη ταυτότητα» για τα ακίνητα.
Παράλληλα, έχει δημιουργηθεί ένα απίστευτο αλαλούμ με το «ΤΙΜΗΜΑ» που θα κληθούν από το 2009 να πληρώσουν χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων, από μια μικρή γκαρσονιέρα μέχρι ένα κατάστημα.
ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ολοκληρώθηκε πριν από τα Χριστούγεννα κι ενώ από τις 4 Ιανουαρίου θα έπρεπε να έχει τεθεί σε ισχύ, μετατίθεται για τουλάχιστον έξι μήνες, το πιστοποιητικό θα πρέπει να εκδίδεται όχι μόνο για τα ακίνητα που θα πωλούνται ή θα ενοικιάζονται, αλλά και για όλα εκείνα που θα μπαίνουν σε αγγελίες ή διαφημίσεις.
Η σύγκρουση αφορά το ύψος της αμοιβής που θα παίρνουν οι επιθεωρητές για να κάνουν τους ελέγχους και να εκδίδουν τα πιστοποιητικά. , για κτίριο έως 120 τ.μ. θα ανέλθει στα 300 ευρώ συν ΦΠΑ, δηλαδή 357 ευρώ. Για κάθε επιπλέον τ.μ. το κόστος ανεβαίνει κατά 2,975 ευρώ μέχρι τα 1.000 τ.μ. και κατά 1.785 ευρώ/τ.μ. για τα υπόλοιπα. Οι φορείς προτείνουν ανώτατα όρια αμοιβών για έναν κι όχι για τρεις, όπως ορίζει ο κανονισμός ελέγχου (κέλυφος, κεντρική θέρμανση και κλιματισμό) και έκδοση ενός πιστοποιητικού. Ζητούν:
Η αμοιβή να καθορίζεται κατ ανώτατο όριο σε 0,75 ευρώ ανά τ.μ. επιφανείας του κελύφους του κτιρίου και σε ένα 1 ευρώ, αν διενεργείται και επιθεώρηση λεβήτων και κλιματιστικών.
Η αμοιβή αν υπάρχει λέβητας και κλιματιστικό, να μην είναι ποτέ κατώτερη των 75-100 ευρώ ούτε ανώτερη 3.750-5.000 ευρώ.
Η αμοιβή για επανέλεγχο να είναι μάξιμουμ το 50% της αμοιβής για τον αρχικό έλεγχο
Οπως υπολογίζεται το κόστος της πράσινης ταυτότητας για κτίριο έως 120 τ.μ. θα ανέλθει στα 300 ευρώ συν ΦΠΑ, δηλαδή 357 ευρώ, ενώ για μια τυπική πολυκατοικία θα κοστίζει γύρω στα 4.000 ευρώ συν ΦΠΑ για τρεις ελέγχους: Κελύφους όπου ο επανέλεγχος γίνεται ανά 10ετία (τόσο θα ισχύει το πιστοποιητικό), κεντρικής θέρμανσης και κλιματισμού όπου είναι για 4ετία - 5ετία.
Οι φορείς της αγοράς ζητούν ΟΠΩΣ ΠΑΝΤΑ απλούστερη και φθηνότερη διαδικασία, .. Σύμφωνα με την ΠΟΜΙΔΑ, «για κατοικία εμβαδού 100 τ.μ. στην Ολλανδία είναι 90 ευρώ, στη Γερμανία 100 ευρώ, στην Αγγλία 110-120
Τεράστια προβλήματα θα προκύψουν από τη διαδικασία ενεργειακής πιστοποίησης που προωθείται μέσα στο 2009. Συγκεκριμένα:
1 Ιδιοκτήτης διαμερίσματος σε πολυκατοικία για να ενοικιάσει την περιουσία του χρειάζεται ενεργειακό πιστοποιητικό. Ομως, η επιθεώρηση αφορά όλη την πολυκατοικία. Τι θα γίνει, όμως, αν οι υπόλοιποι ιδιοκτήτες δεν θέλουν να επωμισθούν τη δαπάνη; Θα έλθουν σε ρήξη ή ο ενδιαφερόμενος θα αναλάβει όλο το κόστος;
2 Αν κάποιος ιδιοκτήτης κάνει εργασίες ενεργειακής αναβάθμισης στο δικό διαμέρισμα, αλλά οι υπόλοιποι ένοικοι δεν θέλουν να προχωρήσουν σε εργασίες τότε η πολυκατοικία δεν μπορεί να πάρει πιστοποιητικό, άρα ο πρώτος πλήρωσε «τζάμπα και βερεσέ» διότι δεν έχει το χαρτί στα χέρια του.
3 Αν ένας κατασκευαστής φτιάξει σπίτι με ενεργειακά συστήματα και το πουλήσει σε υψηλότερη τιμή, αλλά ο επιθεωρητής βάλει βαθμό κάτω από τη βάση και δεν δώσει το πιστοποιητικό τότε ο νέος ιδιοκτήτης πώς θα διεκδικήσει τα παραπάνω χρήματα;
4 Πόσο διατεθειμένοι είναι οι ενοικιαστές να πληρώνουν τη δαπάνη που έκανε ο ιδιοκτήτης για ενεργειακή αναβάθμιση και τη μετακύλησε στον μισθωτή;
5 Τι θα γίνει με τους υπαίθριους χώρους και τα άλλα «κρυφά» τετραγωνικά; Θα υπολογιστούν στο σύνολο των τ.μ. για να γίνει ο έλεγχος κι αν γίνει αυτό τότε θα έλθει η πολεοδομία και θα επιβάλει τεράστια πρόστιμα.
Πέρα από τα προβλήματα δυσβάσταχτο θα είναι για τους ιδιοκτήτες και το κόστος αποκατάστασης του κτιρίου. Σε διαμέρισμα 120 τ.μ. που κρίνεται ενεργοβόρο, η αλλαγή κουφωμάτων πόρτας και παραθύρων με διπλά τζάμια κοστίζει πάνω από 12.000 ευρώ ενώ επιπλέον 6.000 ευρώ απαιτούνται για εξωτερική θερμομόνωση,χωρίς να υπολογίζονται και διάφορες άλλες εργασίες που θα προκύψουν κοινώς μερεμέτια
ΠΗΓΗ ΗΜΗΡΕΣΙΑ
Δημοσίευση σχολίου

εχεις αμαξι?

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

ΔΕΣ ΕΔΩ ΣΕ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΧΡΟΝΟ ΤΑ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΠΛΟΙΩΝ

καραιτινος ενας κασιωτης ηρωας

Η λίστα ιστολογίων μου

Ετικέτες

βοηθατε γιατι παμε για φουντο