1 κιλό βερύκοκκα• 3 λεμόνια περίπου 300 γρ• 1 κιλό και 400 γρ. ζάχαρη• Χυμός ενός λεμονιού (όχι πάνω από 2 κουταλιές)• 1 μικρό ξυλάκι κανέλλας, λίγο ξύσμα λεμονιού• 1 ποτήρι νερό
Εκτέλεση
• Πλένουμε καλά, ανοίγουμε και πετάμε τα κουκούτσια απ’ τα βερύκοκκα, τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα εναλλακτικά με στρώσεις απ’ τη ζάχαρη.• Αφήνουμε τα φρούτα σκεπασμένα όλη τη νύχτα. Την άλλη μέρα ρίχνουμε στην κατσαρόλα το ξύσμα του ενός λεμονιού και την κανέλλα.• Ξύνουμε τα άλλα δυο λεμόνια και πετάμε το εσωτερικό τους, κρατώντας μόνο την άσπρη φλούδα.• Την κόβουμε μικρά κομμάτια και την βράζουμε σε καυτό νερό για 5-6 λεπτά.• Στραγγίζουμε και επαναλαμβάνουμε την διαδικασία για δεύτερη φορά.• Ρίχνουμε τα ζεματισμένα κομμάτια στην κατσαρόλα με τα βερύκοκκα προσθέτοντας το νερό.• Βράζουμε τη μαρμελάδα σε χαμηλή φωτιά να μη ξεχειλίσει. Ξαφρίζουμε αν βγάλει πολύ αφρό.• Την αφήνουμε άλλη μια μέρα να βγάλει τα υγρά της.• Την ξαναβράζουμε μέχρι να δέσει και να ξεκολλάει απ’ την κατσαρόλα.• Στο τέλος ρίχνουμε το χυμό του λεμονιού. Όταν κρυώσει τη βάζουμε σε βάζα και τη φυλάμε στο ψυγείο.
Πηγή: ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΝΟΡΑΜΑ
Εκτέλεση
• Πλένουμε καλά, ανοίγουμε και πετάμε τα κουκούτσια απ’ τα βερύκοκκα, τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα εναλλακτικά με στρώσεις απ’ τη ζάχαρη.• Αφήνουμε τα φρούτα σκεπασμένα όλη τη νύχτα. Την άλλη μέρα ρίχνουμε στην κατσαρόλα το ξύσμα του ενός λεμονιού και την κανέλλα.• Ξύνουμε τα άλλα δυο λεμόνια και πετάμε το εσωτερικό τους, κρατώντας μόνο την άσπρη φλούδα.• Την κόβουμε μικρά κομμάτια και την βράζουμε σε καυτό νερό για 5-6 λεπτά.• Στραγγίζουμε και επαναλαμβάνουμε την διαδικασία για δεύτερη φορά.• Ρίχνουμε τα ζεματισμένα κομμάτια στην κατσαρόλα με τα βερύκοκκα προσθέτοντας το νερό.• Βράζουμε τη μαρμελάδα σε χαμηλή φωτιά να μη ξεχειλίσει. Ξαφρίζουμε αν βγάλει πολύ αφρό.• Την αφήνουμε άλλη μια μέρα να βγάλει τα υγρά της.• Την ξαναβράζουμε μέχρι να δέσει και να ξεκολλάει απ’ την κατσαρόλα.• Στο τέλος ρίχνουμε το χυμό του λεμονιού. Όταν κρυώσει τη βάζουμε σε βάζα και τη φυλάμε στο ψυγείο.
Πηγή: ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΝΟΡΑΜΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου