Συνολικές προβολές σελίδας

Σάββατο 14 Ιουνίου 2008

ΔΗΜΟΣ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ

Η ΠΟΛΗ
Η Καλλιθέα, με πληθυσμό που προσεγγίζει τις 200.000 κατοίκους, απλώνεται ανάμεσα στην Αθήνα και το Φαληρικό Όρμο, σε μία έκταση 4.500 στρεμμάτων. Ο Δήμος της πόλης έχει ως έμβλημα τον Θησέα που, σύμφωνα με τη μυθολογία, όταν επέστρεψε από την Κρήτη, όπου είχε εξοντώσει τον Μινώταυρο, αποβιβάστηκε στις ακτές της Καλλιθέας.
Αρχαιολογικά ευρήματα ενισχύουν την άποψη, ότι η περιοχή της Καλλιθέας κατοικούνταν ήδη από τον 4ο αιώνα π.Χ., οπότε θεωρείται πως σ' αυτή αναπτύχθηκε ναυτιλιακή δραστηριότητα.
Στην εποχή της Ελληνικής Επανάστασης, η περιοχή που συνορεύει στη σημερινή Καλλιθέα από τον Άγιο Σώστη μέχρι την οδό Σπάρτης, γνωστό ως Ανάλατος, έγινε το πεδίο της μάχης, κατά την οποία σκοτώθηκε ο Γεώργιος Καραϊσκάκης, στις 22 Απριλίου 1827.
Ο σχηματισμός του σύγχρονου οικισμού της Καλλιθέας άρχισε το 1884-1885, με πρωτοβουλία μίας Οικοδομικής Εταιρίας. Μεταξύ των πρώτων οικιστών του νέου προαστίου συγκαταλέγονται ο νομικός Γεώργιος Φιλάρετος, ο έμπορος Λάσκαρις Λασκαρίδης και ο ιστορικός Γεώργιος Κρέμος. Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1896 στην Καλλιθέα διεξήχθη το άθλημα της σκοποβολής, στο Σκοπευτήριο που χτίστηκε ειδικά για το λόγο αυτό.Ύστερα από τη Μικρασιατική Καταστροφή του 1922, η εγκατάσταση στην Καλλιθέα περίπου 25.000 προσφύγων από τη Μικρά Ασία και τον Πόντο τη μετέτρεψε σε προσφυγική συνοικία και ανέκοψε την εξέλιξή της σε προάστιο αναψυχής. Ο οικισμός αποσπάστηκε από το Δήμο Αθηναίων το 1925, οπότε έγινε Κοινότητα, ενώ το 1933 Δήμος. Κατά την προπολεμική περίοδο, η πόλη έγινε τόπος εγκατάστασης βιομηχανιών και βιοτεχνιών, ενώ η θέση της μεταξύ Αθήνας και Πειραιά διεύρυνε την εμπορική της δραστηριότητα.Στην περίοδο του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, η Καλλιθέα συμμετείχε ενεργά στην Εθνική Αντίσταση. Μεταξύ των κυριοτέρων γεγονότων της περιόδου υπήρξε η Μάχη της Οδού Μπιζανίου, μεταξύ 10 ΕΠΟΝιτών και κατοχικών δυνάμεων, τον Ιούλιο του 1944, καθώς και το Μπλόκο του Αυγούστου του ιδίου έτους.Η μεταπολεμική εξέλιξη της Καλλιθέας παρακολούθησε αυτή ολόκληρης της Αθήνας. Δεχόμενη το δικό της μερίδιο από την εσωτερική μετανάστευση, ήδη από τις δεκαετίες του '50 και του '60 η Καλλιθέα απέκτησε τα χαρακτηριστικά μεγαλούπολης, ενώ στη δεκαετία του '70 η ανοικοδόμηση των παλαιών κατοικιών με τη μέθοδο της αντιπαροχής οδήγησε σε νέα μεγάλη αύξηση του πληθυσμού, αλλά και τη στέρηση της πόλης από ελεύθερους χώρους.Στην συνοικία αυτή από τις αρχές του 60 άρχισαν να εγκαθίστανται
Κασιώτες επαναπατρισθεντες εξ Αιγυπτου.Το πρώτο Κασιωτικο μαγαζί ήταν το κατάστημα
ψιλικών του συμπατριώτη μας.Κωσταρα Νικόλα ,ΤΟ χρωματοπωλείο της Παρασκευα Ειρηνης κωνσταντινου, Το κατάστημα ψιλικών Ζαχαρια Μαυρικακη,Παντοπωλείο
Παναγιωτόπουλου,Ει δη Δώρων Κολωνα Φωτεινή Σήμερα Ο Δήμος ΚΑΛΛΙΘΈΑΣ είναι
αδελφοποιημενος με τον δήμο ΚΑΣΟΥ ,πρωτεργάτης της αδελφοποίησης των δυο δήμων
ο ΜΑΝΏΛΗΣ ΦΑΡΜΆΚΗΣ, Ο Δήμος Καλλιθέας έχει προσφέρει αρκετά,στο νησί,κάδους
απορριμάτων,όχημα περισυλλογής σκουπιδιών,διακοσμητικά κλπ.
Σήμερα στην Καλλιθέα διαμένει εν ας μεγάλος αριθμός συμπατριωτών μας.
Κατά τη δεκαετία του '90, η Καλλιθέα έγινε τόπος εγκατάστασης αξιοσημείωτου αριθμού Ελλήνων Ποντίων από τις Δημοκρατίες της τέως Σοβιετικής Ένωσης. Η οριστική απομάκρυνση του Ιπποδρόμου και η συστηματική προσπάθεια του Δήμου για τη διεύρυνση του δικτύου της κοινωφελούς υποδομής της δημιουργούν βάσιμη αισιοδοξία για την αναπτυξιακή της προοπτική στον 21ο αιώνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

εχεις αμαξι?

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

ΔΕΣ ΕΔΩ ΣΕ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΧΡΟΝΟ ΤΑ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΠΛΟΙΩΝ

καραιτινος ενας κασιωτης ηρωας

Η λίστα ιστολογίων μου



Ετικέτες

βοηθατε γιατι παμε για φουντο

Powered By Blogger