Συνολικές προβολές σελίδας

Παρασκευή 4 Ιουλίου 2008

ΤΡΑΚΑΡΕΣ ΤΟ ΑΜΑΞΙ ? DO IT YOUR SELF


Πρώτη βασική ύλη των στόκων είναι κυρίως οι πολυεστερικές ρητίνες. Σε καποιες περιπτώσεις χρησιμοποιούνται ακρυλικές ρητίνες.
ΣΤΟΚΟΙΥλικά:Οι στόκοι σκληραίνουν με τη χρήση διάφορων σκληρυντών. Αν είναι στόκος σπάτουλας σκληραίνει προσθέτοντας σκληρυντή "παστά." ή εάν είναι στόκος πιστολιού προσθέτοντας σκληρυντή "καταλύτη" και είναι θιξοτροπικοί.
Οι στόκοι χρησιμοποιούνται συνήθως πάνω σε ασταρωμένες μεταλλικές επιφάνειες ή τριμμένες μεταλλικές επιφάνειες αμαξωμάτων. Με τον στόκο καλύπτεται η λαμαρίνα σε σημεία με μικρές ανωμαλίες. Δεν πειράζει να μένει λαμαρίνα ακάλυπτη από στόκο, μόνο που αυτά τα μέρη πρέπει να περαστούν μετά με ειδικό αστάρι για να προστατευτούν από την σκουριά. Ο σιδηρόστοκος λειτουργεί σαν γεμιστικό μέταλλο λύνοντας προβλήματα ανωμαλιών. Δεν αποτελεί υπόστρωμα, Η αντισκωριακή προστασία που παρέχει το αστάρι ανέρχεται στο 80 % ενώ όλα τα άλλα υποστρώματα (σιδηρόστοκοι πιστολιού, σουρφασέρ. χρώμα και βερνίκι παρέχουν κάλυψη μόνο 20 %.Διάκριση:Οι στόκοι διακρίνονται στις εξής κατηγορίες:1) Σιδηρόστοκοι σπάτουλας χοντροί (γεμιστικοί),2) Σιδηρόστοκοι σπάτουλας ψιλοί (ψιλοστοκάρισμα).3) Σιδηρόστοκοι πιστολιού.4) Ειδικοί στόκοι. ( για πλαστικά, αλουμίνια και γαλβανισμένες λαμαρίνες :Οι στόκοι δουλεύονται και περνιούνται πάνω στις επιφάνειες με διάφορες σπάτουλες, είτε με ειδικά πιστόλια αέραΌλοι οι στόκοι τρίβονται με γυαλόχαρτα Ρ80 έως και Ρ500. στεγνοί ή και υγροί, με το χέρι, με γυαλοχαρτιέρα ή με περιστροφικό σβουράκι,
ΣΙΔΗΡΟΣΤΟΚΟΙ ΣΠΑΤΟΥΛΑΣ (γεμιστικοί).
.Οι γεμιστικοί άτοκοι σπάτουλας χρησιμοποιούνται για ανώμαλες επιφάνειες λαμαρινών. τριμμένες μεταλλικές επιφάνειες αμαξωμάτων και καλά ξεραμένες παλαιές βαφές. Οι προς σπατουλάρισμα επιφάνειες θα πρέπει να καθαρίζονται και να απολιπαίνονται πολύ καλά με καθαριστικό υγρό. και να τρίβονται με πατόχαρτα Ρ80. Ορισμένοι σιδηρόστοκοι δεν πρέπει να μπαίνουν πάνω από υποστρώματα με φωσφορικό καταλύτη (τύπος σουρφασέρ}.Διάκριση:Οι στόκοι σπάτουλας διακρίνονται σε στόκους κοινούς που περνιούνταν πάνω από κοινές λαμαρίνες και στόκους ειδικούς που χρησιμοποιούνται σε ειδικές περιπτώσεις όπως; πάνω από γαλβανισμένες επιφάνειες, πάνω σε πλαστικές επιφάνειες σε σκουριασμένες επιφάνειες ακόμα και σε στόκους ενισχυμένους με ίνες υαλοβάμβακα για γέμισμα οπών και για τους οποίους θα γίνει αναφορά παρακάτω.Επεξεργασία:Βάλτε πάνω σε μια σπάτουλα τον απαιτούμενο σιδηρόστοκο και προσθέστε 3% κόκκινης πάστα ( σκληρυντή ) η οποία συνοδεύεται με τον σιδηρόστοκο και αναμίξτε τον πολύ καλά.Ο σκληρυντής πριν τοποθετηθεί για ανάμειξη με το στόκο πρέπει να ανακατευτεί καλά στο σωληνάριο και να μην αφεθεί ποτέ ανοιχτός μετά την χρήση γιατί εξατμίζεται και χάνει τις ιδιότητες του. Οι σπάτουλες που χρησιμοποιούνται πρέπει να είναι πάντα σχολαστικά, καθαρές. Η καλή επεξεργασία του σιδηρόστοκου φαίνεται αφού χαθεί η κόκκινη απόχρωση της πάστας.Ο λόγος είναι ότι ο σκληρυντής προστιθέμενος σε μεγάλη ποσότητα αντιδρά (βράζει) με τους καταλύτες των χρωμάτων και δημιουργεί σκασίματα στην επιφάνια. Καλό είναι η επεξεργασία να γίνεται σε ξεχωριστή λαμαρίνα και όχι πάνω στις σπάτουλες για καλύτερη ανάμιξη του μίγματος Σωστό στοκάρισμα σημαίνει :α) Λιγότερο υλικό β) Λιγότερο τρίψιμο γ) Λιγότερο χρόνο. Σπατουλάρισμα:Ο σιδηρόστοκος πρέπει να τοποθετείτε σε διαδοχικά στρώματα και ανά 1mm με ενδιάμεσο τρίψιμο της επιφάνειας. Με αυτόν τον τρόπο εφαρμόζετε καλύτερα ο στόκος και δεν επιτρέπει να εγκλωβιστούν μέσα του φυσαλίδες αέρα. Ο αέρας αργότερα θα βγει προς τα έξω και ο στόκος θα καθίσει με δυσάρεστα εμφανή αποτελέσματα. Ο σωστός τρόπος περάσματος με σπάτουλα είναι να σχηματίζει με την επιφάνεια της λαμαρίνας γωνία 60ο και ο στόκος να συμπιέζεται κατά μήκος της επιφάνειας σπατουλαρίσματος.Διάρκεια αντοχής του μίγματος: Σε θερμοκρασία 20οC το μίγμα διαρκεί 4-5 λεπτά μετά την ανάμιξη με την ταχυστέγνωτη κόκκινη πάστα. Η ανάμιξη με την βραχυστέγνωτη πάστα διαρκεί 5-6 λεπτά. Υψηλότερες θερμοκρασίες μειώνουν τους χρόνους αυτούς και χαμηλότερες τον αυξάνουν.Στέγνωμα:Σε κανονικές συνθήκες μετά από 15-20 λεπτά η επίστρωση στεγνώνει και η επιφάνεια μπορεί να τριφτεί. Συντόμευση του χρόνου αυτού μπορεί να γίνει με τοπική θέρμανση με ηλεκτρικές αντιστάσεις.Τριψίματα:Το πρώτο τρίψιμο μπορεί να γίνει με ξερό γυαλόχαρτο P80 έως P100. το δεύτερο χέρι τρίψιμο γίνεται με λεπτότερο γυαλόχαρτο P120 έως P150. Το σωστό τρίψιμο ξεκινά από το κέντρο και προς τις άκρες της επιφάνειας. Το γυαλόχαρτο, αρχίζοντας το τρίψιμο από το κέντρο φθείρετε κάπως και φθάνοντας στην άκρη αφήνει ομαλότερη επιφάνεια στο σβήσιμο. Ο έλεγχος σωστού τριψίματος γίνετε με οδηγό τριψίματος ( σπρέι με χρώμα η σκόνη φούμο ).Παρατηρήσεις: Οι πολυεστερικοί σιδηρόστοκοι δεν στεγνώνουν σε θερμοκρασία κάτω των 5οC. Το οργανικό υπεροξείδιο που περιέχει η πάστα είναι καυστικό. Αν πέσει πάνω στο δέρμα σκουπίστε το αμέσως και πλυθείτε με νερό και σαπούνι. Αν πέσει στα μάτια σας ξεπλύνετε τα αμέσως με άφθονο νερό που θα περιέχει 2% ανθρακικό νάτριο η πάρα πολύ καθαρό νερό. Προσέχετε την κανονική δόση της πάστας και ιδιαιτέρα όταν πρόκειται να γίνει βαφή ακρυλικών χρωμάτων δυο συστατικών (2Κ). Η χημική ενέργεια μεγαλύτερης δόσης πάστας, ερχόμενη σε επαφή με τα δύο συστατικά (2Κ σκληρυντής - καταλύτης) θα δημιουργήσει έγχρωμους λεκέδες και ιδιαίτερα στις φωσφορικές βαφές δύο συστατικών και στις ανοιχτές μεταλλικές αποχρώσεις δύο επιστρώσεων. Η μεγαλύτερη δόση της πάστας σε σιδηρόστοκο μπορεί να μονωθεί μόνο με τη χρήση πολυεστερικού σιδηρόστοκου πιστολιού.Προσοχή! Οι πολυεστερικοίσιδηρόστοκοι σπάτουλας είναι ακατάλληλοι για χρήση πάνω σε θερμοπλαστικές βαμμένες επιφάνειες.(Θερμοπλαστικές βαφές είναι αυτές που έχουν σκληρυνθεί σε θερμοκρασίες πάνω από 50°C). Ακόμα αυτοί δεν πρέπει να χρησιμοποιούνταιπάνω από σουρφασέρ.Προσοχή! Καθαρισμός εργαλείων: Αμέσως μετά την επεξεργασία. όλα τα εργαλεία που χρησιμοποιήθηκαν, θα πρέπει να καθαρίζονται με νίτρο
