Συνολικές προβολές σελίδας

Δευτέρα 10 Νοεμβρίου 2008

Ο ΑΓΙΟΣ ΜΗΝΑΣ ΠΟΙΟΣ ΗΤΑΝ?


Ο Άγιος Μηνάς έζησε στην εποχή του βασιλιά Μαξιμιανού, γεννήθηκε στην Αίγυπτο, απο ειδωλολατρική οικογένεια,ο Μηνάς από έφηβος ασπάσθηκε τον χριστιανισμό Υπηρέτησε στα βασιλικά στρατεύματα, στα Νούμερα (στρατιωτικά τάγματα) τα λεγόμενα Ρουταλικά, υπό τον ηγεμόνα Αργυρίσκο, στο Κοτυάειο της Φρυγίας(Μ.ΑΣΙΑ). Εκείνο τον καιρό ο Ταξίαρχος Φιρμηλιανός μάζεψε στρατιώτες και επήγε στην Μπαρμπαριά -έτσι ονομαζόταν τότε η Β. Αφρική- για να την υπερασπίσει . Μαζί ήταν και ο Άγιος Μηνάς, που ξεχώριζε για την ανδρεία του και τη φρόνηση του. πράγμα που τον έκανε να έχει ιδιαίτερη εκτίμηση στο κύκλο των στρατιωτικων.Κάποια ημέρα δόθηκε διαταγή από το βασιλιά οι στρατιώτες να συλλαμβάνουν τους Χριστιανούς και να τους βασανίζουν . Ο Μηνάς ,αγνόησε το πρόσταγμα εγκατέλειψε το στράτευμα . και ανέβηκε στο βουνό. Προτίμησε να ζη με τα θηρία, παρά με τους ειδωλολάτρες. έμεινε αρκετό καιρό με νηστεία, αγρυπνία και προσευχή.
Μια μέρα, λοιπόν, που είχαν μεγάλο πανηγύρι οι ειδωλολάτρες, κατέβηκε από το βουνό και μέσα στο πλήθος κήρυξε λέγοντας:
- ένας είναι ο αληθινός Θεός, ο Χριστός, αυτά δε που σεις λατρεύεται είναι ξύλα αναίσθητα. . Οι ειδωλολάτρες έπιασαν τον Άγιο και τον έφεραν μπροστά στον ηγεμόνα Πύρρο. Ο Πύρρος . Τον ρώτησε, - Ποιος είσαι, άνθρωπε μου, από πού είσαι και ποια είναι η θρησκεία σου;- Πατρίδα μου είναι η Αίγυπτος, ονομάζομαι Μηνάς και ήμουν κάποτε στρατιώτης. Τώρα δε ήλθα να παρουσιασθώ μπροστά σε όλους και να ομολογήσω την πίστη μου στον Χριστό,. Θυμωμένος ο Πύρρος από την απάντησή, διατάζει την φυλάκισή του μέχρι να σκεφθεί πως θα τον θανατώσει Το άλλο πρωί, αφού είχε τελειώσει η εορτή, έφερε πάλι ο ηγεμόνας τον Άγιο μπροστά του και τον κατηγόρησε για δύο λόγους: γιατί άφησε το στρατό και δεύτερο επειδή μιλήσε με ασέβεια εμπρός σε τόσο πλήθος κατά την διάρκεια της εορτής. Βλέπω, Μηνά, ότι δεν είσαι νέος άμυαλος, για να μην καταλαβαίνεις το συμφέρον σου. Βρίσκεσαι πλέον σε γεροντική ηλικία. Μη προτιμήσεις τον θάνατο. Σκέψου φρόνιμα και θα τιμηθείς , οι θεοί θα σε συγχωρήσουν . Ο Άγιος γέλασε . ο Πύρρος έδωσε διαταγή στους στρατιώτες:
- τεντώστε τα μέλη του και κτυπήσετε τον αλύπητα, ο Άγιος καρτερικά υπέμενε, φίλος του Μηνα, στρατιώτης, Πηγάσιος, βλέποντας το καταπληγωμένο τον πλησίασε και του λέγει:- Δεν βλέπεις, ότι διαλύθηκε το σώμα σου από τις πληγές; Θέλεις να πεθάνεις άδικα; Πες, ότι θα θυσιάσει και ο θεός σου θα σε συγχωρήσει,. Ο Άγιος του απαντά:. τον Χριστό λατρεύω και θα με δυναμώσει να υποφέρω ο Πύρρος διέταξε να τον δέσουν ψηλά σε ξύλο όρθιο και με σιδερένια νύχια να του σχίζουν τις σάρκες του. Μηνά, δήλωσε υποταγή στον βασιλιά Μαξιμιανό, τον συμβουλεύει ο Πύρρος.- υπομένει σειρά βασανιστηρίων. Του τρίβουν το πληγωμένο σώμα με τρίχινο ύφασμα ή του καίουν τα μέλη Ο Πύρρος απορούσε με την συμπεριφορά του , Μηνά, από πού σου ήλθε τόση σοφία και απαντάς έτσι εσύ ένας στρατιώτης συνηθισμένος σε πολέμους και σφαγές;
- Ο Θεός μου μου δίνει την σοφία για να ελέγχω την ασέβειά σας.
Τα βασανιστήρια συνεχίσθηκαν μέχρι που ένας από τους στρατιώτες ο Ηλιόδωρος, συμβούλευσε τον Πύρρο
- οι Χριστιανοί, είναι επίμονοι και δεν αλλάζουν γνώμη., διάταξε να τον αποκεφαλίσουν. Ενώ βάδιζε ο Άγιος για τον τόπο της εκτέλεσης του, είπε σε κρυπτοΧριστιανούς.
- μετά τον θάνατό μου το σώμα μου να το πάτε στην πατρίδα μου την Αίγυπτο. Ο αποκεφαλισμός του έγινε την 11η Νοεμβρίου στις αρχές του 4ου αι. μ.Χ. . Οι δήμιοι άναψαν φωτιά για να κάψουν το σώμα του.Ό,τι κατάφεραν οι χριστιανοί να περισώσουν από την πυρά το μετέφεραν στην Αίγυπτο το έθαψαν κοντά στην Μαρεώτιδα λίμνη,(ΜΑΡΙΟΥΤ) νοτιοδυτικά της Αλεξάνδρειας. Στο σημείο εκείνο σταμάτησε, κατά την παράδοση, η καμήλα που μετέφερε τα λείψανα αρνούμενη πεισματικά να προχωρήσει. εκει ενταφιάσθηκαν τα λείψανα του Αγίου.Η περιοχή του τάφου πολύ σύντομα εξελίχθηκε σε προσκυνηματικό - λατρευτικό κέντρο.Ο Μέγας Κωνσταντίνος, όταν Πατριάρχης Αλεξανδρείας Ηταν ο Μέγας Αθανάσιος, ανήγειρε ναό πάνω στο τάφο Σε λίγα χρόνια δημιουργήθηκε εκεί εκτεταμένο κτιριακό συγκρότημα το οποίο περιελάμβανε δύο ναούς, μοναστήρι, ξενώνες και άλλες εγκαταστάσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

εχεις αμαξι?

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

ΔΕΣ ΕΔΩ ΣΕ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΧΡΟΝΟ ΤΑ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΠΛΟΙΩΝ

καραιτινος ενας κασιωτης ηρωας

Η λίστα ιστολογίων μου



Ετικέτες

βοηθατε γιατι παμε για φουντο

Powered By Blogger