Συνολικές προβολές σελίδας

Τρίτη, 10 Ιουνίου 2008

Ο ΓΑΡΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ


Αν βρισκόταν στην Ελλάδα, το πιθανότερο θα ήταν να ανεβοκατεβαίνει τα βράχια της Σαντορίνης μεταφέροντας στην πλάτη του τουρίστριες. Αυτό δεν είναι απαραιτήτως κακό, αλλά για τους ελληνικούς όνους -που σημειωτέον τελούν υπό εξαφάνιση- υπάρχουν άλλες, πολύ πιο χρήσιμες από τις φολκλορικές, αξιοποιήσεις.

Ενας Βέλγος αγρότης αξιοποιεί για το γάλα τους μερικά εξ Αρκαδίας ορμώμενα θηλυκά γαϊδουράκια, παράγοντας τη βάση των υλικών για μια σειρά από φαρμακευτικά προϊόντα.

Η κτηνοτροφική μονάδα του Ολιβιέ Ντενίς βρίσκεται στο Chateau des Mottes και είναι η μοναδική στο Βέλγιο που δραστηριοποιείται σε αυτό τον τομέα. Ξεκίνησε πριν από εννέα χρόνια και γρήγορα «γιγαντώθηκε». «Για 30 χρόνια είχαμε στο σπίτι επτά γαϊδούρια. Μάθαμε για τις ευεργετικές ιδιότητες του γαϊδουρινού γάλακτος και το 1998 αποφασίσαμε με τη σύζυγό μου να αξιοποιήσουμε τα γαϊδουράκια μας. Στήσαμε την επιχείρηση με τα χέρια μας, χωρίς καμία επιδότηση. Μας αρέσει αυτό που κάνουμε και δεν θα το αλλάζαμε με τίποτα», δήλωσε στον ΕΤ ο ιδιοκτήτης της μονάδας που φέρει τον τίτλο «Εκτροφή Ονων στη Χώρα των Λόφων».

Σήμερα, η κτηνοτροφική μονάδα αποτελείται από 100 γαϊδούρια που όλα τους ανήκουν στη φυλή «αρκαδικός όνος». «Τα ζώα τα πήραμε από την Ελλάδα, την Ιταλία, την Ισπανία, τη Γαλλία και την Πορτογαλία. Κυρίως τρώνε χόρτο, που το Βέλγιο δεν διαθέτει γιατί οι αυξημένες βροχοπτώσεις το καταστρέφουν. Αναγκαζόμαστε να το αγοράζουμε από την Ισπανία. Κάθε χρόνο βγάζουμε περίπου τέσσερις τόνους γάλα», προσθέτει. Το γάλα διατίθεται μόνο στην αγορά του Βελγίου με λιανική τιμή που ξεπερνά τα 100 ευρώ το λίτρο. Από την επεξεργασία του γάλακτος προκύπτουν διάφορα προϊόντα, μεγάλο μέρος των οποίων εξάγεται στη Γαλλία, στην Ελβετία, στη Γερμανία και τον Καναδά. Το σαπούνι πωλείται προς 3,5 ευρώ, το σκεύασμα για συμπλήρωμα διατροφής 55 ευρώ, το αφρόλουτρο 18,5 ευρώ, η ενυδατική κρέμα 16 ευρώ, το σαπούνι αντιγήρανσης 6,2 ευρώ, οι καραμέλες 5,4 ευρώ και το λικέρ με γάλα γαϊδούρας 16,2 ευρώ.

Οπως είπε ο Βέλγος κτηνοτρόφος, το γάλα της γαϊδούρας είναι εξαιρετικής ποιότητας και κατά το παρελθόν το διέθεταν ως φάρμακο και το χρησιμοποιούσαν σαν καλλυντικό. Μέσα σε γαϊδουρινό γάλα έπαιρνε το μπάνιο της η βασίλισσα Κλεοπάτρα της Αιγύπτου. Μάλιστα, έρευνες έχουν δείξει ότι το γάλα της γαϊδούρας είναι καλύτερο ποιοτικά από το αγελαδινό και το πλησιέστερο στο ανθρώπινο.

«Το παράδειγμα του κ. Ντενίς πρέπει να μας δείξει το δρόμο. Στην Ελλάδα, τα άλογα, τα γαϊδούρια και τα μουλάρια απειλούνται με αφανισμό. Θα μπορούσε όμως κάλλιστα να επιδοτηθεί η αγορά ιπποειδών για αγροτουριστικές ή κτηνοτροφικές μονάδες», πιστεύει ο επίκουρος καθηγητής της Κτηνιατρικής Σχολής του ΑΠΘ, Γιώργος Αρσένος. Σύμφωνα με στοιχεία που ανακοινώθηκαν πρόσφατα, την πεντηκονταετία 1955 – 2006 στη χώρα μας ο αριθμός των αλόγων μειώθηκε κατά 94,5%, των γαϊδουριών κατά 96,4% και των μουλαριών κατά 93,7%. «Οι επιπτώσεις από τις πυρκαγιές του καλοκαιριού θα μειώσουν ακόμη περισσότερο τον αριθμό των γαϊδουριών και των μουλαριών», πρόσθεσε ο κ. Αρσένος. Ο ίδιος είναι μέλος της οργανωτικής επιτροπής του δεύτερου διεθνούς συνεδρίου που θα γίνει στην Υδρα από 12 έως 14 Οκτωβρίου, με αντικείμενο το ρόλο των όνων και των ημιόνων στον πολιτισμό των μεσογειακών χωρών.

EINAI ΚΑΙ ΑΥΤΗ ΜΙΑ ΛΥΣΗ ΣΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΤΙ ΔΟΥΛΕΙΑ ΝΑ ΚΑΜΩ?
Δημοσίευση σχολίου

εχεις αμαξι?

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

ΔΕΣ ΕΔΩ ΣΕ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΧΡΟΝΟ ΤΑ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΠΛΟΙΩΝ

καραιτινος ενας κασιωτης ηρωας

Η λίστα ιστολογίων μου

Ετικέτες

βοηθατε γιατι παμε για φουντο