Συνολικές προβολές σελίδας

Πέμπτη 20 Νοεμβρίου 2008

ΞΥΔΑΚΗΣ ΝΙΚΟΛΑΣ


Ο Νίκος Ξυδάκης γεννήθηκε στο Κάιρο το 1952. Εκεί έζησε τα παιδικά του χρόνια, στην παρακμή μιας μεγάλης ελληνικής παροικίας. Η καταγωγή του, είναι από τα νησιά της Σάμου και της Κάσου. Στην Ελλάδα ήρθε το 1963, στο μεγαλύτερο κύμα επιστροφής των Ελλήνων της Αιγύπτου.Η μουσική που γράφει, έντονα αναφέρεται σ' αυτούς τους τόπους καταγωγής του και κυρίως στον αέρα ενός ολόκληρου κόσμου ελληνικού που περιπλανιόταν σε τόπους άλλοτε ιερούς, άλλοτε κοσμοπολίτικους της κοντινής Ανατολής αλλά και σε βιώματα αυστηρά προσωπικά.
Σταθερός και επίμονος στις συνεργασίες του με στιχουργούς, ερμηνευτές και μουσικούς, δίνει ιδιαίτερο βάρος στα λόγια των τραγουδιών. Συνεργάζεται σχεδόν αποκλειστικά τα τελευταία χρόνια με τον Θοδωρή Γκόνη και τον Μιχάλη Γκανά, που οι στίχοι τους προέρχονται από μία μεγάλη ποιητική παράδοση ελληνική.Το συγκρότημα με το οποίο ηχογραφεί και εμφανίζεται ζωντανά αποτελείται από εξαίρετους σολίστ ανατολικών οργάνων και δυτικών, οι οποίοι συνηχούν στην ατμόσφαιρα αυτής της μουσικής και την καθορίζουν.
Στη δισκογραφία εμφανίστηκε το 1978 με την "ΕΚΔΙΚΗΣΗ ΤΗΣ ΓΥΦΤΙΑΣ", έναν δίσκο που τάραξε τα νερά της δισκογραφίας. Τους στίχους στην "Εκδίκηση της γυφτιάς" έγραψε ο ΜανώληςΡασούλης και τραγούδησε ο Νίκος Παπάζογλου, ο Δημήτρης Κοντογιάννης και η Σοφία Διαμαντή. Η ίδια συνεργασία επαναλαμβάνεται το 1979 στον επόμενο δίσκο με τίτλο "ΤΑ ΔΗΘΕΝ".
Μετά από τέσσερα χρόνια περίπου κυκλοφορεί το "ΠΡΩΤΟ ΒΡΑΔΥ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ" σε στίχους του ίδιου του συνθέτη, του Μιχάλη Γκανά και ΜανώληΡασούλη. Εδώ ο Νίκος Ξυδάκης για πρώτη φορά εμφανίζεται και σαν ερμηνευτής των τραγουδιών του, ενώ στο δίσκο συμμετέχουν επίσης η Γλυκερία και ο ΜανώληςΛιδάκης.Το 1985 κυκλοφορεί η "ΜΑΝΙΑ" με τη μουσική που έγραψε ο Νίκος Ξυδάκης για την ταινία του Γιώργου Πανουσόπουλου και δύο τραγούδια ερμηνεύουν η Ελευθερία Αρβανιτάκη και ο ίδιος ο συνθέτης.
ΤΟΥ ΝΟ ΝΑΜΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

εχεις αμαξι?

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

ΔΕΣ ΕΔΩ ΣΕ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΧΡΟΝΟ ΤΑ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΠΛΟΙΩΝ

καραιτινος ενας κασιωτης ηρωας

Η λίστα ιστολογίων μου



Ετικέτες

βοηθατε γιατι παμε για φουντο

Powered By Blogger