Συνολικές προβολές σελίδας

Τετάρτη 18 Ιουνίου 2008

O ΦΙΛΟΣ ΜΟΥ Ο ΓΑΡΟΣ





Είναι το γνωστό σ' όλους μας και από την αρχαιότητα ακόμη σαν σύμβολο της, υπομονής αλλά και σαν σύμβολο της λιτότητας και της ταπεινότητας, ζώο.
Είναι θηλαστικό και ανήκει στην τάξη των περιττοδακτύλων Ο γάιδαρος ,προέρχεται από το γάιδαρο της Νουβίας, που κι αυτός με τη σειρά του προέρχεται από τον άγριο αφρικανικό. Έχει μεγάλα και μακριά αυτιά, ράχη πολύ στερεή, αλλά κυρτή πολύ στα πλάγια, λαιμό δυνατό με μικρή χαίτη και ουρά που καταλήγει στην άκρη σε μικρή φούντα.
Ο άγριος αφρικανικός, που ζει ακόμη σε άγρια κατάσταση σε μερικές περιοχές της Σομαλίας, έχει δύο είδη: τον της Νουβίας και τον της Σομαλίας. Ο Νουβικός ξεχωρίζει, γιατί έχει πολύ καθαρά στη ράχη το λεγόμενο σταυρό, δυο λουρίδες από σκούρο χρώμα. Ο Σομαλικός είναι λίγο μεγαλύτερος από τον προηγούμενο και ενώ έχει στη ράχη τη χαρακτηριστική μαύρη γραμμή, δε σχηματίζει όμως το σταυρό.
Από τα δύο παραπάνω είδη προέρχονται όλες οι σημερινές φυλές από τις οποίες οι πιο γνωστές είναι: της Καταλωνίας (Ισπανία), του Πουασού (Γαλλία), της Τουρκίας, της Κύπρου και της Ελλάδας.
Είναι πολύ υπομονετικό ζώο .
Όταν διασταυρωθεί με το άλογο, αφήνει απογόνους που όμως είναι στείροι. Από τη διασταύρωση γαϊδάρου με φοράδα προέρχεται το μουλάρι, ενώ από τη διασταύρωση γαϊδούρας με άλογο προέρχεται το γαϊδουρομούλαρο. Το μουλάρι είναι πιο μεγάλο, έχει μεγαλύτερη αντοχή, αλλά είναι πιο δυσμεταχείριστο από το γάιδαρο.Σημερα παγκοσμιως
Σήμερα παγκοσμίως υπάρχει μια τάση διάσωσης του ζώου αυτού,ευτυχώς στην Κασο κάτι
γίνεται στο τομέα αυτό από την δημοτική αρχη.πολλα απομένουν και επιβάλλονται
Ύπαρξη του θεματικού περιβαντολογικου πάρκου στο Αρβανιτοχώρι,ενδεχομένως να είναι
μια αρχή για περαιτέρω ενέργειες το θέμα θα το παρακολουθούμε από κοντά σαν περιοδικόπροσπαθώντας να καταγράφομε οτι συμβαίνει γύρω απο αυτο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

εχεις αμαξι?

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

ΔΕΣ ΕΔΩ ΣΕ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΧΡΟΝΟ ΤΑ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΠΛΟΙΩΝ

καραιτινος ενας κασιωτης ηρωας

Η λίστα ιστολογίων μου



Ετικέτες

βοηθατε γιατι παμε για φουντο

Powered By Blogger