ΣΙΔΗΡΟΣΤΟΚΟΙ ΣΠΑΤΟΥΛΑΣ : Οι ψιλοί σιδηρόστοκοι σπάτουλας χρησιμοποιούνται για τριμμένες μεταλλικές επιφάνειες αμαξωμάτων παλαιές καλά στεγνωμένες βαφές και σπατουλαρισμένα σημεία με γεμιστικό σιδηρόστοκο. Οι προς σπατουλάρισμα επιφάνειες θα πρέπει να καθαρίζονται, να απολιπαίνονται και να τρίβονται πολύ καλά.Επεξεργασία: Οι ψιλοί σιδηρόστοκοι επεξεργάζονται και σπατουλάροντε όπως και οι γεμιστικοί στόκοι.Τριψίματα.Το πρώτο τρίψιμο μπορεί να γίνει με ξερό γυαλόχαρτο P150 έως 240. αν πραγματοποιήσετε υγρό τρίψιμο θα πρέπει να καθαριστούν και να στεγνώσουν πολύ καλά τα νερά.Παρατηρήσεις: Ισχύουν οι ίδιες παρατηρήσεις όπως και στους γεμιστικούς σιδηρόστοκους σπάτουλα.
ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΕΝΑ ΣΩΣΤΟ ΣΤΟΚΑΡΙΣΜΑ.1 Η προεργασία πραγματοποιείται με γυαλόχαρτο P 100 όχι πιο χοντρό.2 Διαβάζετε και χρησιμοποιείτε τις οδηγίες που υπάρχουν πάνω στο κουτί με τον σιδηρόστοκο.3 Ανακατεύετε καλά τον στόκο αμέσως μόλις ανοίξετε το κουτί ανεξάρτητα αν έχει η όχι ρητίνη στην επιφάνεια.4 Μην χρησιμοποιήσετε μεγάλη ποσότητα καταλύτη, ιδίως τους χειμερινούς μήνες. Υπερβολική ποσότητα καταλύτη καθυστερεί το στέγνωμα και κοκκινίζει το μπάλωμα.5 Πριν χρησιμοποιείστε τον καταλύτη, πιέστε το πλαστικό σωληνάριο ώστε να ανακατευτεί το περιεχόμενο του. Μην το αφήσετε ποτέ ανοιχτό.6 Μην στοκάρετε ποτέ το καλοκαίρι στον ήλιο όταν η λαμαρίνα του αυτοκινήτου είναι ζεστή καθώς επίσης και τον χειμώνα όταν η θερμοκρασία του περιβάλλοντος είναι κάτω από 5οC. Μην στοκάρετε σε χώρους που έχει πολύ υγρασία και αποφεύγετε το στέγνωμα του στόκου χρησιμοποιώντας φλόγα οξυγόνου.7 Εφαρμόστε το σιδηρόστοκο απευθείας στο γυμνό μέταλλο της λαμαρίνας. Αποφύγετε το στοκάρισμα πάνω σε άτριφτες, σκονισμένες και λαδωμένες επιφάνειες.8 Πατήστε την σπάτουλα στα πρώτα χέρια στοκαρίσματος, ώστε να μην αφήσετε αέρα μεταξύ στόκου και λαμαρίνας.10 Κακό προετοιμασμένο και ανώμαλο στοκάρισμα απαιτεί περισσότερο χρόνο τριψίματος. Ο πλεονάζον στόκος θα χαθεί σε άχρηστη σκόνη.11 Σκεφτείτε πάντα το επόμενο βήμα. Πριν λοιπόν την εφαρμογή του στόκου περάστε τις άκριες με P 180.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

εχεις αμαξι?

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

ΔΕΣ ΕΔΩ ΣΕ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΧΡΟΝΟ ΤΑ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΠΛΟΙΩΝ

καραιτινος ενας κασιωτης ηρωας

Η λίστα ιστολογίων μου



Ετικέτες

βοηθατε γιατι παμε για φουντο

Powered By Blogger