Συνολικές προβολές σελίδας

Τετάρτη 26 Μαΐου 2010

ΙΕΡΑ ΕΠΙΣΚΟΠΗ ΜΟΖΑΜΒΙΚΗΣ

Η Ιερά Επισκοπή Μοζαμβίκης ιδρύθηκε την 1η Νοεμβρίου 2006 και πρώτος Επίσκοπός της εξελέγη ο Θεοφιλέστατος κ. Θεόδωρος (κατά κόσμο Αντώνιος Δημητρίου). Στην πνευματική της δικαιοδοσία περιλαμβάνει όλους τους Ορθοδόξους της Μοζαμβίκης και έχει έδρα την πρωτεύουσα Μαπούτο.
Η Μοζαμβίκη που βρίσκεται νοτιοανατολικά της Αφρικανικής Ηπείρου και βρέχεται από τον Ινδικό Ωκεανό συγκαταλέγεται στις φτωχότερες χώρες του τρίτου κόσμου. Το ιεραποστολικό έργο στην χώρα αυτή ξεκίνησε από τον νυν Μακαριώτατο Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρο Β΄, ο οποίος, ως Μητροπολίτης Ζιμπάμπουε (2002-2004), ανέπτυξε μεγάλη φιλανθρωπική δραστηριότητα τόσο στην πρωτεύουσα Μαπούτο, όσο και στη δεύτερη σε έκταση πόλη, τη Μπέιρα.
Ο Μακαρ. Πατριάρχης κ.κ. Θεόδωρος, τότε
Μητροπ. Ζιμπάμπουε, με τον π. Γεώργιο
Σαγάνη κατά την μεταφορά βοήθειας
στη Μοζαμβίκη

Στη Μπέιρα υπήρχε ελληνική κοινότητα από το 1876 την οποία ίδρυσαν Έλληνες από την Κάρπαθο, την Κάσο, την Κρήτη και από διάφορα άλλα μέρη της Ελλάδος για να φτιάξουν τις ράγες του σιδηροδρόμου που ενώνει τη Ν. Αφρική με τη Μοζαμβίκη.
Έφτιαξαν μια πολύ μεγάλη και σπουδαία ελληνική κοινότητα που αριθμούσε πάνω από 3.000 μέλη. Τα χρόνια πέρασαν, οι Έλληνες έφυγαν. Μόνο κτίρια εγκαταλελειμμένα απέμειναν να θυμίζουν ένα παρελθόν, όπου το ελληνικό στοιχείο αποτελούσε κινητήρια δύναμη στην πρόοδο και την εξέλιξη της περιοχής.
Με πρωτοβουλία όμως του Μακαριωτάτου Πατριάρχου κ.κ. Θεοδώρου Β΄, όλα τα κτίρια περιήλθαν στη δικαιοδοσία της Ι. Μητροπόλεως Ζιμπάμπουε και μετά από απαραίτητες επισκευές χρησιμοποιήθηκαν για τη στέγαση του Ιεραποστολικού Κέντρου της Μπέιρα.
Ο μακαριστός Πατριάρχης Αλεξανδρείας
κυρός Πέτρος με τα παιδιά της Μπέιρα( πηγη ιερα επισκοπη μοζαμβικης)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

εχεις αμαξι?

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

ΔΕΣ ΕΔΩ ΣΕ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΧΡΟΝΟ ΤΑ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΠΛΟΙΩΝ

καραιτινος ενας κασιωτης ηρωας

Η λίστα ιστολογίων μου



Ετικέτες

βοηθατε γιατι παμε για φουντο

Powered By Blogger